Review: LG G Pad 8.3

LG bracht een paar maanden geleden de G Pad 8.3 uit, een – zoals de naam al doet vermoeden – 8,3” (Full-HD)  tablet die draait op Android 4.2. Verdere specificaties zijn ook prima in orde, zo vinden we een Snapdragon 600 quadcore processor, 2GB RAM en diverse slimme software functies. De adviesprijs van de tablet is 299 euro, maar is hij die prijs waard of kun je beter voor bijvoorbeeld de Nexus 7 (2013) gaan?

LG

LG is geen grote speler in de tabletwereld, maar daar probeert het bedrijf verandering in te brengen. Eind 2013 lanceerde LG de G Pad 8.3, een redelijk compacte tablet die de concurrentie aan moet gaan met onder andere Apple’s iPad Mini en de goedkopere 7” tablets, bijvoorbeeld de Nexus 7 (2013). De G Pad beschikt over goede specificaties en – in tegenstelling tot veel andere (Android)-tablets – een luxe behuizing, en is met 299 euro scherp geprijsd. Ik heb de tablet een paar weken gebruikt, in deze review mijn oordeel. Allereerst som ik de belangrijkste specificaties hieronder, check ze hieronder.

Belangrijkste specificaties LG G Pad 8.3 (16GB, Wifi)

  • 8,3” Full-HD (1920 x 1200 pixels, 273 ppi) scherm
  • Qualcomm Snapdragon 600 processor (1,7Ghz – quadcore)
  • 4600 mAh accu, oplaadbaar via Micro-USB
  • 16GB interne opslagcapaciteit, uitbreidbaar via Micro-SD (max. 64GB)
  • 2GB RAM (werkgeheugen)
  • Bluetooth 4.0, Wifi, GPS, 3,5mm jack, HDMI slimport
  • 5 MP camera aan de achterzijde, 1,3 megapixel exemplaar aan de voorzijde
  • Afmetingen: 216,8 x 126,5 x 8,3 mm. Gewicht: 338 gram

Design

Met een adviesprijs van 299 euro is de G Pad zeker niet de duurste tablet, maar zo voelt hij wel aan. Vanaf het moment dat ik hem uit de doos haalde was ik verliefd; de tablet voelt ongelooflijke luxe aan, dat merk ik aan alles. Hij is bijna geheel gemaakt van aluminium, vooral de geborstelde achterkant mag er wezen. Verder voelt het apparaat enorm stevig aan, ondanks zijn compacte afmetingen (216.8 x 126.5 x 8.3 mm) en gewicht (338 gram). Zoals de cijfers al doen vermoeden is de tablet lekker dun, en door de smalle bezels ook redelijk compact. Met 338 gram is de 8,3” tablet zeker niet zwaar, en dat merk ik (positief) bij dagelijks gebruik. De G Pad is een geschikte tablet als je veel reist, bijvoorbeeld als student. Maar wat vinden we allemaal op de tablet?

20131226_115127

Aan de voorzijde zit natuurlijk het 8,3” scherm, dat het grootste gedeelte in beslag neemt. Aan de bovenzijde vinden we behalve het LG-logo de webcam en een sensor, de onderzijde is compleet leeg. Aan de rechterzijkant zijn de aan/uit-knop en de volumeknoppen geplaatst. Aan de linkerzijkant bevindt zich niets. Op de bovenkant van de LG G Pad 8.3 kom ik een 3,5mm aansluiting tegen, net als de sleuf voor een Micro-SD kaart, welke netjes verstopt zit achter een klepje. De onderkant van de tablet huisvest de Micro-USB poort, voor het opladen en verbinden met de computer. Aan de achterzijde van de tablet vinden we – naast het LG-logo – een 5 megapixel camera, die het helaas zonder flitser moet doen. Ook zijn er twee speakers aanwezig, net als de verplichte sticker waarop staat dat ik mijn tablet niet in de prullenbak mag gooien.

Al met al ben ik erg onder de indruk van het design en de bouwkwaliteit van de LG G Pad. Hij kan zich naar mijn mening zeker meten met de iPad, en is een rolmodel voor andere Android-tablets.

Scherm

Het (IPS)-scherm van de LG G Pad 8.3 is – zoals de naam al doet vermoeden – 8,3” groot. De resolutie is 1920 x 1200 pixels, Full-HD dus (273 ppi). Dit staat in de praktijk garant voor een ongelooflijk scherp beeld, wat ongelooflijk fijn is bij het bekijken van tekst (bijvoorbeeld browsen) en afbeeldingen (of een lekkere Full-HD film natuurlijk). De kijkhoeken zijn naar mijn mening uitstekend en ook de kleuren zien er erg goed uit. Niet te vergelijken met de verzadigde kleuren op bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S4, maar gewoon erg mooi. De helderheid kan flink hoog worden geschroefd, al is in fel zonlicht werken nog steeds geen feest. Ook niet voor de accu trouwens, die logischerwijs sneller leegraakt. Al met al een uitstekend scherm, naar mijn mening vergelijkbaar met dat van de Nexus 7 (2013).

20131226_115026

Camera & geluid

Camera’s en tablets, het blijft een slechte combinatie. Vaak is de kwaliteit belabberd, ondanks mooie praatjes over het aantal megapixels etc. Ook de camera’s op de G Pad zijn matig, vooral het 5 megapixel exemplaar aan de achterzijde. Vijf megapixels klinkt prima voor een tablet, maar in de praktijk is de kwaliteit teleurstellend. Foto’s ogen korrelig en bij minder verlichte situaties holt de kwaliteit op marathonniveau achteruit, mede door het gebrek aan een flitser. Met de webcam (aan de voorzijde) kun je kekke selfies nemen in 1,3 megapixels of Skypen in 720p-kwaliteit. Bij optimale omstandigheden zul je redelijk bruikbare kiekjes kunnen schieten, maar voor serieuzere doeleinden ben je hier aan het verkeerde adres. Erg verrassend is het niet, en tja; camera’s zijn voor de meeste mensen geen belangrijk punt bij aanschaf van een tablet.

20131226_115146

Zoals eerder gezegd zitten de speakers van de tablet aan de achterzijde, een wat slechte plek. Immers, geluid moet naar je toekomen, niet van je af worden gespeeld. Wanneer ik op de bank zit met de tablet in mijn handen bedekken die de speakers niet, wat wel fijn is. Wanneer je hem echter op tafel neerlegt merk je hoe jammer het is dat de speakers aan de achterkant zitten, het geluid wordt enorm gedempt. Gelukkig is het apparaat voorzien van Bluetooth en een 3,5mm aansluiting.

20131226_115645

Accu

De accuduur is wellicht het grootste minpunt van de tablet; bij normaal gebruik moest ik na zo’n 6,5 uur op zoek naar een oplader. Toch wel teleurstellend, want van zo’n fijne tablet wil je zo lang mogelijk gebruik maken op één acculading. De directe concurrenten van de G Pad gaan zo’n 2 uur langer mee, dus het is jammer dat de G Pad hier niet als winnaar uit de bus komt. Een (werk)-dag doorkomen met de G Pad gaat in ieder geval niet lukken zonder tussentijds opladen. Dat gaat overigens via Micro-USB en redelijk snel, binnen enkele uren is de tablet van 0% naar 100%.

20131226_115546

Prestaties

De tablet is voorzien van een Qualcomm Snapdragon 600 SoC, een quadcore geklokt op 1,7Ghz. Deze wordt bijgestaan door 2GB werkgeheugen (RAM), waarmee de G Pad aan snelheid geen gebrek heeft. Alle taken voert het apparaat snel uit, multitasken gaat soepel. Bij zwaardere spellen krijgt de tablet het wat lastiger, maar noemenswaardige ‘lagg’ of iets dergelijks heb ik nog niet meegemaakt. Ben je ‘verwend’ met een apparaat dat draait op een Tegra 4 of Snapdragon 800 dan zul je wel merken dat de G Pad iets langzamer is, maar voor de gemiddelde gebruiker is de G Pad een lekker vlot apparaat.

Software

De LG G Pad 8.3 draait op Android 4.2 Jelly Bean, maar ik denk dat veel mensen moeite hebben om dat te ontdekken. De skin die LG over de tablet heen heeft gelegd is namelijk enorm zwaar, vergelijkbaar met Samsung’s Touchwiz. Als liefhebber van stock-Android was (en is!) dit wel wennen. LG heeft eigenlijk alles aangepast wat je aan kunt passen, en daarnaast veel extra applicaties en functies toegevoegd. Het lock-screen, het home-screen, de notificatiebalk, het instellingenmenu; alles is anders. Een functie als Knock-On (twee keer tikken om het scherm in te schakelen, of uit natuurlijk) is een leuk concept, maar in de praktijk wat teleurstellend. In zo’n 70% van de keren werkte het niet, waardoor ik nogal gefrustreerd werd en na een tijdje de optie heb uitgezet. Een applicatie als QPair is dan wel weer enorm handig, en ook goed uitgewerkt. Via Bluetooth koppel je je smartphone (hoeft geen LG-exemplaar te zijn, app is te downloaden in de Play Store) waardoor de meldingen die je op je smartphone binnenkrijgt worden doorgestuurd naar de G Pad. En wat zo mooi is, je kunt vanaf de tablet antwoorden op bijvoorbeeld sms’jes. Kan die telefoon lekker in je broekzak blijven zitten. Ik heb de G Pad een maand mogen lenen van LG en hem daarna zelf aangeschaft, maar mijn mening over de software is nog hetzelfde. Ik ben er geen fan van, het is mij te druk en te overbodig.

20131226_115800

Mocht je software niet zo belangrijk vinden dan interesseert de vorige alinea je waarschijnlijk niet. Ben je net als ik niet zo’n fan van LG haar skin dan komt het voordeel van Android om de hoek kijken; aanpasbaarheid. Een andere launcher (bijv. Holo launcher HD+) installeren geeft al resultaat, maar de tablet is ook eenvoudig te rooten (mede omdat er een Play Edition is). LG heeft gezegd de update naar versie 4.3 Jelly Bean over te slaan, en de tablet direct te zullen updaten naar 4.4 KitKat. Wanneer is onbekend, maar als ik de huidige schil zo bekijk denk ik niet dat er visueel veel gaat veranderen.

Overig

De LG G Pad 8.3 beschikt over 16GB aan interne opslagcapaciteit, waarvan zo’n 12,5GB beschikbaar is voor de gebruiker. Het geheugen is relatief eenvoudig en goedkoop uit te breiden via een Micro-SD kaart. Momenteel is er slechts één versie van de G Pad te koop; namelijk de 16GB Wifi-editie. Deze is verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit. Varianten met meer intern geheugen en/of ondersteuning voor mobiel internet staan volgens LG niet in de planning. NFC (Near Field Communication) en ondersteuning voor draadloos opladen zijn helaas niet aanwezig.

20131226_115749

Conclusie

De G Pad is LG’s comeback op de tabletmarkt, en wat voor een! Qua bouwkwaliteit kan de tablet zich meten met de iPad, een enorm compliment. Het scherm is ongelooflijk goed, mede door de fijne resolutie. De prestaties zijn voor de gemiddelde gebruiker ruim voldoende, wat ik helaas niet van de camera’s kan zeggen. De tablet heeft niet de beste speakers, wat deels te wijten is aan de wat onhandige positie. De accu is denk ik het grootste minpunt van het apparaat, met zo’n 6,5 uur is deze teleurstellend te noemen. De software is een punt apart; je houdt ervan of je houdt er niet van. Liefhebbers van een kale Android-versie worden hier niet vrolijk van, is de G Pad je eerste tablet dan valt er mee te leven. En anders is het apparaat altijd nog (op eigen risico!) te rooten.

De LG G Pad 8.3 kost momenteel zo’n 290 euro, maar na registratie op een actie-site van LG krijg je nog eens 50 euro cashback op je rekening gestort. Vind je de Nexus 7 (2013) te klein en ben je geen fan van de iPad Mini (Retina), dan zou ik zeker eens kijken naar de G Pad. De LG G Pad 8.3 maakt de papieren verwachtingen grotendeels waar en is door de concurrerende prijs van (uiteindelijk) zo’n 240 euro voor veel mensen een interessante tablet.

Digimind.nl en LG zijn niet verantwoordelijk voor enige, eventuele, schade die ontstaan is na het rooten van de G Pad. Doe dit alleen als je zeker weet waar je mee bezig ben, bij verkeerd gebruik kan het je tablet onherstelbaar beschadigen.

 

 

Labels:, , , , , ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter