HP slate 7 vs icona tab

HP Slate 7 vs Acer Iconia B1 A71

In dit artikel ga ik de HP Slate 7 en de Acer Iconia B1 A71 met elkaar vergelijken. Ik kijk dan niet alleen naar de specificaties op papier maar vooral naar de gebruikerservaring. Goede 7 inch tablets hoeven geen klauwen vol geld te kosten, zo hebben Google en ASUS vorig jaar laten zien met de Nexus 7. Het enorme verkoopsucces heeft andere fabrikanten ook aangespoord om goedkope 7 inch tablets op de markt te brengen, de HP Slate 7 en de Acer Iconia B1 zijn daar goede voorbeelden van. Maar zijn de tablets het geld waard, of kun je toch beter doorsparen voor bijvoorbeeld de Nexus 7?

De prijzen

De Slate 7 kost zo’n 150 euro bij Dixons, de Iconia B1 is in diverse winkels voor 110 euro te vinden. Maakt de Slate 7 het prijsverschil van enkele tientjes goed met bijvoorbeeld de accuduur of het scherm? Dat lees je hieronder.

Uiterlijk

De Iconia B1 voelt erg goedkoop aan, wanneer je wat druk op de achterkant uitoefent maakt het scherm een klikkend geluid. Verder is de tablet voorzien van erg grote bezels (de randen tussen het scherm en de zijkant), deze zijn veel breder als die van de Slate 7. Ook de blauwe rand zal niet iedereen aanspreken. Daarnaast zit in de linkerhoek het Acerlogo, dit vind ik persoonlijk niks. HP heeft geprobeerd de Slate 7 een strak uiterlijk mee te geven, dat is wel gelukt als je kijkt naar de relatief dunne bezels. Verder geen poespas aan de voorkant, waar Acer haar logo op de bovenkant heeft geplaatst. Wat wel belangrijk is; de Slate 7 is 1,4 centimeter minder breed dan de Iconia B1 en dus beter met één hand vast te houden. Hij is wel 41 gram zwaarder dan de Iconia B1, resultaat is wel dat de Slate 7 solide aanvoelt. Over de achterkanten verschillen de meningen, zelf vind ik die van de Slate 7 er wel stijlvol uitzien. Wellicht leuk om te weten is het feit dat de Slate 7 in diverse kleuren beschikbaar is, waaronder rood, een weinig gebruikte kleur voor tablets. Beide tablets zijn echter wel dik in vergelijking met bijvoorbeeld de Nexus 7. Wat mij betreft wint de Slate 7 deze ronde.

 

Het scherm

Laat ik maar met de deur in huis vallen; beide schermen presteren erg slecht. Ik snap dat fabrikanten niet het beste scherm in een budgettablet stoppen, maar deze schermen zijn echt ondermaats. Ik begin met de Iconia B1. De kleuren worden nog redelijk weergeven en de helderheid is goed, maar het scherm draait soms niet automatisch, ook al heb ik de functie ‘automatisch draaien’ wel aangevinkt. Wat verder erg vervelend is is het feit dat het scherm door de ongelijke bezels niet recht in het midden ligt. Vooral in de landschapsmodus kan dit als storend worden ervaren. Over het scherm van de Slate 7 ben ik ook niet te spreken; kleuren zijn flets, door de lage helderheid en het hoge spiegelgehalte is de tablet buiten onbruikbaar, zelfs in de schaduw met de helderheid op z’n hoogst is het lastig om bijvoorbeeld een stuk tekst te lezen. Swipen werkt door het stroeve scherm erg matig en het komt wel eens voor dat ik twee keer moest drukken voordat het scherm reageerde. Wat wel fijn is; het scherm ligt precies in het midden, in tegenstelling tot dat van de Iconia B1. Beide schermen hebben een matige resolutie, 1024 bij 600 pixels op een 7 inch tablet is gewoon geen feest.

Geluid

Het geluid van de Iconia B1 is erg slecht. Wanneer het geluid op z’n hardst staat is het wel te horen, maar leg je de tablet op bijvoorbeeld een tafel neer dan blijft er weinig geluid over. Dit komt omdat de speaker op een vreemde plaats op de achterkant zit. Het geluid van de Slate 7 is wel wat beter, dit komt voornamelijk door het feit dat de speaker aan de onderkant van de tablet zit en je wanneer je hem op tafel neerlegt nog steeds ‘goed’ geluid hebt. De tablet maakt gebruik van Beats Audio, dit zou je niet zeggen als je puur naar de muziek luistert. Opnieuw wint de Slate 7, simpelweg omdat de speaker op een betere plaats zit. Maar kies beide tablets niet vanwege het geluid dat eruit komt, dat is gewoon slecht.

 

Accu

De accu van de Slate 7 houdt het bij browsen en YouTube filmpjes kijken twee keer zo lang uit als die van de Iconia B1. Dit geldt ook voor andere dingen als muziek luisteren of gamen. Ook qua opladen zorgt de Slate 7 voor een verrassing; na een half uur aan de lader kun je weer drie uur browsen, in tegenstelling tot de Iconia B1. Na een half uur aan de lader is de accu na een krap uurtje browsen alweer leeg. Opladen doe je bij beide tablets via de micro-USB poort. De winnaar hier is de Slate 7 omdat de accu veel langer mee gaat als die van de Iconia B1. Toch is niet alles zo goed aan de accu van de Slate 7, hij gaat dan wel veel langer mee dan die van de Iconia B1, toch blijven de accuprestaties mager. Bij normaal gebruik met de helderheid op 60 procent kon ik zo’n zes en een half uur vooruit, er zijn budgettablets die uren langer mee gaan. Het is jammer dat HP geen grotere accu in de, toch al grote en zware, tablet heeft gestopt. De accu van de Iconia B1 was met de helderheid op 60 procent na ruim drie uur al leeg, erg teleurstellend.

 

Camera’s

De camera aan de achterzijde van de Slate 7 heeft een resolutie van drie megapixels, niet erg indrukwekkend dus. Dit blijkt ook wel uit, de geschoten foto’s zijn van matige kwaliteit. Foto’s nemen gaat echter wel snel, video’s nemen gaat slecht, het beeld hapert vaak en de kwaliteit laat flink te wensen over. Je merkt duidelijk dat HP niet veel moeite in de camera heeft gestoken. Acer heeft nóg minder moeite gedaan, ze hebben een rear-camera op de Iconia B1 gewoon achterwege gelaten. Een gemiste kans want veel mensen nemen wel eens een foto met een 7 inch tablet. Gelukkig heeft de Iconia B1 wel een front-camera, deze heeft een zeer matige resolutie van 0.3 megapixels. Zelfportretten en Skype gaat dus nog wel lukken, maar voor meer zou ik ‘m niet gebruiken.

Prestaties

Er zijn al genoeg websites die tientallen benchmarks plaatsen dus die laat ik even zitten. Wel ga ik wat vertellen over de gebruikerservaring van beide tablets. Allereerst de Iconia B1, ondanks de weinig indrukwekkende specificaties, Mediatek dual-core geklokt op 1.2GHz SoC (MTK 8317T) en 512MB aan RAM, loopt het geheel wel vloeiend. Applicaties starten best snel op en ook tijdens het kijken van bijvoorbeeld YouTube filmpjes traden er weinig haperingen op. Wel merkte ik dat de wat zwaardere games het de tablet wat moeilijk maakte. Ook bij veel openstaande apps kreeg de tablet problemen, dit is echter te verwaarlozen vanwege de specificaties en het feit dat het een echte budgettablet is. De prestaties van de Slate 7 zijn nog beter dan die van de Iconia B1. Dit komt omdat de eerstgenoemde beschikt over een 1,6Ghz dualcore SoC en 1GB aan werkgeheugen. De processor is dus iets hoger geklokt als die van de B1 en het werkgeheugen is twee keer zo groot. Dit merkte ik wel in de praktijk, door het grotere werkgeheugen kon ik meer apps open laten staan en multitasken ging vloeiender. De Slate 7 wint deze ronde omdat door de snellere processor en het grotere werkgeheugen alles vloeiender loopt.

[ad]

Overig

Beide tablets beschikken over Wifi, de Iconia B1 echter ook over GPS en de Slate 7 niet. Voor mensen die de tablet als navigatie willen gebruiken heeft de Iconia B1 een stapje voor. Daarnaast beschikt hij over een recentere Bluetooth-versie, namelijk 4.0. De Slate 7 moet het doen met het verouderde 2.1. De Slate 7 heeft 8GB aan geheugen aan boord, dit is uit te breiden via een micro-SD kaartje. De Iconia B1 heeft 8 of 16GB interne opslagcapaciteit, de 16GB versie is slechts iets duurder dan de 8GB versie, dus qua opslagcapaciteit wint de Iconia B1. Beide tablets draaien op Android 4.1 Jelly Bean met toegang tot de Google Play Store, netjes geregeld dus.

Conclusie

De Slate 7 zit solide in elkaar en heeft een camera aan de achterzijde, betere speakers op een betere plaats, een betere accu, meer werkgeheugen en een wat snellere processor. Ook is hij recenter uitgebracht. Hij is echter wel zo’n 40 euro duurder dan de Iconia B1. De Iconia B1 heeft echter weer een beter scherm, GPS aan boord, eventueel meer opslagcapaciteit en qua prestaties verschillen de tablets weinig van elkaar en als het design van een tablet je weinig uitmaakt is ook de Iconia B1 een prima tablet. Toch raad ik jullie geen van beide tablets aan, simpelweg omdat de prijs kwaliteit verhouding wat matig is.

Voor 70 euro meer heb je een Nexus 7, een tablet met een 1,3Ghz quadcore processor en 1GB aan RAM, een stevigere accu, een beter scherm (1280×800 pixels), snelle updates (dus altijd de laatste Android-versie), etc. Mijn ervaringen met de Nexus 7 zijn erg goed, de accu hield het bij normaal gebruik met de helderheid op 70 procent ruim 10 uur uit, stukken langer dan van de Slate 7 en Iconia B1 dus. Ook het scherm is vele malen beter, het voelt goed aan, reflecteert nauwelijks en de hoge resolutie zorgt voor een aangenaam beeld. De Nexus 7 wordt wereldwijd geprezen om zijn bouwkwaliteit en hier kan ik mij volledig in vinden. De tablet maakt geen vreemde geluiden als je er druk op uitoefent en de achterkant voelt erg luxe en goed aan. Het ligt goed in de hand en heeft veel grip. Nog een voordeel is de kale Androidversie, je bent niet gebonden aan de trage updates van fabrikanten, bij de release van een nieuwe Androidversie krijg je hem meteen binnen op de Nexus 7. Dit zorgt ervoor dat je tablet altijd up-to-date is. Bij de Slate 7 en Iconia B1 is het onzeker of ze de update naar Android 4.2 ontvangen, en 5.0 zullen ze zeer waarschijnlijk niet krijgen, met de Nexus 7 heb je de zekerheid dat je die nieuwste Androidversies wel krijgt. Toch heeft ook de Nexus 7 wel wat nadelen, zo heeft hij geen camera aan de achterzijde en is het interne geheugen beperkt tot 8, 16 of 32GB, afhankelijk van welk model je koopt. Toch vind ik dat je met de Nexus 7 beter uit bent dan met bijvoorbeeld de HP Slate 7 of de Acer Iconia B1, simpelweg omdat de Nexus 7 meer waar voor zijn geld biedt. Dus wil je een goedkopere 7 inch tablet, ga dan niet voor de Acer Iconia B1 of HP Slate 7, maar investeer een paar tientjes meer en koop een tablet met echt goede als de ASUS Google Nexus 7.

[ad]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Labels:,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter