Apple presenteert iOS 8; wat je moet weten

Apple heeft vanavond op haar WWDC onder andere iOS 8 gepresenteerd. Nieuw in deze versie is de aanwezigheid van Health,  nieuwe functies in iMessage en verbeteringen op het gebied van bijvoorbeeld notificaties. Lees er hier alles over.

Allereerst het toetsenbord; deze heeft een update gekregen en luistert voortaan naar de naam Quicktype. Deze lijkt qua technologie op Swiftkey, en voorspelt wat je als gebruiker wilt typen. Het kijkt naar in welke applicatie je aan het typen bent en let ook op de context. Apple meldt – met het oog op recente privacyschandalen – dat de verzamelde data niet de cloud in gaat, maar lokaal op je iDevice wordt opgeslagen. Klinkt leuk toch? Helaas voor ons; vooralsnog werkt dit niet in het Nederlands. Mocht je trouwens het Apple-toetsenbord niks vinden dan zul je blij worden van de volgende mededeling; Apple heeft iOS8 ondersteuning gegeven voor externe toetsenborden. In een demonstratie liet het bedrijf Swype zien, een dienst die al langere tijd voor Android beschikbaar is.

Ook het notificatiecenter heeft een update gekregen, het tabblad ‘Gemiste notificaties’ heeft het veld moeten ruimen. De twee andere – Vandaag & Alle Notificaties – hebben een nieuwe mogelijkheid, je kunt in iOS 8 direct vanuit het notificatiecenter handelingen verrichten, bijvoorbeeld antwoorden op een Whatsapp-bericht. Widgets zijn ook nieuw in het notificatiecenter, al bestaat hier nog wat onduidelijkheid over. Ook de applicatie Spotlight is voorzien van een nieuwe functie; online content verschijnt in iOS 8 in zoekresultaten. Handig!

Ook de mail-applicatie is niet met rust gelaten, deze heeft de mogelijkheid gekregen om – wanneer je een e-mail aan het tikken bent – het opstellen-venster te minimaliseren, waardoor je een andere e-mail (met bijvoorbeeld nodige informatie) op kunt zoeken. Revolutionair? Mhoa. Handig? Denk ’t wel. En ohja, wanneer je het menu met openstaande applicaties hebt (om bijvoorbeeld van app te wisselen) staat er in iOS 8 bovenaan een balk met jouw favoriete contactpersonen. Kun je even snel je moeder bellen dat je water later komt, omdat je schoolopdracht nog niet af is. Om maar even iets te noemen hé.

Met het oog op veiligheid brengt Apple de mogelijkheid om applicaties van een wachtwoord te voorzien. Niet één wachtwoord voor al je applicaties; nee, je kunt per applicatie een ander wachtwoord instellen. Nu een paar ‘nieuwigheden’ die naar mijn mening al een tijdje beschikbaar zijn in Android, maar oké. Tim Cook meldt vol enthousiasme dat het in iOS 8 mogelijk is om een belletje op te nemen door je iPhone naar je oor te bewegen. Kennen we dit niet al van de Samsung Galaxy S4, die begin vorig jaar gepresenteerd is? Apple heeft ook iMessage onder handen genomen, het wordt mogelijk om groepsberichten op stil te zetten, een naam te geven, mensen toe te voegen of te verwijderen, een locatie te versturen,  etc. Deze functies kennen we natuurlijk allemaal van bijvoorbeeld Whatsapp. Goed dat Apple het heeft toegevoegd, in ieder geval. Of gebruikt niemand iMessage? Ook komt Sire, de digitale spraakassistent in 22 nieuwe talen. Of Nederlands hierbij zit is nog onbekend.

Health is de laatste functie die ik bespreek. Deze app zorgt ervoor dat gebruikers gezondheidsgegevens kunnen bijhouden, bijvoorbeeld hun bloeddruk, hartslag en gewicht. Gegevens komen uit accessoires van externe partijen, zoals FitBit.

iOS 8 komt dit najaar voor de volgende iDevices uit.

  • iPhone 4S
  • iPhone 5 / 5S / 5C
  • Vijfde generatie iPod Touch
  • iPad Mini / Mini Retina / 2 /3 en Air

Zoals je ziet hoort de iPhone 4 er niet bij, het is echt over.

Wat vind jij van iOS 8?

Via: Tweakers

Labels:, ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter