Review: Sony Xperia Z1

Sony presenteerde in september de Xperia Z1, een toestel met mooie specificaties dat zich met zijn 20,7 megapixel camera op papier van andere vlaggenschepen onderscheidt. Inmiddels is het toestel al weer even te koop en Digimind heeft de telefoon een aantal weken getest. Hoe goed is de camera nu echt? Is de Z1 nu echt veel beter dan de Z? Hier lees je onze bevindingen.

De Sony Xperia Z1 is een vlaggenschip dat qua specificaties vergelijkbaar is met de Samsung Galaxy Note 3, LG G2 en HTC One Max. Ik som de belangrijkste specificaties hieronder even voor je op.

  • 5” Full-HD scherm (1920 x 1080 pixels)
  • Qualcomm Snapdragon 800 processor (MSM8974) @ 2,3Ghz
  • Adreno 330 GPU
  • 2GB RAM (werkgeheugen) en 16GB Flash-geheugen, uitbreidbaar via Micro-SD (max. 64GB)
  • 20,7 megapixel camera aan de achterzijde, filmen in 1080p
  • Afmetingen: 144 x 74 x 8,5 millimeter, gewicht 170 gram
  • Ondersteuning voor 4G/LTE, NFC, draadloos opladen
  • Draait op moment van schrijven (18-1-2014) op Android 4.3 Jelly Bean
  • Water- en stofdicht
  • 3000 mAh accu, oplaadbaar via Micro-USB. Ook draadloos op te laden via magnetisch dock

Design

De Xperia Z1 borduurt verder op het uiterlijk van de Z, al is er wel het een en ander aangepast. Waar de Z gemaakt is van kunststof, heeft de Z1 een aluminium frame gekregen met een glazen achterkant. Het toestel heeft de kenmerkende aan- en uitknop, een rond, zilveren exemplaar welke aan de rechterzijkant zit. Bijna direct daaronder vinden we de volumeknoppen en rechts onderin zit de fysieke cameraknop. Rechtsboven zit de (afgedekte) sleuf voor je simkaart, terwijl we aan de bovenzijde van de telefoon de (onafgedekte) de 3,5mm jack vinden. De ingangen voor Micro-SD en Micro-USB zitten aan de linkerzijde van het toestel, beide afgedekt met klepjes die ervoor zorgen dat het toestel water- en stofdicht is. Ook de opening voor het magnetisch opladen bevindt zich aan de linkerzijde, de speaker zit aan de onderkant van het toestel. Zelf vind ik de aan- en uitknop en de volumeknoppen net iets te dicht op elkaar zitten, waardoor ik wel eens de verkeerde knop indrukte. De waterdichtheid van de telefoon zorgt er dus voor dat de meeste aansluitingen bedekt zijn, wat (wel eens) irritant kan zijn. Het gedoe met klepjes is op te lossen door een docking station van Sony aan te schaffen en het toestel zo draadloos/magnetisch op te laden.

20140101_155555

De telefoon voelt erg luxe aan, wat je natuurlijk wel mag verwachten van een toestel in deze prijsklasse. Toch heb ik een punt van kritiek, namelijk de afmetingen. Zelf bezit ik de Xperia Z en deze vind ik erg lomp/log overkomen, in vergelijking met andere 5” telefoons is hij veel groter. Niet fijn, want 5” is al best groot. Sony heeft niet echt naar geluisterd, ook de Z1 is een lomp/log toestel. Dit komt voornamelijk door de verspilde ruimte, vooral boven en onder het scherm. LG heeft met de G2 laten zien dat een 5(,2)” scherm best in een klein jasje te proppen is, Sony is het met de Z1 helaas niet gelukt. Daarnaast is de Z1 best zwaar, zeker in vergelijking met andere telefoons als de Samsung Galaxy S4 en eerder genoemde LG G2. De Sony Xperia Z1 is verkrijgbaar in drie kleuren, namelijk zwart, paars en wit.

20140101_155416

Scherm

Het 5” scherm telt 1920 bij 1080 pixels, Full-HD dus. Dit houdt in dat het scherm retescherp is, individuele pixels onderscheiden is onmogelijk. In de praktijk merk je vooral hoe fijn dat is bij het kijken van afbeeldingen, video’s en het lezen van content, bijvoorbeeld met browsen. Vergeleken bij de Xperia Z is het scherm wel verbeterd, maar dat was zeker nodig. Toch krijgt het scherm van de Z1 niet alle punten, dit omdat kleuren niet echt spetterend zijn. Ik weet hoe verzadigd de kleuren op bijvoorbeeld Samsung-telefoons zijn, daar ben ik geen fan van. Ik ben meer van het neutrale, maar naar mijn mening is het scherm van de Z1 net iets te flets. De kijkhoeken en helderheid van het toestel zijn wel dik in orde.

Camera

Het belangrijkste punt van de Z1 is de camera, welke op papier een stuk beter is dan die van concurrenten. Een 20,7 megapixel exemplaar, voorzien van allerlei awardwinnende snufjes van Sony, die zal wel mooie kiekjes schieten. De foto’s die de Z1 produceert zijn van hoge kwaliteit, bij voldoende daglicht presteert de camera het beste. Bij minder verlichte omstandigheden gaat de kwaliteit achteruit, zoals bij vrijwel alle smartphonecamera’s. Foto’s vertonen dan meer ruis, al moet ik de flitser wel complimenteren want die doet zijn werk uitstekend. De camera-app is voorzien van vele instellingen, waaronder HDR, panorama en burst. In de automatische modus neemt de telefoon veruit de beste foto’s, maar AR-effect is een erg leuke optie. Deze kent verschillende mogelijkheden, leuk voor op een verjaardag o.i.d. De telefoon heeft een aparte cameraknop, deze zit rechtsonder op de telefoon. Het maakt niet uit wat je op de telefoon aan het doen bent, als je de cameraknop een paar seconden ingedrukt houdt start deze de camera app. Zelf vind ik dit erg handig. Foto’s nemen door de knop in te drukken voelt voor mij natuurlijker dan op het scherm tikken, en m’n foto’s zijn ook stabieler. Een fijne toevoeging, aldus uw redacteur! (Zie de foto onder het kopje design)

gemaakt 3

Ik zou liegen als ik zeg dat de kwaliteit van de Z1 vele malen beter is dan die van bijvoorbeeld de LG G2 (welke ik ook heb). Maar hij steekt wel boven de twee laatstgenoemden uit, en al met al haal je met de Z1 een telefoon met een uitstekende camera in huis. Voor meer foto’s geschoten met de Z1 en screenshots van de interface, zie de galerij onder het artikel.

Accu

Sony heeft de Z1 voorzien van een 3000 mAh accu, veel groter dan die van concurrerende  vlaggenschepen. Dit is echter geen garantie voor een fantastische accuduur, kan ik concluderen na mijn ervaringen met de Xperia Z. In de praktijk blijkt de Z1 echter goed te presteren, het einde van de dag zul je ook met zwaarder gebruik wel halen. Nu ben ik best een intensieve gebruiker, maar ik heb in de 5 weken dat ik het toestel getest heb geen problemen ondervonden. Bij lichter gebruik kun je er de volgende dag nog een paar uurtjes uitpersen, voordat het toestel aan de oplader moet. Opladen gaat via standaard Micro-USB, de aansluiting zit verstopt achter een klepje die het toestel water- en stofdicht maakt.

Prestaties

De Sony Xperia Z1 loopt als een zonnetje, wat voornamelijk komt door de uitmuntende hardware. Het toestel is voorzien van een Qualcomm Snapdragon 800 processor, geklokt op 2,3Ghz. Samen met 2GB RAM (werkgeheugen) maakt dit de telefoon razendsnel, wat je vooral merkt als je een toestel met mindere hardware erbij houdt. Ik ben geen fan van benchmarks omdat ieder een telefoon op een andere manier gebruikt en het nieuws dat fabrikanten massaal rommelen met die testen hebben ervoor gezorgd dat ik ze hier achterwege heb gelaten. Ik kan je echter melden dat de Z1 één van de snelste Androidtoestellen is, dit is bijvoorbeeld te zien bij het spelen van zware games en multitasken wanneer er veel applicaties open staan.

screenshot 3

Overig

De telefoon biedt ondersteuning voor draadloos opladen middels een speciaal Sony dock, verkrijgbaar in hun webshop. Ook biedt het toestel ondersteuning voor 4G-netwerken, wat we tegenwoordig mogen verwachten van nieuwe vlaggenschepen. Ook NFC (Near Field Communication) is aanwezig, Sony is een van de weinige fabrikanten die hier echt op inzet en heeft ondertussen een uitgebreid assortiment van producten voorzien van NFC. Er wordt niet erg veel mee gedaan, maar zelf ben ik er een grote fan van. Bellen en sms’en werkt prima op de telefoon, de apps zijn duidelijk in gebruik. Intern is 16GB geheugen te vinden, hiervan is iets minder dan 12GB voor de gebruiker beschikbaar. Gelukkig is er ook een Micro-SD slot aanwezig, om zo het geheugen met maximaal 64GB uit te breiden.

Software

Ik heb de telefoon 5 weken getest en in de laatste week kreeg ik de Android 4.3 update OTA (Over The Air) binnen. Mijn ervaringen over versie 4.2 waren wel duidelijk dus heb ik hem direct geüpdatet naar 4.3. De update was binnen een half uur klaar en al mijn gegevens bleven behouden. Je zou niet direct zeggen dat hij op een andere versie draait en dat klopt, het is namelijk een relatief kleine update die vooral veranderingen en verbeteringen onder de motorkap met zich meebrengt. Wellicht is het toestel ook wat sneller geworden, maar erg veel is mij niet opgevallen. Wel heb je in de laatste versie de nieuwste ‘Xperia thema’s’, waarmee je met één klik je toestel kunt veranderen. Wel tof, maar meer ook niet. Volgens Tweakers hebben gebruikers nu beter Wifi-bereik, maar ik niet. Om de simpele reden dat ik nergens slecht Wifi-bereik heb gehad, dus wellicht ligt het gewoon aan het toestel of heb ik toevallig overal goed internet.  Sony is met de update wel wat laat, de Samsung Galaxy S4 en HTC One draaien al een tijdje op versie 4.3. Maar ach, het is een kleine update en we concentreren ons nu op versie 4.4 KitKat.

screenshot 4

Sony heeft een lichte skin die ik zelf erg kan waarderen, vooral omdat als Sony iets verandert, ze het goed doen. Denk aan het toevoegen van ‘Album’, de uitstekende galerij-applicatie die wat mij betreft maar één minpunt heeft. Dat minpunt is wat mij betreft de chaos, omdat hij geen mappen maakt met foto’s. Whatsapp, download, geschoten foto’s, screenshots, alles staat door elkaar heen. De muziekspeler van Sony heeft ‘Walkman’ en is naar mijn mening wel top, ook visueel. Daarnaast is er momenteel een actie voor Music Unlimited, een Sony-concurrent van Google Play Music en Spotify, etc. Music Unlimited biedt je 3 maanden onbeperkt luisteren voor totaal maar 3 euro. Natuurlijk zijn er wel wat kleine lettertjes, dus let goed op. Verder is de Sony-skin erg rustig en lijkt het op stock-Android. Het is bij lange na niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld de interface van Samsung of LG.

screenshot 1

 

Conclusie

De Sony Xperia Z1 is een vlaggenschip, zowel qua uiterlijk als innerlijk. Het toestel voelt luxe aan en over het design is nagedacht, hij is zelfs water- en stofdicht. Toch hadden wij het toestel graag wat compacter en lichter gezien, vergeleken bij de concurrentie is het namelijk best een bakbeest. Ook in de praktijk merk je dit, dus een tip voor de Z2. Qua specificaties kun je wel even vooruit, het toestel is voorzien van uiterst snelle hardware, een mooi scherm en ondersteuning voor onder andere 4G, draadloos opladen en NFC. De 20,7 megapixel camera is een van de belangrijkste punten van het toestel en die is erg goed, net als de software (momenteel versie 4.3 Jelly Bean).

”De Sony Xperia Z1 is een telefoon met een uiterst goede binnenkant, verpakt in een wat groot jasje.”

 

Labels:, , , , ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons