Nieuw vs oud (Nexus 7)

Nieuwe Nexus 7 vs oude Nexus 7; de verschillen

Op 24 juli jongstleden heeft Google de nieuwe Nexus 7 aangekondigd. In dit artikel vergelijk ik de nieuwe Nexus 7 met de ‘oude’ Nexus 7 en zet ik alle verschillen op een rijtje. Is het raadzaam om te wachten op de nieuwe Nexus 7, of volstaat de huidige ook prima als 7” tablet? Je leest het hieronder.

Scherm

Beide tablets beschikken over een 7 inch IPS LCD scherm, het grote verschil zit hem in de resolutie. Waar de oude Nexus 7 het met 1280 x 800 pixels (216 pixels per inch, ppi) moet doen, heeft de nieuwe Nexus 7 1920 x 1200 pixels (323 pixels per inch, ppi) aan boord.  Een flinke verbetering dus. Al moet ik zeggen dat het scherm van de oude Nexus 7 ook prima is, individuele pixels onderscheiden op de tablet is een flink klusje. Overigens zien we vandaag de dag nog (te) veel 10 inch Android-tablets met de 1280 x 800 pixels resolutie, daar lijkt dit jaar eindelijk verandering in te komen met de komst van o.a. de ASUS Transformer Pad Infinity, de nieuwe Nexus 10 ASUS MeMo Pad FHD 10. Op zoek naar een 10 inch Android-tablet met een hoge resolutiescherm? Wellicht is de high-end Sony Xperia Tablet Z wat voor jou. Kijk je bijvoorbeeld veel films of tv-programma’s op je tablet, dan raad ik je de nieuwe Nexus 7 aan. De beeldverhouding is bij beide tablets trouwens 16:9. Voor dagelijks gebruik is dat van de oude echter voldoende, al merk je wel zichtbaar verschil met de nieuwe Nexus 7.

Processor

De oude Nexus 7 draait op een Nvidia Tegra 3 processor, deze zit vooral in vorig jaar gelanceerde producten. Enkele producten die voorzien zijn van de Tegra 3 zijn – naast de oude Nexus 7 – de ASUS MeMo Pad Smart, HTC One X en de OUYA. Deze quadcore SoC heeft nog niet zo lang geleden een opvolger gekregen, de Tegra 4. Deze is echter niet in de nieuwe Nexus 7 te vinden, Google en ASUS hebben gekozen voor een processor uit de stal van Qualcomm, namelijk de Snapdragon S4 Pro. Ook deze SoC is niet nieuw, o.a. de Sony Xperia (Tablet) Z en de LG Google Nexus 4 maken gebruik de processor. De Tegra 3 in de oude Nexus 7 is geklokt op 1,2Ghz, de Snapdragon S4 Pro in de nieuwe Nexus 7 op 1,5Ghz. Afgezien van het feit dat de processor 300Mhz sneller is zijn ook andere zaken belangrijk. Zo is de Snapdragon S4 Pro onder meer zuiniger, dit is positief voor de accu. Voor de beste processor kies je de nieuwe Nexus 7, de oude variant – voorzien van de Tegra 3 – loopt ook prima en is rap genoeg voor dagelijkse taken als gamen, internetten en het gebruik van sociale media.

Androidversie

Hier valt weinig over te zeggen. De nieuwe Nexus 7 draait vanuit de doos op Android 4.3 Jelly Bean, de nieuwste versie. Google heeft bij de lancering gezegd dat de oude Nexus 7 de update ook snel zou ontvangen. Dit klopt, sinds 28 juli heeft het grootste deel van de Nexus 7 bezitters de update binnen gekregen. Detail; de nieuwe Nexus 7 is vanaf 29 juli verkrijgbaar in de Verenigde Staten, wanneer hij naar Nederland komt is nog niet bekend. Omdat beide tablets over dezelfde Androidversie beschikken is er nauwelijks verschil. Het kan zo zijn dat het geheel op de nieuwe Nexus 7 wat soepeler loopt vanwege de betere hardware, maar significante verschillen zul je denk ik niet ontdekken.

Links; nieuw. Rechts; oud. De verschillen.

Links; nieuw. Rechts; oud. De verschillen.

RAM, opslagcapaciteit en accu

De duurdere smartphone- en tabletmodellen zijn voorzien van 2GB RAM. Nu breekt de tijd aan dat ook de goedkopere apparaten extra werkgeheugen krijgen; Google heeft deze stap genomen door de nieuwe Nexus 7 uit te rusten met 2GB RAM. De oude Nexus 7 heeft 1GB RAM. Meer werkgeheugen zorgt voor een vloeiendere tabletervaring, je kunt o.a. meer applicaties open laten staan zonder haperingen te ondervinden. De duidelijke winnaar hier is de nieuwe Nexus 7.

Qua opslagcapaciteit is er weinig veranderd, de nieuwe Nexus 7 komt in een 16GB en 32GB-versie. De oude Nexus 7 is verkrijgbaar in een 8GB, 16GB en 32GB-versie. Beide tablets beschikken niet over een micro-SDkaart lezer om het interne geheugen uit te breiden, iets wat we steeds vaker zien. Wat veel mensen jammer vinden – ik hoor daar ook bij – is het feit dat Google geen 64GB variant van de tablet uitbrengt. 32GB is voor sommige mensen (te) weinig en het is niet uit te breiden. Maar, wie weet komt er later nog een 64GB variant, net als Apple met de iPad 4 (128GB intern geheugen) heeft gedaan.

De accu is wel een bijzonder punt. De capaciteit is van 4325mAh (oude Nexus 7) naar 3950mAh (nieuwe Nexus 7) gegaan, een daling dus. Echter belooft Google een langere gebruikerstijd; waar de oude Nexus 7 volgens het bedrijf bij normaal gebruik 9 uur meegaat, zou dat zijn opvolger 10 uur zijn. Dus; een kleinere accu maar een langere gebruikerstijd. Hoe kan dat? Dat ligt voornamelijk aan het feit dat de nieuwe Nexus 7 voorzien is van betere – zuinigere – hardware én Android 4.3. Deze versie zit vol verbeteringen wat betreft snelheid, accu en prestaties. Ben je bijvoorbeeld veel onderweg en heb je niet altijd de beschikking over een stopcontact, dan is de nieuwe Nexus 7 een aanrader omdat de accu langer meegaat dan die van de oude Nexus 7.

Afmetingen en gewicht

Op het gebied van afmetingen en gewicht hebben Google en ASUS goed werk verricht. De nieuwe Nexus 7 weegt met zijn 290 gram een flink stuk minder dan zijn voorganger (340 gram). De afmetingen van de nieuwe Nexus 7 zijn 201 x 114 x 8,65 millimeter. Voor de oude Nexus 7 zijn dat 198.5 x 120 x 10.45 millimeter. De nieuwe Nexus 7 is zoals je kunt lezen dus ook een stuk dunner geworden. De oude Nexus 7 is qua afmetingen en gewicht prima, maar ben je bijvoorbeeld veel op reis dan is de nieuwe Nexus 7 idealer omdat hij minder weegt en ook qua afmetingen wint (dunner etc.). Beide tablets zijn overigens alleen in de kleur zwart verkrijgbaar.

Camera en geluid

Toen de oude Nexus 7 gelanceerd werd klaagden veel mensen over het feit dat er geen camera aan de achterzijde zat. Google heeft hierna geluisterd en de nieuwe Nexus 7 uitgerust met een 5 megapixel exemplaar aan de achterzijde. Beide tablets hebben aan de voorzijde een 1,2 megapixel camera voor videobellen, zelfportretten etc. De nieuwe Nexus 7 beschikt daarnaast – in tegenstelling tot de oude Nexus 7 – over stereospeakers, deze moeten voor een verbeterde geluidskwaliteit zorgen.

Connectiviteit en aansluitingen

Hier zijn grote stappen gezet. Waar de oude Nexus 7 het moet doen met Bluetooth 3.0 is de nieuwe Nexus 7 voorzien van versie 4.0. Beide tablets zijn voorzien van NFC en GPS. Daarnaast biedt de nieuwe Nexus 7 ondersteuning voor draadloos opladen, zijn voorganger niet. De nieuwe Nexus 7 is voorzien van Micro-USB Slimpoort, de oude Nexus 7 van een ‘normale’ Micro-USB poort. Een HDMI-aansluiting zul je op beide tablets niet aantreffen. De nieuwe Nexus 7 maakt gebruik van WiFi 802.11/a/b/g/n, zijn voorloper heeft de beschikking over 802.11/b/g/n. Van de oude Nexus 7 is naast een WiFi-only variant ook een WiFi + 3G-versie op de markt gekomen. De nieuwe Nexus 7 komt ook in twee uitvoeringen; één met alleen WiFi aan boord, de ander met WiFi + 3G én 4G-ondersteuning. Deze versie komt echter uit in de Verenigde Staten, wij hebben er dus weinig aan en moeten het doen met het WiFi-model.

De prijs

We weten inmiddels dat de Nexus-divisie garant staat voor een erg goede prijs/kwaliteit verhouding. Ook de oude Nexus 7 is voor relatief weinig geld te krijgen; je betaalt zo’n 220 euro voor de 16GB versie en de 32GB variant gaat voor zo’n 260 euro de toonbank over. De nieuwe Nexus 7 kost in de VS 229 dollar (16GB model) en 249 dollar (32GB model). De prijzen zijn dus bijna hetzelfde, veel mensen zullen dan ook voor de nieuwe Nexus 7 gaan. Dat weten retailers, daarom zullen ze als de nieuwe Nexus 7 in de Nederlandse winkels ligt de prijzen van het oude model verlagen. De keuze is dus aan jou; neem je genoegen met wat verouderde specificaties (geen camera aan de achterzijde, scherm, processor, RAM, connectiviteit etc.) of betaal je liever een paar tientjes meer voor de nieuwste tablet, voorzien van de baanbrekende specificaties? Zelf zou ik voor het nieuwe model gaan; je betaalt wat meer maar krijgt daar wel een van de beste tablets van 2013 voor terug. Je weet zeker dat je er wat jaren mee vooruit kan wat betreft hardware (goede specificaties) en software (Nexus; dus updates rechtstreeks vanuit Google). Echter is het niet zeker wanneer en óf de nieuwe Nexus 7 überhaupt naar Nederland komt, dus het kan zijn dat je wacht op niks en hem uit bijvoorbeeld Duitsland moet halen. Die zekerheid mis je, de oude Nexus 7 is overal in Nederland verkrijgbaar.

Conclusie

Dus wil je nu een goede en betaalbare 7 inch tablet en wil je niet wachten op iets wat misschien niet naar Nederland komt dan raad ik je de oude Nexus 7 aan. Heb je echter niet zo’n haast en vind je het prima als de tablet in bijvoorbeeld oktober naar Nederland komt dan raad ik je de nieuwe Nexus 7 aan; deze heeft betere specificaties en je weet zeker dat je er een tijdje mee vooruit kunt.

Wat zouden jullie doen, wachten op de nieuwe Nexus 7 of toch voor het huidige model kiezen? Ik hoor het graag, jullie kunnen hieronder een reactie achterlaten.

Labels:, , , , , , , ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter