smartphone geschiedenis

De ontzagwekkende ontwikkeling van de smartphone

De ontwikkelingen van de smartphones zijn de afgelopen jaren razendsnel gegaan. In slechts een paar jaar tijd is de smartphone uitgegroeid van een simpele telefoon tot een multifunctioneel en high-techapparaat dat zich op verschillende vlakken qua prestaties kan meten aan specialistische apparatuur zoals de MP3-spelers, de videocamera en het fototoestel.

Hieronder op een rijtje de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen paar jaar:

2007: Touchscreen
Apple was in 2007 het eerste bedrijf dat een moderne smartphone op de markt zette met de iPhone 3. Dit was de eerste telefoon die volledige bestond uit een touchscreen aan de voorzijde. In 2002 en 2003 hadden Qtek en Sony al wel toestellen met een touchscreen uitgebracht, maar deze waren, in tegenstelling tot de iPhone, geheel gericht op de zakelijke markt.

2011: Processor en formaat
De Samsung Galaxy S2 die in 2011 op de markt kwam was een revolutionaire smartphone. Niet alleen was hij opvallend groot, hij was bovendien uitgerust met een supersnelle dual-core processor. Hierdoor gingen ook zaken die veel rekenkracht vereisen, zoals multitasken, opeens probleemloos op een smartphone. In datzelfde jaar hebben diverse andere fabrikanten ook snel toestellen met soortgelijke processoren op de markt gezet.

2012: Scherm
Deze ontwikkeling begon al in 2011, toen Samsung de Galaxy Note lanceerde. Deze telefoon had een scherm met een diameter van maar liefst 5.3 inch. In 2012 kwamen er echter een heleboel smartphones met grote schermen uit. Samsung kwam met de Note 2 en de Galaxy S3, HTC met de Desire X en Sony deed met de Xperia T ook een duit in het zakje. Ook in 2013 ging deze ontwikkeling van steeds grotere schermen gewoon door. Verschillende toestellen met een scherm van 5 inch werden gepresenteerd: de Galaxy S4, de HTC One en de Sony Xperia Z. Momenteel zijn er zelfs smartphones (Xperia Z Ultra en C) op komst met schermen tot over de 6 inch! De Stylus pen zal dan de komende tijd ook steeds populairder worden, omdat grote schermen hiermee het beste te bedienen zijn.

2013: Camera
Dan is er ook nog de camera. Nokia is al een behoorlijke tijd de specialist op dit vlak. Het Finse bedrijf kwam in 2012 met de Nokia 808 Pureview, een smartphone met een camera van 41 megapixels. Ook de onlangs aangekondigde Lumia 1020 zal over een dergelijke camera beschikken. Samsung ligt echter op de loer. Later dit jaar wordt de Galaxy S4 zoom verwacht. Dit wordt de eerste smartphone ooit met een optische zoom. De smartphone zelf laat nog behoorlijk te wensen over, maar de eerste stap in de richting van een hoge kwaliteit camera in een smartphone is nu echt door Samsung gezet.

Waar gaan we heen?
Er zijn nog meer ontwikkelingen te noemen die in de afgelopen jaren de smartphones onherkenbaar hebben veranderd. Waar zal dit toch eindigen? Op een dag zal een smartphone niet veel beter meer kunnen. Op die dag zijn we nu echter nog lang niet aanbeland. Ook in de komende jaren kunnen we waarschijnlijk weer veel nieuwe ontwikkelingen tegemoet zien. Iets waar we erg op hopen, is dat er snel een betere smartphone-accu wordt ontwikkeld, zodat je je smartphone gewoon meerdere dagen voluit kunt gebruiken, zonder hem telkens te hoeven opladen.

De komende tijd zullen we waarschijnlijk ook veel goedkopere high-end modellen gaan zien. De Chinese smartphoneproducenten komen er namelijk aan: Huawei en Lenovo zijn in het buitenland al erg groot en zullen de komende tijd ook de Nederlandse markt bestormen met hun dunne, snelle én (relatief) goedkope modellen.

Verschillende gebruikers
Niet iedereen zit natuurlijk te wachten op een super smartphone waarmee je alles kan. Sommige mensen hoeven niet per se de allermodernste snufjes of hebben het geld er niet voor (over). Er zullen altijd de meer simpele mid-range toestellen blijven bestaan voor dit type gebruikers.

Behalve een functioneel apparaat, is een smartphone voor velen tevens een mode-item. HTC Sensation XE en Galaxy Note zonder HTC Sensation XE hoesje of Samsung Galaxy Note hoesje zijn eigenlijk niet compleet: zij zijn kwetsbaar en zien er bovendien vrij saai uit.

Over tien jaar

In slechts zes jaar is de smartphone van simpele telefoon uitgegroeid tot een multifunctioneel hightech toestel waarvoor je soms zelfs meer betaalt dan voor een gemiddelde PC. Wie had dat in 2007 zien aankomen? En hoe ziet de smartphone van 2023 eruit, als de ontwikkelingen in dit tempo doorzetten? Misschien heet een smartphone dan wel helemaal geen smartphone meer omdat je er dan letterlijk alles mee kunt.

Labels:, ,

Trackback van jouw site.

Nathan Okkerse

Ik ben Nathan. Ik schrijf over wat ik tegen kom online, zelf ontdek of gewoon leuk vind. Voornamelijk games, Apple, tips en tricks en andere digidingen.

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons