Sony start uitrol Android 4.4 voor Xperia Z, ZR, ZL en Tablet Z

Fabrikant Sony is deze week begonnen met het updaten van de Xperia Z, ZR, ZL en Tablet Z naar de laatse versie van Android; 4.4 KitKat. De update brengt onder andere verbeteringen in de accuduur, veranderingen in de software-schil van Sony en de standaard-verbeteringen van Google op het gebied van beveiliging en performance.Middels een persbericht laten Sony weten te zijn begonnen met het uitrollen van Android 4.4 KitKat voor diverse devices. Wereldwijd zullen binnen enkele weken de Xperia Z, ZL, ZR en Tablet Z de update ontvangen en na installatie weer de laatste versie van Google’s mobiele besturingssysteem draaien. Omdat de update gefaseerd wordt uitgerold kan het nog even duren voordat hij voor jouw toestel beschikbaar is.

Update:

Op het forum van Sony zien wij veel klachten van mensen die de update geïnstalleerd hebben. Deze variëren nogal maar veel gebruikers lijken last te hebben van een enorme ‘battery drain’. De accu zou veel sneller leeglopen dan voor de update, waar de gebruiker verder niets aan kan veranderen. Ook lijkt er sprake te zijn van vertraging in de interface en zou de software niet stabiel zijn. Op basis van de reacties die wij op het forum zijn tegengekomen (tientallen klachten) adviseren wij je vooralsnog de telefoon niet te updaten, aangezien de software nog niet goed is. Sony zal waarschijnlijk snel met een fix komen, maar daar kun je beter even op wachten aangezien de KitKat-update momenteel geen verbetering is. We houden je op de hoogte!

Wat zijn de veranderingen?

Sony heeft zelf diverse veranderingen toegepast, waaronder verbeteringen aan de Stamina-modus, waardoor je – wanneer je deze activeert – nog langer met een acculading kan doen. Ook de Thema-winkel, die de naam ‘Xperia Themes’ draagt, is nu beschikbaar voor de bovengenoemde apparaten. Je kunt uit deze thema-winkel honderden thema’s downloaden en zo met enkele klikken het uiterlijk van je hele toestel aanpassen. Meer informatie over de Xperia Themes vind je hier.
Ook heeft Sony ondersteuning toegevoegd voor de Smartband (SWR10) met bijbehorende applicatie (Lifelog). Mocht je zo’n smartband hebben dan kun je die – nadat je Sony-device geüpdatet is naar KitKat – dus gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld de Xperia ZR.

Verder heeft Sony eigen applicaties als de SMS-dienst, Walkman (muziekspeler), Album (galerij) en Movies (films) van een likje verf voorzien. Ook de mail-dienst is onder handen genomen, zo is er speciaal voor de Tablet Z een split-screen modus toegevoegd. De integratie met Sony’s Entertainment Network Cloud Service is verbeterd waardoor je persoonlijke gegevens als foto’s nog eenvoudiger online kunnen worden opgeslagen. En wellicht ken je de Smart Social Camera, die debuteerde op de Xperia Z1. Nou, die komt met de KitKat update ook naar je Z, ZL, ZR of Tablet Z. Tenslotte zijn ook de balken transparant geworden (KitKat-eigenschap, geïntroduceerd op de Nexus 5) en heeft Sony de quick-settings aangepast.

xperia tablet z

Beschikbaarheid

Het kan dus nog enkele weken duren voordat de update voor je device beschikbaar is. Hij komt als eerste beschikbaar via Sony’s computersoftware Companion, dus je checken of er al een update beschikbaar is door je apparaat zo nu en dan aan de computer te leggen. Laat vooral even weten wat je van de update vindt, en mocht je hem binnenkrijgen wat je mening erover is.

Trouwens, Sony meldt ook dat het bezig is met de ontwikkeling van KitKat voor de volgende toestellen: T2 Ultra, Xperia E1 en M2, en de dual-sim versies hiervan. De update voor deze toestellen zal in juli starten, meer informatie volgt. We houden jullie op de hoogte.

Labels:, , , , ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter