Nokia presenteert Lumia 1520 en 1320 (6” smartphones)

Nokia heeft zojuist tijdens Nokia World, een persevenement in Abu Dhabi, diverse producten aangekondigd waaronder de Lumia 1520. De telefoon steekt met kop en schouders boven de andere Windows Phone 8 toestellen uit, zo heeft hij het grootste scherm (6”) dat tevens de hoogste resolutie ooit heeft op een Windows Phone 8 telefoon (Full-HD: 1920 bij 1080 pixels) en de snelste processor (Qualcomm Snapdragon 800). 

Lumia 1520

De telefoon kwam niet als een verrassing, de afgelopen weken doken er verschillende foto’s op en ook de specificaties lekten uit. Tenslotte lekte één dag voor de presentatie de productpagina van het toestel omdat een Chinese webwinkel de pagina (per ongeluk of juist als aandachtstrekker) te vroeg online zette. Deze bevestigde de specificaties, waaronder het scherm en de schermresolutie, de processor en de camera. Nokia heeft net tijdens de presentatie de telefoon officieel gelanceerd en daar kwamen ook de specificaties aan bod.

De telefoon heeft een 6” scherm dat 1920 bij 1080 pixels telt (Full-HD resolutie). Er zijn al vele Android-toestellen die over een Full-HD scherm beschikken, denk bijvoorbeeld aan de HTC One, Samsung Galaxy S4 en de Sony Xperia Z, Z1 en Z Ultra. Voor Windows Phone 8 toestellen is deze resolutie vooralsnog erg bijzonder, de Lumia 1520 is momenteel de enige smartphone die over een Full-HD scherm beschikt. De meeste toestellen, waaronder oudere Lumia’s, hebben een HD-scherm. Omdat een 6” scherm een stuk groter is dan de 4,5” schermen die op de meeste Lumia’s te vinden zijn past er ook meer inhoud op. Nokia heeft die extra ruimte benut door een extra rij tegels toe te voegen. Het bedrijf heeft 4 microfoons in de telefoon gezet waardoor het geluid tijdens het filmen nog beter klinkt. Dit omdat het geluid van alle komt (4 microfoons).

Nokia lanceerde recent de Lumia 1020, de ultieme cameratelefoon. Met een 20 megapixel camera voorzien van Pureview-technologie zul je ook met de 1520 mooie kiekjes kunnen schieten. Foto’s worden scherper gemaakt omdat de 20 megapixels in een foto worden samengevoegd tot een foto van 5 megapixels, waardoor de ruis minder wordt. Een functie die is overgenomen van de 1020 is de mogelijkheid om twee foto’s tegelijk te nemen en dan samen te voegen tot één kiekje. Hierdoor is het mogelijk om later op iets anders in te zoomen, alles blijft even scherp. Tevens is er een nieuwe camera-app aanwezig welke alle instellingen duidelijker toont. Bij vorige telefoons waren er meerdere camera-apps voorzien van aparte instellingen, dat werkte niet echt. Het bedrijf heeft die apps samengevoegd tot ‘Nokia Canera’. De telefoon draait op Windows Phone 8 en kopers van het toestel krijgen gratis 7GB aan Skydrive-opslag. Tevens is er een nieuwe applicatie die de naam ‘Nokia Storyteller’ draagt. Deze laat je genomen foto’s op een kaart zien zodat je eenvoudig ziet waar en wanneer de betreffende kiekjes genomen zijn. Deze app werkt samen met Nokia Here Maps. De telefoon ondersteunt draadloos opladen (Qi).

1520

De processor komt van Qualcomm, de telefoon draait op een Snapdragon 800, geklokt op 2,3Ghz, die volgens Nokia ‘gamen nog geschikter maakt op Windows Phone 8′. De SoC wordt bijgestaan door een Adreno 330 GPU. De telefoon beschikt over een Micro-SD slot, waardoor het mogelijk is het interne geheugen van 16GB relatief eenvoudig en goedkoop uit te breiden.

De telefoon komt vooralsnog in twee kleuren op de markt, namelijk geel en zwart. De achterkant is, net als bij andere Lumia’s, van polycarbonaat. Leuk detail; de zwarte variant is gemaakt van gerecyclede materialen. Een adviesprijs heeft het bedrijf nog niet bekend gemaakt, maar ik gok dat die tussen de 699 en 749  euro gaat liggen. Over eventuele accessoires voor de telefoon is nog niks bekendgemaakt, wellicht komen deze later op de markt.

De telefoon komt in eerste instantie niet naar Nederland, de adviesprijs wordt vermoedelijk zo’n 750 euro (omgerekend). Tevens maakte Nokia bekend dat Vine en Instagram ook met Windows Phone 8 apps komen. Deze twee apps zijn al lange tijd beschikbaar voor Android en iOS en komen nu dus ook naar Windows Phone 8.

Lumia 1320

De Lumia 1320 lijkt veel op de 1520 maar komt als goedkopere versie op de markt. De 1320 gaat vermoedelijk zo’n 400 euro kosten en dat is een stuk minder dan je voor de 1520 moet betalen. Er moet dan natuurlijk ergens op bezuinigd worden en dat is bij de 1320 onder andere de schermresolutie geworden. Waar de 1520 over een Full-HD scherm beschikt is dat bij de 1320 een HD-scherm. Tevens vinden we geen Snapdragon 800 processor maar een Snapdragon 400, een dualcore geklokt op 1,7Ghz. De accu is met 3400 mAh monsterlijk groot en gezien het feit dat zowel de processor als de scherm niet geweldig zijn denk ik dat de accuduur erg goed is. De camera van de 1520 mag dan wel erg goed zijn, die van de 1320 is een stuk minder. Hij beschikt over een 5 megapixel exemplaar aan de achterzijde en een o.3 megapixel exemplaar aan de voorzijde. De telefoon beschikt ook over een Micro-SD slot, dat is fijn gezien het feit dat de telefoon slechts 8GB aan interne opslag heeft. Het werkgeheugen is 1GB groot. De telefoon komt in vier kleuren op de markt, te weten geel, wit, zwart en oranje. Helaas pas in de eerste maanden van 2014, dus we moeten nog even wachten.

Meer informatie en foto’s vind je op de Nokia website.

nokia 2

Bron: Nutech

Labels:, , ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter