(Update) Microsoft presenteert 2 nieuwe Surface tablets

Microsoft heeft zojuist haar twee nieuwste tablets gepresenteerd: de Surface 2 Pro en de Surface 2 (RT). Beide tablets draaien op Windows 8.1, worden geleverd met 200GB SkyDrive opslag en zijn vanaf 22 oktober verkrijgbaar in Nederland.

Update

Microsoft Nederland heeft ons zojuist laten weten dat het mogelijk is de tablets vanaf 24 september te pre-orderen. Beide tablets worden vanaf 22 oktober verkocht bij de volgende verkooppunten: MyCom, Dixons, Mediamarkt, Saturn, Paradigit, Staples en Microsofts eigen webwinkel.

Surface 2 Pro

De Surface Pro beschikt over een 10.1” ClearType HD-scherm, wat voor 46 procent betere kleuren moet zorgen dat de huidige Surface Pro. De speakers van de Surface 2 Pro zijn afkomstig van Dolby Digital en moeten voor een fijne geluidservaring zorgen. Microsoft meldt tijdens de persconferentie dat de tablet in totaal 20 procent sneller is geworden, grafisch gezien moet hij zelfs 50 procent sneller dan zijn voorganger zijn. Hoe dit komt? Door een nieuwe chipset die de naam Intel Haswell draagt, hierdoor is het batterijverbruik van de tablet volgens Microsoft maar liefst 75 procent verbeterd is. Dit is wel in combinatie met de nieuwe Power Cover, deze voorziet de Surface 2 Pro van een extra 35w batterij. Door de Haswell processor moet de tablet ook een stuk stiller en koeler zijn dan zijn voorganger, dat is natuurlijk altijd fijn. In combinatie met de net genoemde cover moet de batterijduur van de nieuwste Surface Pro ruim 2.5 keer zo hoog liggen als de huidige Pro.

Het design van de tablet is grotendeels hetzelfde gebleven, al heeft het Windows-logo aan de achterzijde plaatsgemaakt voor het Surface-teken. De bekende kickstand is wat veranderd, deze kan – in tegenstelling tot de stand op de huidige Surface Pro – in meerdere hoeken worden gezet. Dit moet ervoor zorgen dat de tablet makkelijk op bijvoorbeeld schoot of bureau neer te zetten is. Het speciale dock voor de Surface 2 Pro, dat later op de markt komt – beschikt over vele aansluitingen. Aanwezig is één keer USB 1.0, drie keer USB 3.0, een Mini displayport, audio in én uit, de stroom-connector en een ethernet-verbinding. De tablet draait op Windows 8.1. Het interne geheugen is uitbreidbaar via een Micro-SD kaartje.

De Microsoft Surface 2 Pro komt in diverse uitvoeringen, variërend in werk- en opslaggeheugen. De goedkoopste uitvoering, die met 4GB RAM en een 64GB SSD krijgt een adviesprijs van 889 mee. Vanaf 22 oktober ligt de tablet in de Nederlandse winkels.

Surface 2 (RT)

De Surface RT staat vanwege het feit dat hij niet met desktop-applicaties overweg bekend als ‘mindere van de Pro’. Wellicht heeft dat Microsoft doen besluiten de naam RT bij zijn opvolger weg te laten, de nieuwste RT tablet draagt namelijk de naam ‘Surface 2’. Hij draait – net als zijn voorganger – wel nog op Windows RT, versie 8.1 om precies te zijn. De chipset komt uit de stallen van Nvidia, een Tegra 4 exemplaar om precies te zijn. Het scherm is 10.1” groot, de resolutie is flink opgekrikt naar Full-HD. Qua design niks spectaculairs, de tablet is wat lichter en dunner geworden en er komt naast neen zwarte versie ook een zilveren uitvoering op de markt. Net als bij de nieuwe Surface Pro is de achterkant voorzien van het Surface logo in plaats van het Windows logo. Aan de achterzijde is een 5 megapixel camera te vinden, voorop zit er een die selfies schiet in maximaal 3,5 megapixels. Ook bij deze tablet is het mogelijk de interne opslagcapaciteit uit te breiden middels Micro-SD.

De Surface 2 (RT) is ook vanaf 22 oktober verkrijgbaar in Nederland, de goedkoopste uitvoering met 2GB RAM en 32GB SSD gaat 439 kosten. De bestaande Surface RT gaat niet uit de handel, maar krijgt een – nog onbekende – prijsverlaging.

Skydrive & Skype

Wat Google kan, kunnen wij ook, dacht Microsoft vast. Waar Google je bij aanschaf van een Chromebook 2 jaar lang 100GB aan Drive-opslag geeft, doet Microsoft daar nog een schepje bovenop. Het bedrijf geeft iedere koper van een Surface 2 of Surface 2 Pro 2 jaar lang 200GB Skydrive opslagruimte cadeau. Daarnaast krijg je een 1 jaar Skype-abonnement cadeau waarmee je naar vaste lijnen in 60 landen kunt bellen.

Verder

Naast twee tablets bracht het bedrijf ook nog nieuwe accessoires op de markt, namelijk nieuwe Touch- en Type-covers en een geheel nieuwe Power Cover, welke niet werkt met de Surface RT. Daarnaast komen er ook een draadloze adapter en een docking-station uit. De accessoires moeten uiterlijk begin 2014 in de winkels liggen, een stuk later dan de tablets dus.

Bronnen: Nutech en AllAboutPhones

 

Labels:, , , , ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter