Apple4ever legt uit: iCloud

Apple4ever legt hier onder uit wat iCloud inhoudt.

Kort, duidelijk uitgelegd dus kon er zelf niets meer aan toevoegen.

Steve Jobs heeft het laatste gedeelte gehad over iCloud. Er is al veel over geschreven en er deden een hoop geruchten. Nu is het dan allemaal bekend. iCloud is een dienst die je niet ziet maar er wel is. Alle digitale media die je verzamelt en maakt op je apparaten wordt op de automatische piloot naar de iCloud verzonden via wifi of 3G.

iCloud is een opslagdienst online die het mogelijk maakt al je iOS devices samen met je Mac onderling gesynchroniseerd te houden. Wat je op de iPad doet kan je voortzetten op de iPhone. Wat je maakt in Pages op de iPad kan je op de iPhone ook bekijken. Je hoeft hier niets voor te doen! iCloud slaat al je content op van al je apparaten en pusht deze draadloos naar al je apparaten.

Zoals je hieronder afgebeeld ziet gaat het allemaal om Apple producten. Je hebt een iPad en een iPhone of een Mac en een ander iOS apparaat. Apple is steeds meer bezig de beleving te benadrukken en het belangrijkste is vooral dat de techniek aan Apple overgelaten wordt. wij hoeven niet bezig te zijn met de techniek.

Draadloos synchroniseren via iCloud

MobileMe was mooi maar niet perfect maar is nu ook echt out-of-date. Het hele MobileMe is een vergeten concept. iCloud is vanaf de grond aan af helemaal opnieuw ontworpen en daar is Apple al een flink tijdje mee bezig geweest. Ook nu met iCloud zullen een aantal zaken gewoon door blijven gaan zoals men dat MobileMe was gewend. Mail adres @me.com gaat niet veranderen. De mail blijft ook op dezelfde manier gesynchroniseerd worden alsmede ook je contacten en agenda’s. Je aankopen worden nu in de iCloud vastgelegd en dus kan je nu op elk ander iOS apparaat waar je hetzelfde account gebruikt nu bekijken en ook installeren ditzelfde geldt ook voor al je iBooks. Het mooie van de aankopen is dat je deze nu op al je iOS apparaten kan zien ook al zijn ze niet geïnstalleerd. Bij de iPad wordt zelfs onderscheid gemaakt voor iPhone en iPad en er is ook een apart tabblad waar je een overzicht krijgt van wat je gekocht hebt maar nog niet is geïnstalleerd is.

Je kunt nu al in de App Store zien welke apps je ooit hebt gekocht. Een wolkje geeft aan dat je ze gratis opnieuw kunt downloaden. Je kan binnen je aankopen ook zoeken. Dit is erg handig wanneer je meer dan 500 plus applicaties hebt.

Automatische backups

Met iCloud wordt nu dus veel meer opgeslagen dan alleen je contacten etc. Van alles wordt nu een backup gemaakt. Niet alleen je contacten maar ook je iTunes, en  iBook aankopen alsmede ook je applicaties en foto’s en video’s. Dit is zeer handig wanneer je een nieuw iOS apparaat in gebruik gaat nemen. MobileMe haakt hier dus af. Bij de instellingen is nu een extra functie toegevoegd die heet Automatisch downloads. Je kan nu kiezen of je de applicaties en iBooks meteen gedownload wilt hebben op je andere iOS apparaat. Wanneer je nu een boek koopt op je iPad kan je deze ook meteen op je iPhone laten downloaden wanneer je een wifi of 3G verbinding hebt. Of dit nu een functie is die ik bij de applicaties wil gebruiken is nog niet zeker. Ik wil niet alles wat ik op de iPad heb ook op de iPhone hebben en hier zie ik toch wel een beperking in. Mijn iPad is 64GB en mijn iPhone 4 is 16Gb dus ook daar zit een verschil in. Je kan het in ieder geval uitzetten;-)

Documenten in de cloud

We werken met z’n allen met iWork natuurlijk en dus is Pages, Numbers en Keynote standaard bij iedere gebruiker geïnstalleerd. Het werken met deze applicaties is zoveel mooier dan de meeste denken. Nu wordt het allemaal nog mooier want ook wat je maakt met deze applicaties wordt automatisch gepusht naar de Apple servers iCloud. Je kan dan je werk op elk ander apparaat voortzetten. Apple heeft deze functionaliteit al stiekem verwerkt in de updates die 2 weken geleden is geweest. Je kan een document die je maakt in Pages nu afmaken op je Mac. Het werken op deze manier wordt dus echt een eitje!

Daarnaast kunnen ontwikkelaars met zogenaamde Application Programming Interfaces, kortweg API’s, ook gebruikmaken van de functionaliteit om bestanden (of delen daarvan) op Apple’s servers op te slaan. Bestanden worden naar apparaten gepusht en het werkt zowel met Macs als met PC’s. Al heb je voor PC’s waarschijnlijk extra software nodig.

Photo Stream: foto’s in de cloud

Je maakt een foto met je iPhone en deze moet je dan weer naar je iPad zenden om deze te kunnen bewerken. Ook dit is nu verleden tijd. De foto’s en films die je maakt worden ook via iCloud opgeslagen. Via het extra tabblad Photo-Stream kan je deze bekijken en uiteindelijk op je iPad of iPhone of ander apparaat importeren. Bij de Mac wordt gebruik gemaakt van iPhoto en wanneer je werkt met Windows dan zal deze de map afbeeldingen gaan gebruiken. De foto’s op de Mac en PC worden zeker opgeslagen want de capaciteit zal daar hoger liggen. Bij de iPhone en iPad zal je de foto’s apart moeten importeren. Ook aan de Apple TV is gedacht want daar kan je de foto’s ook bekijken. Dit is een hele mooie makkelijke optie.

De laatste 1000 foto’s worden elke keer toegankelijk voor de iPad en iPhone de rest wordt maximaal 30 dagen bewaard. Hier heb je dan genoeg tijd om deze op te slaan. Het overzetten van deze foto’s kan alleen via de wifi verbinding en wordt 3G niet ondersteund. Het zou via 3G ook te lang duren en het netwerk nog meer gaan belasten.

iTunes in the Cloud

Je koopt nu je muziek op de iPhone en dan heb je het probleem dat je deze eerst moet synchroniseren met de computer alvorens je ze op de iPad wil hebben. Voor applicaties is dit niet zo erg omdat je de applicatie meerdere keren mag downloaden. Bij muziek is dit anders. Nu is dat allemaal ook voorbij want de muziek die je koopt wordt nu ook naar de iCloud gepusht. Dit gaat wederom automatisch dus de gebruiker hoeft niets voor te doen. Wanneer je nu muziek koopt met je iPad kan je deze kosteloos nogmaals op je iPhone zetten. Er is nu een wolkje te zien in plaats van de koopknop. Deze functie is nu al beschikbaar op de huidige iPhones wordt beweerd op iPhoneclub maar ik heb de functie zelf nog niet ontdekt. Ik heb de functie wel werkend op mijn Amerikaanse account!

De muzieknummers voor iTunes in de cloud hebben een kwaliteit van 256 kbps AAC, die naar maximaal 10 apparaten worden gepusht. Deze functie is gratis beschikbaar. Koop je een nieuwe telefoon, dan krijg je de muziek erbij. iTunes in de cloud zal standaard ingeschakeld zijn op nieuwe iOS 5-apparaten. Je krijgt er 5 GB mailopslagruimte bij. In de developerbeta voor iOS 4.3 is de functie al aanwezig.

One more thing… iTunes Match

Het mooiste wordt voor het laatste bewaard. Ik heb zelf best veel gekochte CD’s en ben ik daar ook nog steeds meer liefhebber voor. Ik wil de fysieke cd met hoes hebben van mijn favoriete artiesten. Nu kan je deze dus ook via iCloud opslaan middels een kabel of via Wi-fi. Er zijn nog 2 andere opties, je kan de muziek ook opnieuw kopen in de iTunes Store waarbij Steve Jobs aangaf dit een goede optie te vinden natuurlijk.

De andere optie is daadwerkelijk Apple je muziekbibliotheek laten scannen en op deze manier krijgt deze muziek dezelfde privileges als gekochte muziek in de iTunes store. Waar de muziek van jezelf de kwaliteit minder is dan die van Apple (256 bits AAC) dan wordt je muziek geupgrade naar deze kwaliteit. Al deze muziek wordt dan DRM vrij! Deze dienst kost dan wel wat namelijk maar $24,99 en zal waarschijnlijk € 24,99 gaan kosten in Nederland. Kortom iTunes Match wordt mijn favorietje!

 


Met dank aan: Apple4ever

Labels:, , , ,

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter