OnePlus presenteert One: alles wat je moet weten

De Chinese start-up OnePlus heeft vanmorgen haar eerste smartphone gepresenteerd. Het toestel is voorzien van indrukwekkende specificaties en zal via de OnePlus-webshop in Nederland gaan worden voor 269 euro (16GB) en 299 euro (64GB) . Er komen diverse accessoires beschikbaar, waaronder verwisselbare achterkanten gemaakt van onder andere kevlar en denim. Lees in dit artikel alles over de OnePlus One.

Belangrijkste specificaties

 • 5,5” Full-HD scherm
 • 3GB werkgeheugen
 • Qualcomm Snapdragon 801 @2,5Ghz
 • 16GB of 64GB opslagcapaciteit, geen Micro-SD slot
 • Wifi, Bluetooth 4.0, 2G/3G/4G, GPS en NFC
 • Achterzijde: 13 Megapixel camera met 6 lenzen en f/2.0 frame. Filmen in Full-HD, 4K en in 720 slow-motion met 120 fps
 • Voorzijde: 5 Megapixel camera
 • 3100 mAh niet verwijderbare batterij
 • Afmetingen: 152.9 bij 75.9 bij 8.9 millimeter, gewicht: 162 gram
 • SwapStyle Covers; achterkant vervangen door een exemplaar van o.a. hout, bamboe en kevlar
 • Draait op CynagogenMod 11S, gebaseerd op Android 4.4 KitKat
 • Stereo speakers aan de onderzijde van de telefoon

voorkant opo

Het toestel

Scherm

De telefoon beschikt over een 5,5” Full-HD scherm voorzien van diverse speciale technieken als CABC en DRAM-technologie. Technische praat, maar het komt erop neer dat het scherm erg zuinig is. Volgens OnePlus verbruikt het minder energie dan een 5” Full-HD scherm dat je in andere vlaggenschepen vindt. Het display is gemaakt door JDI (Japan Display Inc.) en volgens de CEO van het bedrijf erg goed bestendig tegen barsten. Het display wordt beschermd door Gorilla Glass 3. Overall is het scherm van de OnePlus One dus erg zuinig, barstbestendig en voorzien van een resolutie die op bijna alle vlaggenschepen terug ziet. Meer informatie over het scherm vind je in deze blogpost.

Processor & werkgeheugen

De OnePlus One is voorzien van een Qualcomm Snapdragon 801 processor, geklokt op 2,5Ghz. Deze SoC (System on a Chip) is ook te vinden in onder andere de Samsung Galaxy S5 en HTC One M8. Een processor voor vlaggenschepen dus. Maar waar de twee genoemde toestellen van Samsung en HTC over 2GB werkgeheugen beschikken heeft de OnePlus One een extra gigabyte meer. Betekent dit nu dat de One vele malen sneller is dan de Galaxy S5 en One M8? Nee. Maar handig en leuk meegenomen is het wel. Meer informatie over de processor en werkgeheugen vind je in deze blogpost.

voorkant 2

Camera

Het toestel is voorzien van een 13 megapixel camera aan de achterzijde. Deze komt van Sony en draagt de naam Exmor IMX214. Deze beschikt over een f/2.0 frame wat garant moet staan voor betere foto’s bij mindere lichtomstandigheden. Uniek aan de camera is dat er 6 lenzen aanwezig zijn, bij andere vlaggenschepen is dit 5. De extra lens die in de camera van de One te vinden is moet voor betere kwaliteit foto’s (scherper, minder ruis, betere kleuren, etc.) zorgen.

Video’s opnemen kan de camera aan de achterzijde in verschillende resoluties, waaronder 4K. Je kunt ook slow-motion filmen met 120 fps in 720p-resolutie.

De camera aan de voorzijde van de telefoon heeft een resolutie van 5 megapixels en kan dus prima gebruikt worden voor selfies, videogesprekken, etc. Veel duurdere smartphones hebben een frontcam met een lagere resolutie, vaak onder de 3 megapixels. Meer megapixels staan natuurlijk niet garant voor een betere kwaliteit, maar het is een belangrijke factor.
Meer informatie over de camera vind je in deze blogpost. Foto’s genomen met de camera vind je in deze vergelijkingstest.

black voorkant

Batterij

De CEO van OnePlus meldt dat de One de beschikking heeft over een 3100 mAh niet verwijderbare batterij. Waarom ervoor gekozen is de batterij niet verwijderbaar te maken legt hij in het volgende fragment uit.

The decision was clear for us. A removable battery would have meant adding a protective layer to the motherboard as well as extra circuitry, resulting in a smaller battery (2500mAh, 20% less battery juice!) or a significantly thicker phone.

In het Nederlands: er is niet gekozen voor een verwijderbare batterij omdat deze de telefoon of een stuk dikker zou maken of de batterij 20% minder capaciteit zou herbergen (2500 mAh i.p.v. 3100 mAh). Het bedrijf legt vervolgens uit waarom het niet erg is dat de batterij niet vervangbaar is. Vertaald naar het Nederlands zegt hij; iedere gebruiker kan een dag met de telefoon vooruit. Zelfs de zware gebruiker, die bijvoorbeeld constant Bluetooth en dataservices aan heeft staan redt het einde van de dag met de accu. Mensen willen meestal een verwisselbare accu omdat de batterij van hun telefoon niet de hele dag meegaat. Met een extra accu proberen ze ervoor te zorgen dat ze wel de dag doorkomen. De OnePlus One heeft dit probleem niet, hij gaat een hele dag mee op een acculading. Daarnaast zegt hij dat er intensief met CynagogenMod is samengewerkt om alles zoveel mogelijk te optimaliseren en zo het meeste uit de accu te halen. Meer over de accu vind je in deze blogpost.

Opslagcapaciteit

Er komen twee versies van de OnePlus One, welke respectievelijk 16GB en 64GB aan opslagcapaciteit hebben. Wellicht vraag je je nu af waarom er geen 32GB is. Hier het antwoord op je vraag. OnePlus meldde al in februari dat het de prijzen voor ‘opslagcapaciteit-upgrades’ absurd vond. Het bedrijf zei; wij gaan een standaard 16GB versie maken en een 64GB model, die de prijs krijgt van een 32GB model van een concurrerend bedrijf. Kort gezegd; je krijgt een 64GB versie voor de prijs van een 32GB variant. En zeg nu zelf, wie wilt dat nou niet?

SwapStyle Covers

De SwapStyle Covers maken het mogelijk de achterkant van de telefoon aan te passen naar de smaak van de gebruiker. Je kunt kiezen uit bamboe, hout, denimstof en kevlar. (Zie de foto hieronder). De SwapStyle Covers zullen los verkocht worden voor een prijs die nog niet bekend gemaakt is. Meer informatie over de SwapStyle Covers volgt nog.

swapstyle covers 1

swapstyle 2

Connectiviteit

De telefoon beschikt over Bluetooth 4.0, Wifi 2.4G/5G 802.11a/b/g/n en ondersteuning voor 2G, 3G en 4G-netwerken. Qua 4G-ondersteuning ontbreekt echter de 20 band waardoor veel mensen niet met de OnePlus op het 4G-netwerk van hun provider kunnen. T-Mobile is vooralsnog de enige provider in Nederland die overweg kan met de door de OnePlus One ondersteunde 4G-banden. Heb je een One en wil je per se gebruik maken van 4G dan zul je dus bij T-Mobile uitkomen. Er is een Micro-USB aansluiting aanwezig om de telefoon op te laden en te verbinden met een computer. Een Micro-HDMI aansluiting is niet op de telefoon te vinden, al zal dat niet als een verrassing komen. Zoals bij steeds meer vlaggenschepen ontbreekt ook een Micro-SD slot, iets waar zeker niet iedereen blij mee is. Er is niks bekend gemaakt over ondersteuning voor draadloos opladen, waardoor ik denk dat dit niet mogelijk is. Er is geen FM-radio aanwezig.

zwart en wit

Design

De OnePlus One heeft een bijzonder ontwerp. Het 5,5” scherm is in een compacte behuizing gestopt waardoor er bijna geen bezels te vinden zijn. Het scherm neemt dan ook bijna de hele voorzijde in beslag, een knappe prestatie. De telefoon is voor het grootste gedeelte gemaakt van magnesium. Het bedrijf heeft ervoor gekozen om geen metalen zijkanten te kiezen vanwege problemen met het gewicht van de telefoon en het bemoeilijken van signalen (Wifi, 3G, etc.). Het toestel komt in twee kleuren op de markt; zwart en wit. Of zoals OnePlus het meldt: Sandstone Black en Silk White. De achterkant van de telefoon heeft een finish (bovenste, beschermende laag) van Cashewnoten. Ja, echt. De telefoon maakt gebruik van een Micro-sim kaart.

kleuren van het toestel

De dimensies van de telefoon zijn 152.9 bij 75.9 bij 8.9 millimeter. Het gewicht van de OnePlus One bedraagt 162 gram, erg netjes voor een 5,5” smartphone. Volgens OnePlus is het zelfs de lichtste 5,5” smartphone ter wereld.

Software

OnePlus heeft voor de software intensief samengewerkt met CynagogenMod, een populaire custom rom in de Android-wereld. Het gevolg? Een smartphone die draait op CynagogenMod 11S, een speciale versie exclusief voor de OnePlus One. Gebaseerd op Android 4.4 KitKat en voorzien van Google-diensten als de Play Store, Gmail en Maps. Verder beschikt de telefoon over de kenmerkende features van CynagogenMod op het gebied van aanpasbaarheid, veiligheid en optimalisaties. OnePlus en CynagogenMod maakten in februari bekend dat de One twee jaar (24 maanden) ondersteuning van CynagogenMod krijgt, langer dan Google’s officiële ondersteuning (minimaal 18 maanden) dus.  CynagogenMod heeft flink zitten sleutelen, versie 11S ziet er op sommige punten erg anders uit dan voorgaande versies. Zo heb je de mogelijkheid om te kiezen uit on-screen of off-screen knoppen. Door middel van een software feature kun je de off-screen knoppen desgewenst uitschakelen en de on-screen knoppen activeren. Dit werkt ook andersom.

Speakers

De telefoon beschikt over stereo speakers die aan de onderzijde zitten. OnePlus meldt dat de One de eerste smartphone is met ‘bottom facing stereo speakers’, mede ontwikkeld door JBL. Vanwege de kleine bezels is er geen ruimte om de stereo speakers aan de voorzijde te plaatsen, zoals bij de HTC One M7 en M8.

Prijs en beschikbaarheid in Nederland

De OnePlus One zal via de officiële webshop (van OnePlus) verkocht worden in 16 landen, waar Nederland er één van is. België hoort er ook bij, trouwens. Het is voor Nederlanders mogelijk de OnePlus One aan te schaffen in de webshop en hem vervolgens bij je thuis te laten bezorgen. Er zijn twee versies (16GB en 64GB) en twee kleuren (zwart en wit). Er is vooralsnog sprake van een ‘invite-system’, een soort pre-order manier om de telefoon te kopen. De 64GB versie zal alleen in het zwart verkrijgbaar zijn.

design

Update: Inmiddels zijn de prijzen bekend. Het 16GB model gaat 269 euro kosten, het 64GB model 299 euro.
Update 2: OnePlus heeft bekend gemaakt dat 25 april een wedstrijd start waarbij 100 invites te verdienen zijn. De 100 gelukkige winnaars kunnen de One voor 1$ aanschaffen en krijgen een invite waarmee ze een vriend kunnen uitnodigen om de telefoon ook te kopen. Over verdere mogelijkheden om het toestel aan te kunnen schaffen weten we nog niks.

 

 

 

Labels:, , ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons