Fitbit flex

Fitbit Flex Review: stappen en slapen

Ik heb de Fitbit Flex ongeveer 2 weken gebruikt om te reviewen. Wat mij betreft een goede aanvulling op mijn dagelijkse leven. Wel is het duidelijk dat dit nog steeds een ‘first’ generation wearable is. Dit komt mede door de functionaliteiten die hij heeft. Zeker als je kijkt naar wat er allemaal aan zit te komen. De Fitbit Flex was voor mij wel een stimulans om meer te bewegen.

FitBit: Plug N Play

Als ik items review probeer ik dat te doen als consument en niet als gadget-nerd, want dan heb je al gauw andere eisen. Ik heb de Fitbit Flex gebruikt met mijn iPhone 5c. Je kan hem met behulp van een bluetooth dongle ook gebruiken met een PC of laptop, maar daar zag ik geen meerwaarde in, omdat je het liefste gelijk wil zien hoe je er voor staat. Verbinding maken tussen de iPhone en de Fitbit Flex ging zonder enkele moeite en was snel gedaan. Dit is op basis van low energie Bluetooth.  Je hoeft slechts enkele stappen te doorlopen en klaar ben je. Vervolgens kon ik beginnen met stappen tellen..

IMG_0052

Stappentellen

Ik heb de Fitbit Flex misschien niet gebruikt met alle functionaliteiten, zoals bijvoorbeeld een calorieënteller. Ik ben namelijk een luie donder, die geen zin heeft om heel de tijd te moeten invoeren wat ik gegeten heb. Dit kan dus wel, maar ik heb dat niet gebruikt. De stappenteller uiteraard wel. De Flex doet dit zo nauwkeurig als hij kan. Iedereen begrijpt dat je deze stappenteller, die om je pols zit, kan manipuleren. Als je 5 minuten heel hard schudt met je hand, zal hij dat registeren als stappen, maar dat is iets waar de meeste stappentellers die om je pols zitten mee te maken hebben. De stappenteller was voldoende en als ik een stuk gelopen had dan zag je wel degelijk een toename in stappen en gelopen afstand. Als ik dit terugrekende was dat vrij nauwkeurig.  Helaas doordat hij alleen beweging registreert, is het lastig om andere activiteiten zoals fietsen of lopen met een wandelwagen, moeilijk voor hem. Al moet ik zeggen dat hij ook wandelingen met de wandelwagen redelijk registreerde.

Doordat je heel de dag met een stappenteller loopt en je live kan zien op je telefoon hoe veel je gelopen hebt, krijg je een enorm stimulans om het beoogde doel te behalen. Standaard staat het doel op 10.000 stappen per dag, als ik eerlijk ben heb ik dat (te) weinig gehaald. Toch heb ik wel met opzet regelmatig een extra rondje gelopen.

IMG_0048

Hoe slaap ik?

Eigenlijk de belangrijkste functionaliteit waardoor ik interesse kreeg in de Fitbit Flex. Hij houdt namelijk bij hoe je slaapt. Hij doet dit ook weer door je bewegingen te registeren en daar dan een conclusie aan te verbinden. Hij heeft als hij in slaapstand staat 3 registratiemogelijkheden. Awake, restless en Asleep. Het enige wat je hier voor moet doen is de Flex in slaapstand zetten voordat je gaat slapen. Dit kan je doen door heel snel meer dan 5 keer op de Flex te tikken of gewoon via de app. Ik moet zeggen dat het tikken niet altijd even lekker ging. Soms moest ik dat wel 5 keer doen voordat hij het deed. Via de app werkte het wel altijd in 1 keer goed.

IMG_0050

Als je slecht geslapen hebt en je bekijkt dit terug via de app, dan zie je ook echt terug dat je veel restless bent geweest of een paar keer wakker bent geweest. Niet dat je daar iets aan kan doen, maar dan weet je wel waar je vermoeidheid vandaan komt. Deze bevestiging vond ik prettig en hierdoor nam ik dan in overweging om ‘vanavond maar eens lekker vroeg het bed in te duiken’.

Andere opties

Je kan ook een stil alarm instellen op je Flexbit Flex. Dan gaat hij trillen op de ingestelde tijd. Handig! Zeker voor moeilijk-uit-bed-komers zoals ik. Hij is waterproof dus je kan er mee zwemmen en douchen.  Daarnaast zit er een klein display met LEDlampjes in de Fitbit Flex,  door 2 keer te tikken op het apparaatje, zie je hoever je van je stappen-doelstelling van die dag bent verwijderd. Handig om even snel te kijken of je bijvoorbeeld al op de helft zit.

Batterij van de Fitbix Flex

Die viel mij heel erg mee. Zeker 4 dagen deed ik met een volle batterij. En als je zou willen zou je ook de laatste dag (dag 5) nog kunnen halen, alleen dan synchroniseert hij niet meer met de app. Kortom prima, zeker ook omdat het opladen 3 uur duurt en je de Fitbit uit zijn band moet halen om hem via USB op te laden.

IMG_0051

Conclusie

Mijn conclusie is dat de Fitbit Flex zeker de moeite waard is om te kopen. Hij zit goed en stimuleert je enorm om meer te bewegen op een dag. De sleeptracker werkt prima en de batterijduur is oke. Ondanks al deze positiviteit moet je er wel van bewust zijn dat er in 2014 waarschijnlijk completere wearables gaan komen die meer kunnen. Met meer bedoel ik ook je hartslag meten, je zuurstofgehalte en meerdere activiteiten zal registeren. Een voorbeeld hiervan is de HealBe.

Als je de FitBit Flex wil bestellen kan dat onder andere bij Coolblue. Hij kost 99 euro en is in 7 kleuren beschikbaar.

Labels:, , , ,

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter