Apple presenteert iPad 5 (Air) en iPad Mini 2

Apple heeft zojuist twee nieuwe iPads gepresenteerd: de iPad 5 (Air) en iPad Mini 2. Beide tablets beschikken over een Retina display, een Apple A7 64-bits processor en een vernieuwd design. De vingerafdrukscanners ontbreken. In dit artikel alles over de specificaties, de prijzen en beschikbaarheid en overige informatie over de twee nieuwste Apple tablets.

iPad 5 (Air)

De vijfde iPad alweer. Het design is wat aangepast, zo vinden we dunnere bezels en ook de achterkant heeft een transformatie ondergaan. Die oogt nu strakker en lijkt meer op die van de iPad Mini (2). De tablet is een stukje dunner en wat lichter geworden in vergelijking met de iPad 4. Ook de naam is veranderd, zo heet de vijfde iPad geen iPad 5 maar iPad Air. De tablet beschikt over het bekende 9,7” Retina-scherm, maar de bezels (randen rond het scherm) zijn 43% dunner geworden. De dikte van de iPad Air is met 20% verminderd, namelijk van 9,4 (iPad 4) naar 7,5 millimeter (iPad 5/Air). Het gewicht van de tablet is van 635 naar 453 gram teruggedrongen, een spectaculaire prestatie! Desondanks blijft de accuduur wel maximaal 10 uur, al zal dit in de praktijk wel wat minder zijn.

In navolging van de iPhone 5S heeft ook de iPad 5/Air een A7-chipset gekregen. Echter heeft Apple een aantal optimalisaties doorgevoerd waardoor de chip in de iPad 5/Air hoger geklokt is. Het bedrijf noemt de processor in de vijfde iPad dan ook de ‘A7X’. Deze 64-bits chip moet voor verbeteringen zorgen, wat vooral merkbaar wordt bij grafisch intensieve games. Ook de bekende M7-processor is weer aanwezig, deze neemt onder andere de berekeningen van de gyroscoop voor zijn rekening. Het Amerikaanse bedrijf heeft twee microfoons in de iPad 5/Air aangebracht welke voor betere videogesprekken moeten zorgen. De 5 megapixel iSight-camera aan de achterzijde is onveranderd gebleven. Deze kan nog steeds Facetim-filmen in 1080 resolutie. Apple levert de iPad 5/Air, iPad Mini 2 en de volgende iOS-apparaten standaard met de applicaties iPhoto, Garageband, Pages, Numbers en Keynote. De tablet beschikt, net als bijvoorbeeld de iPhone 5, over de lightning connector. Dit geldt ook voor de iPad Mini 2. Tevens slikken de 4G-modellen van de twee bovenstaande tablets alleen nano-simkaarten.

Check hier een mooie video van Apple zelf over de ontwikkeling van de iPad 5/Air.

ipad 5 air

De iPad 5/Air is vanaf 1 november wereldwijd verkrijgbaar, dus ook in Nederland. Hij gaat vanaf 499 dollar over de toonbank, dus waarschijnlijk wordt dit bedrag ongeveer omgerekend naar euro’s. Zeer waarschijnlijk zul je voor de 16GB versie (WiFi-only) van de iPad 5/Air €479 moeten betalen. De iPad 4 verdwijnt uit het assortiment, opvallend genoeg blijft de iPad 2 wel beschikbaar. Deze krijgt een prijsverlaging naar 399 dollar, dus waarschijnlijk wordt ook dit bedrag omgerekend naar euro’s. De iPad 5/Air draait op iOS 7.

De prijzen voor de iPad 5 (Air) zijn als volgt. (Gegevens afkomstig van Tweakers)

  • iPad Air 16GB Wifi: €479
  • iPad Air 32GB Wifi €569
  • iPad Air 64GB Wifi €659
  • iPad Air 128GB Wifi €749
  • iPad Air 16GB 4G €599
  • iPad Air 32GB 4G €689
  • iPad Air 64GB 4G €779
  • iPad Air 128GB 4G €869

De iPad Air 4G beschikt ook over Wifi en 3G-ondersteuning.

goede ipad

 iPad Mini 2

De iPad Mini is een goed apparaat maar iedereen is het erover eens: het scherm stelt in vergelijking met de andere iPads wat teleur. Apple heeft hier wat mee gedaan en de iPad Mini 2 voorzien van een Retina display. Het scherm is nog steeds 7,9” groot en telt nu 2048 bij 1536 pixels. In tegenstelling tot verwacht krijgt ook de iPad Mini 2 de snelle Apple A7-chipset, tevens is er ondersteuning voor sneller Wifi en 4G aanwezig. Net als de iPad 5/Air draait ook de iPad Mini 2 op iOS7. Net als de iPad 5/Air beschikt ook de iPad Mini 2 over een 5 megapixel camera aan de achterzijde, welke tevens in Full-HD kan filmen.

De kleine tablet komt in twee kleuren op de markt, te weten spacegrijs en zilver. Eind november moet de tablet beschikbaar zijn, maar Apple durfde nog geen specifieke datum te noemen. De startprijs is best aan de hoge kant, zo ben je voor het goedkoopste model (16GB Wifi-only) 399 dollar kwijt. En ja, reken er maar op dat het omgerekend wordt naar euro’s. De huidige iPad Mini blijft beschikbaar, de prijs zakt naar 289 euro. De afmetingen van de iPad Mini 2 zijn erg netjes, hij weegt maar 331 gram en is met 7,5 millimeter even dik/dun als de iPad 5/Air. De batterijduur is volgens Apple hetzelfde als die van zijn grotere broer, namelijk ongeveer 10 uur.

Apple gaat ook speciale covers uitbrengen die zowel de voor- als achterkant van de tablet beschermen. De normale smartcovers gaan 39 euro kosten. Voor een volledige case, welke zowel de voor- als achterkant van de tablet beschermt, ben je 79 euro kwijt. Beide covers komen beschikbaar voor zowel de iPad 5/Air als de iPad Mini 2.

De prijzen voor de iPad Mini 2 zijn als volgt. (Gegevens afkomstig van Tweakers)

  • iPad Mini 2 16GB Wifi €389
  • iPad Mini 2 32GB Wifi €479
  • iPad Mini 2 64GB Wifi €569
  • iPad Mini 2 16GB 4G €509
  • iPad Mini 2 32GB 4G €599
  • iPad Mini 2 64GB 4G €689

De iPad Mini 2 4G beschikt ook over Wifi en 3G-ondersteuning.

Bron: Nutech

Labels:, , , ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter

MangaFireanitakuanitakutheflixersflixsflixtheflixertheflixertheflixerlookmovielookmovielookmoviesflixsflixanitakutheflixerlookmovietheflixeranitakusflixMangaFireMangaFireMangaFirelookmovietheflixeranitakuanitakuMangaFireanitakulookmoviesflixsflixanitakuanitakuhimovieshimoviesflixtorflixtorprimewireprimewirefmoviesfmovieshuratvhuratvflixtorflixtorgomoviesgomovieswatchmovieswatchmoviestheflixertv, watch movies online, free watch movies online, Orion and the Dark (2024), Napoleon (2023),