Nexus 5 officieel gepresenteerd

De langverwachte LG Google Nexus 5 is zojuist gepresenteerd. De presentatie is nog in volle gang dus dit artikel wordt nog geüpdatet. Vooralsnog weten we de specificaties, deze zijn – zoals verwacht – erg goed en komen grotendeels overeen met de al eerder uitgelekte afbeeldingen, prijzen en productpagina’s. Zo beschikt het toestel onder meer over een 5” Full-HD scherm en een Snapdragon 800 SoC.

LG en Google hebben de telefoon eindelijk gepresenteerd, na maanden van vele geruchten en gelekte informatie. De afgelopen dagen kwam er steeds meer naar buiten; afbeeldingen, specificaties, GIF’s en bij de Nederlandse webshop Belsimpel.nl was de telefoon zelfs al even te pre-orderen. De specificaties komen dan ook zeker niet als een verrassing, maar blijven uitstekend, zeker als je naar de prijs van het toestel kijkt. Hieronder de specificaties, welke eventueel later op de avond nog bijgevuld worden.

Belangrijkste specificaties

  • 4,95” Full-HD scherm (1920 bij 1080 pixels), geproduceerd door LG en voorzien van Corning Gorilla Glass 3
  • Qualcomm Snapdragon 800 processor @ 2.26 Ghz & Adreno 330 GPU
  • 16 of 32GB intern geheugen (afhankelijk van welk model je kiest) en 2GB RAM (werkgeheugen)
  • 8 Megapixel camera aan de achterzijde met ledflits en optische beeldstabilisatie, 1,2 megapixel exemplaar aan de voorzijde
  • Ondersteuning voor draadloos opladen, NFC, Wifi, Bluetooth, 3G en 4G-netwerken
  • 2300 mAh batterij, niet verwisselbaar
  • Draait op het nieuwe Android 4.4 KitKat

Intern geheugen & de prijzen

De telefoon komt zoals je hierboven ziet in twee uitvoeringen, met 16GB en 32GB aan interne opslagcapaciteit. Dit geheugen is, zoals we kennen van de Nexus-toestellen, niet uitbreidbaar. De adviesprijs voor de 16GB-versie is 349 dollar en voor je 32GB versie moet je 399 dollar neertellen. Wij in Nederland hebben niet de mogelijkheid om Nexus-toestellen aan te schaffen via de Google Play Store en moeten het met grijze import doen. Belsimpel en StudentMobiel hebben ‘m ook al in huis, voor de 16GB-versie betaal je bij beide winkels 399 euro. (Vandaag besteld is morgen of overmorgen in huis, maar op = op).

nexus 5 2

Design

De afmetingen van het toestel zijn als volgt: 69 x 138 x 8,6 millimeter. Het gewicht van de telefoon is met 130 gram – relatief – aan de lage kant. Het design van het toestel is geïnspireerd op de G2, eveneens van LG. Echter zijn er wel wat verschillen; zo heeft de Nexus 5 bijvoorbeeld de knoppen gewoon aan de zijkanten en is de accu met 2300 mAh een stuk kleiner dan die van de G2 (3000 mAh). De Nexus 5 komt in twee kleuren op de markt, te weten zwart en wit. De achterkant van het toestel (zowel die van de zwarte als de witte telefoon) is gemaakt van hetzelfde soort materiaal als dat voor de Nexus 7 (2013) gebruikt is. Dat houdt in; wat zacht en soft materiaal wat niet erg krasgevoelig is maar wel veel grip biedt. De volumeknoppen vind je aan de linkerzijkant, de aan- en uitknop is aan de rechterzijkant te vinden. De ingang voor je headset/speaker/etc. zit bovenop het toestel.  Opladen gaat via Micro-USB, er is geen Micro-HDMI aansluiting aanwezig.

Beschikbaarheid en Android 4.4

De Nexus 5 komt officieel beschikbaar in vele landen, waaronder Duitsland en Frankrijk, dus is het voor Nederlanders relatief makkelijk het toestel uit het buitenland te halen. De telefoon draait op Android 4.4, waar je meer over leest in ons artikel over Android 4.4. Zoals alle Nexus-toestellen draait de Nexus 5 stock-Android, dus geen toevoegingen van de fabrikant. Dit heeft als groot voordeel dat je de nieuwste Android-versie direct na de aankondiging op je Nexus-apparaat kunt downloaden. KitKat, de Android-versie, komt zeer spoedig naar de andere Nexus-apparaten zoals de Nexus 7 (2013) en Nexus 4.

Bron: Tweakers

Labels:, ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Reacties (1)

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons