Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Editie) te koop in Nederland

De Samsung Galaxy Note (2014 Editie, en ja hij heet echt zo) is vanaf deze week verkrijgbaar in Nederland, hij heeft een adviesverkoopprijs van 599 euro meegekregen. Voor dit bedrag krijg je een hoge resolutie scherm, een Snapdragon 800 SoC, 3GB aan werkgeheugen en natuurlijk de welbekende S-pen.

Vorig jaar presenteerde Samsung de Note 10.1, een 10” tablet voorzien van een speciale stylus die in de behuizing kan worden geschoven. Qua specificaties was de tablet verder niet echt bijzonder, maar hij werd toch een redelijk groot succes. Vandaar de opvolger, welke de naam Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Editie) draagt. Qua specificaties heeft de tablet een flinke opfrisbeurt gehad, we mogen hem zeker één van de beste Androidtablets op de markt noemen.

Specificaties

Het PLS-scherm van de Note 10.1 is 10” groot en telt 2560 bij 1600 pixels, een resolutie die we kennen van bijvoorbeeld de Nexus 10. De tablet komt in twee versies op de markt: één met een Exynos processor geklokt op 1,9Ghz en één met een Qualcomm Snapdragon 800 processor geklokt op 2,3Ghz. De versie die in de Nederlandse schappen ligt is voorzien van de Snapdragon 800 SoC. Deze processor is ook te vinden in meerdere smartphones, bijvoorbeeld de LG G2 en de Sony Xperia Z1. Intern vinden we 32GB aan opslagcapaciteit, uit te breiden via Micro-SD. Tevens heeft Samsung met de Note 10.1 (2014 Editie) een primeur in de Android-tabletwereld, de tablet beschikt namelijk over 3GB aan werkgeheugen (RAM). Opladen gaat via de Micro-USB poort.

De Note 10.1 draait op Android 4.3 Jelly Bean met daaroverheen Samsung’s eigen TouchWiz UI. Deze zware softwareschil zit vol met (handige) functies maar telt ook veel bloatware. Het is dan ook geen verassing dat TouchWiz niet iedereen aanspreekt. Tevens vinden we de S-pen, welke kenmerkend is voor de Note-serie. Deze stylus kan in de behuizing van de tablet worden geschoven en er zijn diverse speciale apps voor de S-pen aanwezig.

Reviews: wat is er goed en wat kan er beter?

De eerste, internationale, reviews van de Note 10.1 (2014 Editie) staan online en hierin vinden we terug dat men over het algemeen lovend is over de de hardware (het werkgeheugen, de processor, het interne geheugen etc.) en de behuizing. Ook het hoge resolutie scherm, het feit dat de tablet op Android 4.3 draait en de S-pen worden gemiddeld goed ontvangen, al vindt men wel dat er vooralsnog wat weinig apps ontwikkeld zijn speciaal voor de S-pen. Het grootste nadeel van de Note 10.1 is overduidelijk TouchWiz: de zware softwareschil zorgt ervoor dat niet alles soepel loopt en vele apps en toevoegingen die de UI kent zijn overbodig of zijn ook in bijvoorbeeld de Play Store te vinden. Daarnaast is het erg irritant dat TouchWiz niet uit te schakelen is, batterij vreet en vele standaard (Samsung) apps niet te verwijderen zijn. Qua software is er dus nog een hoop werk te verrichten.

De Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Editie) is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com en Dixons, de adviesverkoopprijs bedraagt 599 euro.

Bron: TabletsMagazine

Labels:, , , , ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter