iPhone 5S

iPhone 5S gepresenteerd; vingerafdrukscanner en erg snel

Apple heeft zojuist de iPhone 5S gepresenteerd. De opvolger van de 5 beschikt over een sterk verbeterde processor, draait standaard op iOS7 en is voorzien van een vingerafdrukscanner.

Het uiterlijk van de iPhone 5S is bijna identiek aan die van zijn voorganger. Aan de achterkant bespeuren wij echter een dubbele ledflitser en in de homeknop aan de voorzijde zit de vingerafdrukscanner verwerkt. De telefoon komt in drie kleuren op de markt, namelijk grijs, zilver en goud. Opvallend, de iPhone 5 kwam bij de lancering op de markt in de kleuren zwart en wit, de 5S dus niet. De 5S is vanaf 13 september te pre-orderen in onder andere China, Frankrijk, Japan, de Verenigde Staten en Duitsland. Het is niet bekend wanneer de telefoon naar Nederland komt, echter staat het vast dat dit na 20 september is. Vanaf die datum worden de eerste pro-orders in de eerstgenoemde landen uitgeleverd.

Apple heeft de iPhone 5S uitgerust met een 64-bits A7-chipset, een primeur voor een smartphone. iOS7 is volgens Apple helemaal klaar voor de 64-bits technologie, ontwikkelaars kunnen er ook mee in de slag. Apple meldt dat games in twee uur tijd kunnen worden omgezet naar de 64-bits standaard. Opmerkelijk is het feit dat Apple naast de iPhone 4S ook de iPhone 5 uit de winkels haalt. Binnenkort kun je dus alleen de iPhone 5S en 5C in de winkels kopen, de 4S en 5 worden dus niet goedkoper aangeboden. Mocht je een 4S of 5 willen dan zul je deze snel moeten halen.

Daarnaast beschikt de iPhone 5S over een motion coprocessor, welke constant de bewegingsdata meet en doorgeeft aan speciale gezondheids-apps. De APl komt beschikbaar voor ontwikkelaars. Momenteel zijn de Nike+ Move app en het Game Center daar al voor geoptimaliseerd. Apple belooft een standby-tijd van 250 uur, bij internetten via LTE moet de iPhone 5S het 10 uur uithouden. Wanneer je over 3G-belt meldt Apple dat de accu pas na 10 uur leeg is.

De prijzen voor een losse iPhone 5S zijn het volgende.

  • iPhone 5S 16GB: 699 euro.
  • iPhone 5S 32GB: 800 euro.
  • iPhone 5S 64GB: 900 euro.

De camera heeft een dubbele ledflitser en kiest, nadat je een aantal foto’s gemaakt hebt, zelf de beste foto uit. Ook beschikt de camera over de Burst-mode, hiermee kun je tien foto’s per seconde schieten. De camera kan filmen in Full-HD en in slow-motion (120 fps) schiet hij video’s in 720p. Panoramafoto’s neemt de camera in 28 megapixels. Aan de voorkant van de telefoon zit een vernieuwde iSight-camera.

De vingerafdrukscanner is misschien wel het indrukwekkendste van de iPhone 5S. Deze zorgt ervoor dat je de iPhone kunt ontgrendelen door simpelweg je vinger erop te leggen. Ook kun je er applicaties en muziek mee aanschaffen in de App-Store. De sensor zit ingebouwd in de homeknop en wordt beschermd door saffierglas. Het is mogelijk om meerdere vingers te herkennen, dit kun je simpelweg instellen. Apple brengt ook officiële hoezen uit, deze kosten 49 dollar per stuk. In december dit jaar moet de iPhone 5S in ruim 100 landen verkrijgbaar zijn, laten we hopen dat Nederland hier ook bij zit.

De iPhone 5S ondersteunt vele LTE-banden, in Nederland gaat het om de 800MHz, 1800MHz en de 2600MHz. Hierdoor kan de telefoon op het 4G-netwerk van T-Mobile, KPN, Tele2 en Vodafone.

Bron: iPhoneclub 

Labels:,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons