De eerste apparaten die Android Lollipop gaan krijgen zijn bekend

Verschillende fabrikanten hebben al laten weten dat zij verschillende smartphones en tablets gaan updaten naar Android 5.0 Lollipop, de versie die Google woensdagavond officieel presenteerde. Onder andere Motorola, HTC en Google (Nexus) maakten bekend welke toestellen in ieder geval de update zullen krijgen.

Nexus-apparaten

De Nexus 9 draait standaard al op Android 5.0 Lollipop, de Nexus 7 (zowel 2012 als 2013) en Nexus 10 krijgen de update, zo heeft Google beloofd. Ook de Nexus 4 en 5 staan op het lijstje, al is een datum nog onbekend. Het internetgigant houdt het op ‘enkele weken’.

Play Editions

De Google Play Editions worden niet in Nederland verkocht, maar omdat er wel mensen in Nederland met zo’n toestel zijn noem ik ze toch even op. Google heeft nog niet bekendgemaakt welke Play Editions de update gaan krijgen, al bevestigde Sony dat de Z Ultra hem in ieder geval ‘snel’ zal ontvangen. Ook de M8 en Moto G Play Editions zullen Android Lollipop gaan krijgen, over de andere toestellen weten we nog niks.

Sony

Het Japanse Sony maakte donderdagavond middels een blogpost bekend een behoorlijk aantal telefoons en tablets te zullen gaan updaten. Om precies te zijn; de hele Xperia Z-lijn. Je vind alle modellen hieronder.

  • Xperia Z
  • Xperia Z1
  • Xperia Z1 Compact
  • Xperia Z2
  • Xperia Z3
  • Xperia Z3 Compact
  • Xperia Z Ultra
  • Xperia ZL
  • Xperia ZR
  • Xperia Tablet Z
  • Xperia Tablet Z2
  • Xperia Tablet Z3 Compact

Helaas moeten bezitters van deze apparaten nog even geduld hebben, Sony start in het begin van 2015 met het uitrollen van de update voor de Z2 en Z3 series.

Motorola

Motorola levert haar toestellen met een bijna kale versie van Android en voegt praktisch alleen wat (handige) applicaties toe. Dit heeft in het verleden goed uitgepakt, Motorola was altijd één van de eerste fabrikanten die een nieuwe software-update naar haar toestellen uitrolde. Ook nu lijkt dat weer het geval te zijn, het bedrijf gaat een flinke lijst smartphones updaten naar Android 5.0. Je vind ze hieronder.

  • Moto X (2014)
  • Moto X (2013)
  • Moto G (2014)
  • Moto G (2013) – zowel 3G- als 4G-model
  • Moto E

Verder krijgen diverse recente Droid-modellen de update, maar omdat die toestellen alleen in Amerika verkocht worden zijn ze voor ons niet interessant.

Nvidia

Nvidia maakte bekend dat de Shield Tablet een update gaat krijgen die naast Android Lollipop ‘nog meer’ bevat. Wat dat precies inhoudt is nog onbekend, al gok ik zelf op gamegerelateerde zaken. Of ook de Shield gameconsole een update gaat krijgen is nog niet duidelijk, al verwacht ik van wel.

LG

LG is wat karig wat betreft het vrijgeven van haar updatebeleid. Op moment van schrijven heeft de fabrikant alleen bekendgemaakt de G2 en G3 te zullen gaan updaten, al verwacht ik dat daar nog verschillende toestellen aan worden toegevoegd.

HTC

We sluiten af met een wat teleurstellend HTC. Al snel na Google I/O – in mei – maakte de fabrikant duidelijk dat in ieder geval de M7 en M8 geüpdatet zullen worden naar Lollipop. HTC durfde zelfs te melden dat de telefoons ‘binnen 90 dagen na het uitkomen van 5.0 Lollipop’ de update krijgen. Donderdag werd dat veranderd naar ’90 dagen na het officieel vrijgeven van Android Lollipop’, wat Google waarschijnlijk 3 november doet. Een paar weken extra wachten dus. Naast de M7 en M8 zullen waarschijnlijk nog meer toestellen de update ontvangen, bijvoorbeeld de Desire Eye. Hier heeft HTC echter nog niks over losgelaten.
Update: HTC heeft bevestigd dat ook de M7 Mini de update zal ontvangen. De kans dat ook de M8 Mini de update zal krijgen is daardoor nog een stuk groter geworden.

Labels:, , , ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter

anitakuanixMangaFireMangaFiresflixtheflixerlookmovieanitakuMangaFireMangaFirelookmovieanitakuanitakuanitakutheflixerMangaFiretheflixerMangaFiresflixanitakusflixanitakuanixanitakutheflixerMangaFireanitakuanixanitakuanitakuwatchseriesonlinewatchseriesonlinesoaptodaysoaptodaysflixsflixsflixsflixmyflixermyflixeraniwaveaniwavefavmoviesfavmovieswatchfreemovieswatchfreemovieshuramovieshuramoviesanixanixStopmotion (2024), free movie streaming no sign up, moviestowatch, Antwan (2024), watch movies online,