imeinummer opvragen

Imeinummer en je telefoon gestolen, wat nu?

IMEI nummer

Iedere mobiele telefoon is voorzien van een Imei nummer. Het imei nummer van een mobiele telefoon is vergelijkbaar met het chassisnummer van een auto of het framenummer van een fiets. IMEI is de afkorting van International Mobile Equipment Identity, een 15-cijferig nummer dat als identificatie middel van een mobiele telefoon dient. Op basis van dit nummer kan de telefoon bij verlies of diefstal worden geblokkeerd.

IMEI nummer opvragen

De IMEI code staat altijd op de doos vermeld waarin een mobiele telefoon bij verkoop is verpakt. Nu kan het voorkomen dat je tot de conclusie komt dat je de doos hebt weggegooid terwijl je toch het IMEI nodig hebt. In de meeste gevallen staat het nummer ook op een sticker vermeld die op de batterij van de telefoon zit. Mocht dit niet het geval zijn dan is het mogelijk om het IMEI nummer op te vragen door de code *#06# op je mobiele telefoon in te voeren.

 IMEI checken op diefstal

Ben je van plan om een tweedehands mobiele telefoon te kopen? Dan doe je er goed aan om het IMEI te checken op diefstal. Diverse websites waaronder stopheling.nl en telefooncheck.nu bieden je de mogelijkheid om aan de hand van het IMEI nummer te controleren of de betreffende telefoon als gestolen geregistreerd staat. De Nederlandse regering is momenteel bezig om telecom providers te verplichten gestolen telefoons te blokkeren. Dit kan door de IMEI code te blokkeren voor het telefoonnetwerk. De telefoon is dan niet meer te gebruiken zelfs niet in combinatie met een andere simkaart.

GSM gestolen, wat nu?

Niets is vervelender dan een gestolen of verloren GSM. Je bent niet alleen je kostbare mobiele telefoon kwijt maar ook kan er misbruik van je abonnement worden gemaakt met een schrikbarend hoge telefoonrekening als zure nasmaak.

Preventieve maatregelen

Iedereen die een mobiele telefoon bezit kan een aantal preventieve maatregelen nemen om misbruik van je telefoon en/of abonnement te bemoeilijken wanneer je GSM is gestolen of je deze bent verloren. Door het nemen van deze maatregelen wordt de kans op een hoge telefoonrekening bij verlies of diefstal verkleind.

Bij het in gebruik nemen van een mobiele telefoon is deze vaak van de standaard pincode ‘0000’ of ‘1234’ voorzien. Het is verstandig om de standaard pincode direct in een niet makkelijk te raden cijfercombinatie te veranderen. Noteer het IMEI nummer van je mobielle telefoon en bewaar deze goed. Mocht je telefoon gestolen of verloren zijn dan heb je dit nummer nodig. Maak gebruik van de mogelijkheid om 0900-nummers te bellen. Met gestolen telefoons wordt er vaak naar dure betaalnummers gebeld; Heb je een iPhone? Installeer en configureer dan de Find My iPhone app. Hierdoor wordt het mogelijk om de locatie van je iPhone te achterhalen in het geval dat deze gestolen is.

 Gestolen, wat nu?

Vroeg of laat kan het gebeuren dat je mobiele telefoon gestolen is of je deze verloren bent. Het is dan verstandig om direct de onderstaande maatregelen te nemen.

Neem direct contact op met de klantenservice of het alarmnummer van je provider om je simkaart te laten blokkeren. Bij veel providers kan je dit ook zelf doen door via de website in te loggen. Wacht niet te lang want bijna altijd ben je zelf verantwoordelijk voor de gemaakte kosten tot dat de simkaart is geblokkeerd; Leg zoveel mogelijk bewijs vast waarmee je kan aantonen dat je actie hebt ondernomen om je simkaart te blokkeren. Deze bewijzen kunnen je helpen om bij een hoge telefoonrekening aanspraak op compensatie door je provider te maken. Doe aangifte van diefstal bij de politie en geef het IMEI nummer door. De politie kan je telefoon hiermee als gestolen registreren. Geef je IMEI nummer door op de websites stopheling.nu en telefooncheck.nu. Als anderen jouw telefoon ter verkoop aangeboden krijgen kunnen ze hier controleren of het om een gestolen telefoon gaat;

Natuurlijk heb je met bovenstaande maatregelen je GSM niet terug. De kans dat je deze ooit nog terug ziet is helaas nihil. Wel heb je er alles aan gedaan om misbruik van je telefoon en je abonnement te voorkomen waardoor de kans op een hoge telefoonrekening is beperkt.

 

Labels:, , , , ,

Trackback van jouw site.

Nathan Okkerse

Ik ben Nathan. Ik schrijf over wat ik tegen kom online, zelf ontdek of gewoon leuk vind. Voornamelijk games, Apple, tips en tricks en andere digidingen.

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons