Samsung presenteert Gear 2 & Gear 2 Neo

Samsung heeft vannacht – in aanloop naar het MWC – twee smartwatches gepresenteerd; de Gear 2 en de Gear 2 Neo. Beiden draaien op Tizen en zijn alleen compatibel met selecte Samsung-toestellen. De Gear 2 Neo is een goedkopere versie van de Gear 2.

Samsung’s eerste smartwatch, de Galaxy Gear, stelde de wereld teleur. Met een matige accuduur (1 dag), een zwakke processor (800 Mhz singlecore) en hij kon overweg met slechte enkele Samsung-toestellen. Daarnaast was de smartwatch II van Sony water- en stofdicht, in tegenstelling tot de Galaxy Gear. Samsung heeft geleerd van die fouten en presenteerde vannacht – 5 maanden na de onthulling van de originele Gear – twee opvolgers. Samsung heeft de naam ‘Galaxy’ laten vallen, de smartwatches heten ‘Gear 2’ en ‘Gear 2 Neo’. Neo staat bij Samsung voor ‘een mindere versie’. Net zoals het bedrijf vorige maand de Samsung Galaxy Note 3 Neo aankondigde.

Op diverse punten komen de twee nieuwe smartwatches overeen met de originele Gear, maar er zijn wel degelijk veranderingen/verbeteringen doorgevoerd. Nummer 1 is het feit dat de Gear 2’s op Tizen draaien, en de Gear op Android. Tizen is een besturingssysteem waar Samsung actief aan mee ontwikkelt, en het is de verwachting dat het bedrijf op het MWC nog meer Tizen-producten laat zien. Ten tweede heeft Samsung de camera aangepast, op de Gear is het nog een soort ‘wrat’, in de Gear 2 is hij verwerkt in de behuizing. Ik zeg hier expliciet Gear 2, want de Neo heeft geen camera. Beide Gear 2’s hebben een infrarood poort, om zo bijvoorbeeld je televisie te bedienen. Dat is wel cool, al zal niet iedereen gebruik maken van deze functie. Zoals eerder gezegd is de originele Gear niet water- en stofdicht, wat ik – en met mij vele anderen- niet handig vinden. Een horloge kan wel eens nat worden en dat moet zonder problemen kunnen. Gelukkig heeft Samsung dat ook begrepen want de Gear 2’s zijn beide voorzien van een IP67-rating, dus ze kunnen tegen (wat) water. De knop die op de originele Gear aan de zijkant te vinden is, is nu verplaatst naar onder het scherm.

De Gear 2 en Gear 2 Neo komen in verschillende kleuren. De eerstgenoemde in zwart, goud bruin en oranje, en de Neo in grijs, zwart en oranje. Nog even wat specificaties, die voor een smartwatch zeker voldoende moeten zijn. Beide Gear 2’s beschikken over een 1,63” Super AMOLED scherm dat 320 x 320 pixels telt, lekker scherp dus. Intern is een 1Ghz dualcore processor te vinden, die wordt bijgestaan door 512MB RAM (werkgeheugen). Er is 4GB aan opslagcapaciteit aanwezig, dit is voor zover bekend niet uit te breiden. De batterij is 300 mAh groot, en opladen gaat via een speciale connector/oplader. Geen Micro-USB dus, zoals bij concurrent Sony. Samsung meldt dat de accu van de Gear 2’s bij normaal gebruik drie dagen mee moet gaan, en bij licht gebruik 5 á 6 dagen. De camera van de Gear 2 schiet kiekjes in maximaal 2 megapixels, de Neo heeft geen camera aan boord. Verder aanwezig zijn onder andere Wifi, Bluetooth 4.0 Low Eenergy (om het apparaat te verbinden met je Samsung-toestel) en een gyroscoop. Samsung zet met de Gear 2’s in op je gezondheid, zo beschikken de smartwatches over een pedometer, hartmeter en diverse apps als Runtastic en fitness-apps.

De afmetingen van de producten zijn als volgt. Gear 2: 36.9 x 58.4x 10.0 mm, 68g & de Gear 2 Neo: 37.9 x 58.8 x 10.0mm, 55g

Jammer genoeg zijn de twee smartwatches – net als de originele Gear – alleen te koppelen met een Samsung-toestel, al is nog onbekend welke. Mensen met een telefoon van een ander merk dan Samsung hebben dus niets aan een Gear 2, wat jammer is. De Neo is dus een mindere versie van de Gear 2, al zijn de enige verschillen het gemis van een camera en de behuizing. Zo is de Gear 2 grotendeels van metaal, en de Neo van plastic. Daarnaast zijn ze in iets andere kleuren verkrijgbaar. Prijzen zijn nog niet bekend, een releasedatum voor Amerika staat in april gepland. Over een komst naar Nederland is nog niets bekend, maar gezien het feit dat de originele Gear direct de Nederlandse verkoop inging denk ik dat ook deze twee opvolgers in onze schappen belanden. We horen ongetwijfeld meer over deze smartwatches op het MWC, dat zondagmiddag van start gaat.

Bron: Androidcentral

Labels:, , , , ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter