Eerste indruk: Sony Xperia Z2

Digimind heeft deze week de Sony Xperia Z2 ontvangen en deelt in dit artikel haar eerste indrukken van deze telefoon. Voorzien van een 5,2” Full-HD scherm, 20 megapixel camera en Snapdragon 801 processor gaat de Z2 de strijd aan met andere vlaggenschepen als de Samsung Galaxy S5. Inclusief foto’s, want die zeggen meer dan 1000 woorden, toch? Een uitgebreide review volgt later.

De Sony Xperia Z2 is sinds kort beschikbaar op de Nederlandse markt, de hoogste tijd om hem eens goed aan de tand te voelen. Wij kregen een exemplaar opgestuurd en hebben inmiddels een paar dagen met de telefoon kunnen spelen. Hier onze eerste indrukken, met foto’s. Een uitgebreide review volgt over enkele weken.

Design

De telefoon lijkt qua uiterlijk veel op de Z1, zijn voorganger. Toch ziet hij er – door een paar kleine veranderingen – een stuk chiquer uit, punten daarvoor. De Z2 is water- en stofdicht, dit komt door de beschermende klepjes die water buiten de deur houden. Het toestel is vrij fors en zwaar, kritiekpunten die ook van toepassingen waren op de Z1. Dit is mede te verklaren door het 5,2” scherm en stevige behuizing, maar in vergelijking met bijvoorbeeld de Nexus 5 voelt de Z2 wel erg lomp aan. De achterkant lijkt hetzelfde als die van de Z1 en dus gevoelig voor krassen. Daarnaast voelt hij bij natte handen/vingers erg glad aan, wat niet erg fijn is.

Wel voelt de telefoon erg degelijk en premium aan. Hij ziet er – naar mijn mening – strak uit, luxer dan bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S5. Wat ik ook fijn vind is dat de Z2 beschikt over een fysieke cameraknop, iets wat we op steeds minder toestellen zien. Ik ben fan van zo’n knop en na een paar dagen de Z2 gebruikt te hebben mis ik hem op mijn andere smartphones.

Scherm

Het display van de Z2 is 5,2” groot en telt 1920 bij 1080 pixels, Full-HD dus. Zoals je van een vlaggenschip-beeldscherm mag verwachten zijn de kijkhoeken, kleurenreproductie, resolutie, etc. allemaal in orde. Wel is het scherm gevoelig voor vingerafdrukken en stof. Sony heeft een leuke softwarematige extra ingebouwd die we op steeds meer smartphones tegenkomen; twee keer tikken om het scherm te ontwaken. Gek genoeg ontbreekt ondersteuning om het scherm weer in slaap te laten gaan, wat een beetje knullig aanvoelt.

Prestaties

Met de snelheid van de telefoon zit het wel goed. De Qualcomm Snapdragon 801 quadcore chipset en 3GB werkgeheugen (RAM) zorgen voor een vlot toestel. Alles wat ik doe gaat snel en ik hoef nooit te wachten. In een directe vergelijking met de Nexus 5 (Snapdragon 800, 2GB werkgeheugen) wint de Z2 het zichtbaar.

Camera

De 20,7 megapixel camera in de Z2 is hetzelfde als het exemplaar in de Z1, althans zo lijkt het. De fabrikant heeft wat kleine dingen veranderd die voor nog betere foto’s moeten zorgen. Ik heb een aantal maanden met de Z1 rondgelopen en was erg tevreden met de kwaliteit van de geschoten foto’s en video’s. De Z2 schiet – zoals we mogen verwachten – ook uitstekende foto’s, al zou ik zo niet kunnen zeggen of ze écht beter zijn dan die van zijn voorganger. Wel durf ik te stellen dat ze van betere kwaliteit zijn dan die ik met de Nexus 5 neem, al zal dat niet als een verwachting komen. De flitser doet zijn werk goed in een donkere omgeving, al komen kleuren daardoor niet zo mooi over. Digitaal inzoomen is zoals op alle smartphones; de kwaliteit holt achteruit. De camera heeft diverse opties, zoals filmen in 4K-resolutie (nog niet getest) en AR-effecten. Deze zijn grappig maar werken vaak niet goed genoeg om serieus over te komen. De camera aan de voorzijde is goed genoeg voor selfies, maar niet bijzonder.

Geluid

Het geluid wat de Z2 produceert is prima te noemen, maar het blijft smartphonekwaliteit. De telefoon wint het qua geluid zeker niet van de HTC One M8, al zal ook dat niet als een grote verrassing komen.

Software

De Xperia Z2 draait op Android 4.4.2 KitKat. Een update naar versie 4.4.4 is onderweg en zal spoedig arriveren. Sony heeft een lichte schil over Android heengelegd en levert bijvoorbeeld diverse apps mee. Niet allemaal even nuttig, gelukkig kun je er veel direct verwijderen, mochten ze echt niet bevallen. De schil zelf heeft sterke en minder sterke punten. Zelf vind ik de camera-applicatie erg goed en ook het snelle instellingen-menu kan op mijn steun rekenen. Ook de mini-apps die verschijnen bij het klikken op de on-screen multitaskknop zijn naar mijn mening een handige toevoeging. De integratie met veel van Sony’s andere diensten als Play Memories en Playstation vind ik minder, al zijn er vast mensen die er wel gebruik van maken. Sony’s manier van denken op het thuisscherm is naar mijn mening niet helemaal logisch en verschilt van stock-Android, wat gelukkig eenvoudig is op te lossen door gebruik te maken van een alternatieve launcher. Er is, zoals je op onderstaande screenshot kunt zien, ook een basislauncher aanwezig, welke denk ik vooral geschikt is voor mensen die het allemaal wat simpeler willen.

Verder

Momenteel ben ik druk bezig met de Xperia Z2 en over enkele weken zal ik beginnen aan de uitgebreide review. Deze zal voorzien zijn van – natuurlijk meer tekst – maar ook foto’s die ik met de Z2 genomen heb, screenshots en een duidelijke conclusie. Heb je nu vragen over het toestel dan kun je die hieronder (of op social media) stellen, dan ga ik mijn best doen ze te beantwoorden.

 

 

Labels:, , ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons