Hogeschool weert smartwatches bij tentamens

De faculteit Communicatie en Journalistiek van Hogeschool Utrecht gaat nieuwe technologische apparaten als smartwatches en Google Glass verbieden bij het maken van tentamens. Dit blijkt uit een e-mail van de schoolleiding, die in handen is van Digimind.

Smartwatches en andere relatief nieuwe moderne apparaten als Google Glass en hippe, slimme armbanden, zijn per direct verboden bij het maken van tentamens bij de faculteit Communicatie en Journalistiek van Hogeschool Utrecht. De organisatie van de Hogeschool Utrecht, afgekort HU, heeft een e-mail naar de betreffende studenten gestuurd met een uitleg. Eén van die studenten ben ik. Toen ik gistermiddag de e-mail in mijn inbox zag, fronsten mijn wenkbrauwen zich. Een paar maanden geleden, bij de vorige tentamens, kreeg ik namelijk ook zo’n e-mail, waarin gezegd werd dat er gecontroleerd zou worden op het dragen van wearables als smartwatches. Ik vond het een prima idee, het is namelijk een nieuwe manier van afkijken aan het worden. Om dat tegen te gaan, is inderdaad een strenge controle nodig. Om te kijken of mijn faculteit (Journalistiek) dat echt zou doen, of dat het alleen een digitale waarschuwing was, heb ik mijn LG G Watch tijdens alle tentamens (vijf stuks, verspreid over meerdere dagen en bij verschillende docenten) om gehouden. Niet verstopt onder een dik vest, maar ook niet opzichtig tikkend op het horloge of iets dergelijks. Gewoon zichtbaar op mijn pols. Zoals ik al had verwacht, heb ik hem bij alle tentamens zonder problemen om kunnen houden. Geen enkele keer heb ik er iets over gehoord.

Wellicht is dat de HU ook opgevallen, want de nieuwe e-mail bevat een rigoureuze maatregel. Nu wordt er niet meer gecontroleerd of je horloge slimme functionaliteiten heeft, maar dienen alle studenten hun horloge af te doen als ze het tentamenlokaal instappen. Nu lopen er duizenden studenten in mijn faculteit rond, maar het aantal wearables kan op twee handen geteld worden. Een paar smartwatches en een Gear Fit, dat is wat ik de afgelopen maanden heb kunnen ontdekken. In de e-mail wordt ook gezegd dat bijvoorbeeld ‘Googleglass’ niet toegestaan is, maar de enige Google Glass die ik ooit op school heb gezien, is van een docent. Zoals ook bij eerdere tentamens, dient je mobiele telefoon in je tas te zitten.

hu regels rondom smartwatches

Het overgrote deel van de studenten draagt een horloge om – natuurlijk – de tijd op te zien, wel zo handig als je een tentamen aan het maken bent en je wilt weten hoelang je nog hebt. De HU meldt dan ook in de e-mail dat er in ieder lokaal een goed zichtbare klokt hangt. Ik ben benieuwd. Wat vinden jullie van deze maatregel?

Labels:, ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter