Review: Wolfgang AT-AS45QHD

Vanaf zaterdag 12 oktober ligt er weer een nieuwe Wolfgang smartphone in de schappen van de Aldi. De AT-AS45QHD beschikt onder meer over een 4,5” scherm, een quadcore processor, ondersteuning voor twee simkaarten en een 8 megapixel camera. Voor 199 euro is hij voor jou. Wij van Digimind hebben de telefoon al een paar dagen uit kunnen proberen, dus mocht je interesse hebben in de telefoon, lees dan zeker even deze review.

Wolfgang staat bekend om zijn goedkope Android-toestellen welke exclusief bij de Aldi verkocht worden. Vaak zijn deze voorraden echter beperkt en vanwege de enorme prijs/kwaliteit verhouding zijn de telefoons snel uitverkocht. Zaterdag is de AT-AS45QHD in de schappen te vinden, een telefoon die draait op Android 4.2 Jelly Bean en onder andere overweg kan met twee simkaarten. Ik som hieronder even de belangrijkste specificaties op.

Korte specificaties

  • 4,5” QHD scherm (960 bij 450 pixels)
  • Android 4.2 Jelly Bean
  • 1GB RAM (werkgeheugen) & 4GB ROM (intern geheugen, uitbreidbaar via Micro-SD)
  • 2050 mAh accu (verwisselbaar)
  • Dual-sim
  • MT6589 quadcore processor (1,2Ghz)
  • 8 Megapixel camera aan de achterzijde, 3 megapixel camera aan de voorzijde
  • Wifi, Bluetooth 4.0, GPS/A-GPS
  • Afmetingen: 131 x 67 x 10.5 mm – gewicht 158 gram (inclusief accu)

achterkant

Unboxing

Deze keer geen unboxing, ik heb alleen de telefoon ontvangen. Wat er dus allemaal in de verpakking zit weet ik niet, maar verwacht in ieder geval de standaard zaken als – naast de telefoon zelf – de oplader, netwerkadapter, boekjes en misschien ook bijvoorbeeld een headset. Wolfgang kennende zit dat wel goed.

Scherm

Het scherm van de telefoon met 4,5” en telt 960 bij 450 pixels. Geen bijzondere resolutie, maar scherp genoeg om goed over te komen. De kleuren worden prima weergeven en ook de helderheid is geen probleem voor dit toestel. De automatische helderheid doet het gemiddeld uitstekend en mocht je je in de felle zon bevinden dan kan het scherm helder genoeg om toch nog bijvoorbeeld alle Tweets te laten zien. Het scherm kan niet tippen aan dat van bijvoorbeeld de HTC One, maar gezien de prijsverschillen geef ik het scherm van de Wolfgang een mooie 8.

accu

Accu

High-end smartphones hebben vaak moeite om het einde van de dag te halen, maar het lijkt alsof budgettoestellen daar geen last van hebben. In mijn vorige review, waarin ik de Medion LIFE P4013 besprak bleek dat die bij normaal gebruik ruim 2 lange dagen meeging. Ook de Wolgang AT-AS45QHD weet met zijn relatief grote 2050 mAh accu te imponeren. Even een voorbeeld ter verduidelijking. Om 7 uur s’ ochtends haal ik de telefoon van de oplader, hij is dan volledig opgeladen (100%). De hele dag door gebruik ik hem voor social media, ik maak er een aantal foto’s mee, later op de dag zet ik de GPS een uur aan voor de navigatie en s’ avonds schakel ik zo’n anderhalf uur Bluetooth in en luister ik wat muziek. Wifi en 3G staan de hele dag aan en de helderheid staat op automatisch. Als ik om 22:00 naar bed ga geeft de accu nog 62% aan. Een hele nette prestatie als je het mij vraagt! Opladen gaat via Micro-USB en is zo gepiept. Op dit onderdeel scoort de telefoon 9,5 van de 10 punten.

quick toggles

Software

De telefoon draait vanuit de doos op Android 4.2.2 Jelly Bean. Wolfgang heeft zijn handen aardig thuis kunnen houden want op enkele subtiele wijzigingen is het stock-Android. Er worden wat voorgeïnstalleerde applicaties meegeleverd maar deze zijn over het algemeen niet storend. Een voorbeeld van een kleine visuele aanpassing is het het Wolfgang logo in plaats van het standaard app-drawer icoontje (een wit rondje met 4 vierkantjes erin). De telefoon gaat prima door de software heen. Fijn is dat Wolfgang de notificatiebalk lekker standaard heeft gehouden: met één vinger trek je de notificatiebalk naar beneden, met twee de quick toggels voor onder meer de helderheid, accu en Wifi en GPS. Handig! Mocht je de standaard-launcher echt niks vinden dan kun je natuurlijk altijd nog een alternatieve launcher op de telefoon zetten. De telefoon heeft die 8,5 hier dik verdiend.

Design

Het design is rustig en basic, zoals we dat kennen van Wolfgang. De telefoon is best lomp en ik vind hem ook relatief zwaar en dik in vergelijking met mijn Sony Xperia Z, welke een 5” scherm heeft en desondanks 18 gram minder weegt. Maar ja, voor deze telefoon betaal je ook een stuk meer en voor 199 euro is het design van de Wolfgang prima. De behuizing voelt stevig aan en nergens zit speling o.i.d. De achterkant is verwisselbaar, dit gaat wel makkelijk. Binnenin vinden we de mogelijkheid om twee simkaarten en de Micro-SD kaart te plaatsen en ook de accu kun je zo verwisselen. Verwisselbare achterkanten zien we tegenwoordig steeds minder, alleen Samsung blijft er aan vasthouden met bijvoorbeeld de S3 en S4. De achterkant zelf is volledig zwart, enkel het Wolfgang logo is terug te vinden. Aan de bovenkant zitten uitsparingen voor de camera, flitser en microfoon. De voorkant van het toestel bestaat hoofdzakelijk uit scherm, daaronder vinden we drie knoppen. Links zit de menuknop, welke ook terug te vinden is op veel Samsung-producten. In het midden zit de thuisknop, welke je logischerwijs naar het startscherm brengt, en uiterst rechts is de terugknop te vinden. Geen knop voor recente apps dus, deze open je door de homeknop ingedrukt te houden. De knoppen werken goed en kunnen ook verlicht worden, handig als je bijvoorbeeld in de bioscoop zit. Verder vinden we de aan- en uitknop, de ingang voor een koptelefoon etc.,  de micro-USB ingang en de volumeknoppen. Ook de volumeknoppen en aan- en uitknop werken prima, al voelen ze wel wat goedkoop aan door het ‘klik’-geluidje. Het design is niet bijzonder maar volstaat wel: het leidt niet af, voelt over het algemeen goed aan en heeft een verwisselbare achterkant, wat voor sommige mensen erg belangrijk is. Alleen qua afmetingen en gewicht valt nog wat winst te behalen, maar de telefoon scoort hier een mooie 7,5.

van binnen

Camera

De camera aan de achterzijde van de telefoon schiet kiekjes in maximaal 8 megapixels, welke wel goed zijn te noemen. Een enkele foto is wat bewogen en een rood t-shirt wil wel eens wat roze lijken, maar over het algemeen is het prima. Er is ook een flitser te vinden, deze helpt wat maar valt naar mijn mening tegen. Foto’s worden direct een stuk minder scherp en er hangt een geel/witte waas overheen. Vind je een goede camera belangrijk voor je telefoon dan ben je hier niet aan het juiste adres, maar voor de meeste mensen die wel eens een snelle social-media/vakantiefoto maken is het voldoende. De camera aan de voorzijde heeft een maximale resolutie van 3 megapixels, wat erg netjes is voor een telefoon, zeker voor een budget-exemplaar. Voor Skype of een snelle selfie is het voldoende, maar zoals bij veel frontcamera’s geen hoogstaand stukje techniek. Meer dan een 7 weet de telefoon hier niet uit te slepen, maar alsnog een prima resultaat.

Processor, RAM en intern geheugen

Hier is alles wel in orde, blijkt uit de praktijk. De telefoon draait op een MT6589 quadcore processor geklokt op 1Ghz welke wordt bijgestaan door 1GB RAM (werkgeheugen). Voor een telefoon als deze is dat snel zat en in combinatie met bijna stock-Android 4.2 lopen de standaardzaken als een zonnetje. Ga je echter Facebooken, Twitteren, foto’s maken en internetten tegelijk dan zul je wel even moeten wachten met multitasken, maar over het algemeen is het toestel snel genoeg voor de gemiddelde gebruiker. Voor het echte werk zul je voor bijvoorbeeld de Note III moeten gaan, welke draait op een 2,3Ghz quadcore processor in combinatie met 3GB RAM. Het interne geheugen is slechts 4GB groot, waarvan het systeem ongeveer 1GB in beslag neemt. In de praktijk betekent dat dat er maar 3GB voor de gebruiker overblijft, wat niet veel is. Gelukkig kun je wel een Micro-SD kaartje (max. 32GB) in de telefoon stoppen. Hier alles prima op orde, de telefoon scoort hier dan ook een mooie 7,5. Was het interne geheugen wat groter geweest dan had dat een dikke 8 kunnen zijn.

Overig

Wolfgang heeft ook deze telefoon uitgerust met de mogelijkheid om twee simkaarten te gebruiken. Het is dus mogelijk om bijvoorbeeld je privé- en werknummer in dit toestel te duwen, waardoor je niet meer met twee telefoons hoeft rond te lopen. In de praktijk gaat dit goed, je kunt eenvoudig aangeven als je bijvoorbeeld een sms’je verstuurt vanaf welk nummer je dat wilt doen. Ook internetten gaat uitstekend. Voor diverse mensen kan een dualsim telefoon erg handig zijn, dus het is fijn dat Wolfgang hier rekening mee houdt. Qua geluid niks bijzonders, het is voldoende voor een leuk nummertje of dat grappige vakantiefilmpje waarin je tante in het zwembad valt, maar zoals bij veel telefoons is het niet erg goed. Qua belvolume presteert de telefoon wel erg goed, het geluid kan – naast zacht – erg hard worden gezet. Iets wat in sommige situaties goed van pas kan komen. Standaardzaken als Wifi, Bluetooth en 3G werken naar behoren, daar ga ik verder dan ook niks over zeggen.

tenslotte

Conclusie

Wolfgang heeft met de AT-AS45QHD een prima telefoon met enkele sterke eigenschappen, zoals een bijzonder goede accuduur en het feit dat hij twee simkaarten slikt. Het feit dat hij op Android 4.2 draait, qua hardware goed is voorzien en ook andere zaken als het scherm en het design in orde zijn maken deze telefoon erg interessant. Want voor 199 euro is dit echt een goede telefoon, welke aan de eisen van vele mensen voldoet. Het zal dan ook niet als een verrassing komen dat ook deze Wolfgang telefoon snel uitverkocht is als hij zaterdag 12 oktober in de Aldi-schappen ligt.

 

 

 

 

 

Labels:, , ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons