Alles wat je wilt weten over Windows Phone 8

Microsoft presenteerde hun plannen voor Windows Phone 8

Ik zal kort en op mijn wijze hieronder bespreken wat er gaat veranderen, beter wordt en wat wij als consument gaan ervaren van Windows Phone 8. Zoals jullie misschien weten ben ik fan van mijn Nokia Lumia 800 ondanks zijn minpuntjes, ik zie in Windows Phone 8 toch een goede verbetering, ondanks dat mijn Nokia geen update zal krijgen naar WP 8, maar daarover later meer….

Belangrijkste verandering

Op zich zal Microsoft niet veel veranderen aan de basis van Windows Phone, namelijk de live Tiles. De vierkantjes. Zij scanderen dat hierdoor een smartphone heel persoonlijk wordt, doordat jouw mensen, jouw update, jouw foto;s, jouw nieuws in een constante flow van vernieuwing zitten. Uiteraard doen ze dit met flar presenteren en lekker amerikaans, maar ik moet ze wel gelijk geven. Als je naar andere smartphone kijkt, kan je wel bepalen welke apps je er op zet en bij android welke widgets, maar die zijn nooit echt ‘persoonlijk’. Als ik op mijn Nokia Lumia kijk, zie ik mijn dochters omspinnen, mijn vrouw haar recente activiteiten en nog een paar vrienden voorbij komen op mijn tiles, ik ervaar dit toch als prettig. Wat zij gaan veranderen hier aan is dat je jouw startscherm nu nog meer kan gaan indelen naar jouw smaak. Je kan nu alleen maar vierkantjes op jouw scherm zetten van 1 maat (of in sommige uitzonderingen weleens een rechthoek van 2 vierkantjes). Dit gaan ze bij Windows Phone 8 anders aanpakken. Je kan zelf bepalen hoe groot het vierkantje word van bijvoorbeeld jouw email. Je hebt ongeveer 4 standen waarin je jouw vierkantje kan wegzetten. Dit betekent dus dat je meer informatie op jouw startscherm kwijt kan.  Ook zullen ontwikkelaars de mogelijkheid om de live tiles te ontwikkelen per grote van de tile. Dit maakt het dynamischer.

Ik heb hieronder een video gezet met de Summit over Windows Phone 8 het eerste stuk gaat over de live Tile en het startscherm.

Internet Explorer 10

IE10 zal de browser worden van Windows Phone 8. Het belangrijkste is dat het HTML5 zal ondersteunen en dezelfde beveiliging zal krijgen zoals men gewend is op een PC. Microsoft heeft eigenlijk in al hun presentaties met name ontwikkelaars geprobeerd te overtuigen van Windows Phone 8. Zij geven aan dat alles heel makkelijk werkt op WP 8 en dat het een koudkunstje is om het over te zetten van het ene platform naar WP 8. Logisch dat zij dit doen en dat zij geprobeerd hebben om het zo makkelijk mogelijk te maken voor ontwikkelaars, want als het allemaal te lastig zou zijn, zou werkelijk niemand overstappen om apps te gaan maken voor WP8 en lekker bij android en iOS blijven. Het valt sowieso nog te zien of Windows Phone 8 ontwikkelaars gaat trekken. Ik verwacht van wel, want als je kijkt naar het app aanbod voor WIndows Phone 7 is dat nog steeds groeiende en ik verwacht met Windows 8, waarop Windows Phone 8 natuurlijk naadloos op aan (zal moeten) gaan sluiten dat er alleen maar meer grote ontwikklaars/ namen naar het platform zullen komen.

NFC

Dit is een techniek waar we toch zeker wat aan hebben en iets waar android ook mee bezig is. In het simpel Nederlands uitgelegd is dit een techniek van bestandsoverdracht tussen twee apparaten door ze simpel weg tegen elkaar aan te houden. Microsoft steek hier op in, zij willen hiermee van alles mogelijk maken. Van het uitdelen van een visite kaartje tot het uitnodigigen van een nieuws spelletje Draw Something. Deze techniek moet die allemaal mogelijk gaan maken en niet alleen tussen smartphones maar ook tussen tablets en smartphone. En in de toekomst ook met PC’s of andere apparaten (of voorwerpen) met de NFC techniek aan boord. Ik ben benieuwd naar hoe en hoever deze techniek ons gaat brengen.

de Wallet

De digitale portemonnee is iets wat nog steeds niet echt van de grond is gekomen. Er zijn al meerdere partijen geweest die het geprobeerd hebben zoals Google Wallet. Apple komt in iOS ook met een soort gelijke app. Een plek waar je al jouw kaarten en bonnen kunt bewaren, maar dan digitaal. Microsoft gaat dit ook doen met Windows Phone 8. Dit moet een plek worden waar je al jouw digitale betaalmiddelen kan bewaren en ook al jouw coupons en deals. Qua digitale betaalmiddelen in Nederland worden er niet zo veel gebruikt door ons, ik denk dat de meeste mensen met iDeal betalen en misschien nog een deel met Paypal maar dan houdt het wel op.

Wat Microsoft met de deals wil gaan doen hebben ze ook uitgelegd. Ze willen dat dit een verzamelplek wordt van de lokale deals van winkels, bedrijven bij jouw in de buurt. Zodat je alles daar in opslaat en kan tonen op het moment dat de winkel/bedrijf daar om vraagt. Ik denk dat dit toch nog een redelijk ver-van-ons-bed-show is, omdat er in Nederland de deals wel flink aan het opkomen zijn op internet, maar dan meer in Groupon en zulk soort websites. De meeste bedrijven in Nederland moeten eigenlijk eerst meer eens beginnen met een fatsoenlijke website en dan komt de rest vanzelf, maar dat is een andere discussie.

Tot Slot

Zoals ik al zij heeft Microsoft flink ingezet op het enthousiast maken van ontwikkelaars, wat natuurlijk logisch is omdat men er zo veel mogelijk naar het nieuwe platform proberen te trekken. Hieronder heb ik 3 video van een kwartier neergezet waarin men het allemaal uitlegt wat ik hier boven omschreven heb. Als je het interessant vind kan je ze bekijken, mijn aanrader is in ieder geval demo 1 want daarin laten ze het nieuwe startscherm zien. Uiteraard zijn er nog veel meer veranderingen in Windows Phone 8, maar dit vond ik de belangrijkste om even met jullie te delen.

Zijn  er dan nog nadelen?

Ja, zeker. De grootste domper is natuurlijk dat de huidige Windows Phone 7 toestellen niet zullen worden geupdate naar Windows Phone 8. Dat houdt dus in, naar mijn mening, dat nu echt niemand meer een Windows Phone gaat kopen, in ieder geval niet tot dat Windows Phone 8 uit is. Ik vind dit een domme zet, als het niet anders kan, had ik toch even gewacht met dit nieuws naar buiten brengen. Aan de andere kant is dit wel zo eerlijk naar de consument toe, hopelijk voor Microsoft word dat gewaardeerd. De huidige WP7 toestellen krijgen wel een update naar WP 7.8 wat in ieder geval op Windows Phone 8 zal gaan lijken.

Tevens kwam er nieuws naar buiten dat Microsoft naast hun eigen tablet ( de Surface) ook een eigen Windows Phone gaat uitbrengen. Dit nieuws is wederom positief en negatief te benaderen. Dit toestel zal zeker aansluiten op de Surface en de manier hoe Microsoft hun platform op de markt wil brengen. Aan de andere kant zullen andere fabrikanten dit als mindere stimulans zien om zelf WP8 toestellen te gaan maken, omdat Microsoft dan ineens concurrentie is , in plaats van een partner.

[ad]

 

 

 

bronnen: Theverge, Nokia Blog, netbooknews, PhoneArena en Youtube

Labels:

Trackback van jouw site.

Reacties (1)

  • Avatar

    tampax coupons

    |

    Pretty component of content. I simply stumbled upon your weblog and in accession capital to say
    that I acquire in fact enjoyed account your weblog posts.
    Any way I’ll be subscribing to your feeds or even I achievement you get right of entry to consistently quickly.

    Reply

Laat een reactie achter