Review: Wolfgang AT-AS55HD

Digimind heeft onlangs een paar dagen kunnen spelen met de Wolfgang AT-AS55HD. Deze telefoon kost 279 euro en is onder andere voorzien van een 5,5” Full-HD scherm, MediaTek quadcore processor en 13 megapixel camera. In deze review lees je onze bevindingen.

Wolfgang staat bekend om het uitbrengen van goedkope smartphones met prima specificaties. Ik kreeg de kans om een paar dagen met de AT-AS55HD rond te lopen, een toestel dat begin april één dag in de verkoop ging voor 279 euro. Aldi/Wolfgang kennende zal de telefoon ooit (lees: waarschijnlijk ergens dit jaar) weer in de schappen belanden, dus weet jij – als Digimind-lezer – alvast of het toestel de moeite waard is om aan te schaffen. Laten we beginnen met de belangrijkste specificaties, je vindt ze hieronder.

Belangrijkste specificaties AT-AS55HD

 • 5,5” IPS Full-HD scherm
 • MediaTek MT6588 (1,7Ghz quadcore processor)
 • 2GB werkgeheugen (RAM)
 • 8GB interne opslagcapaciteit, uitbreidbaar via Micro-SD met max. 32GB
 • 13 Megapixel camera aan de achterzijde, 2 megapixel exemplaar aan de voorzijde
 • Android 4.2 Jelly Bean met schil van Wolfgang
 • Dual-sim ondersteuning
 • Wifi, Bluetooth, GPS, FM-radio, géén 4G, NFC, draadloos opladen, etc.
 • Afmetingen: 148 x 74 x 7,8 mm. Gewicht: 139 gram
 • 2500 mAh accu, verwisselbaar en oplaadbaar via Micro-USB
 • Extra’s; styluspen en flipcover

Uiterlijk

Het design van de telefoon is erg simpel en onopvallend. Om de prijs van de telefoon zo laag te kunnen houden is dit logisch, en het hoeft ook geen minpunt te zijn. En dat is het in dit geval niet; de telefoon voelt stevig en goed aan, al zijn er wel wat – kleine – minpunten. Knoppen zitten goed vast en maken geen rare geluidjes als je erop drukt, de achterkant geeft nauwelijks mee als je erop drukt en de gebruikte materialen volstaan. Het toestel maakt gebruik van off-screen knoppen onder het scherm, iets waar ik zelf niet zo’n fan van ben, maar het werkt naar behoren. De camera aan de achterzijde steekt iets uit, daar dien je wel rekening mee te houden als je de telefoon op bijvoorbeeld je bureau legt. De AT-AS55HD voelt qua bouw wat aan als de Xperia Z, al is hij wel wat dunner. Hij zal door zijn rechthoekige bouw en relatief scherpe randen niet bij iedereen lekker in de hand liggen, zelf vond ik het wel oké. De achterkant is van een wat stroever materiaal gemaakt en biedt (voor mij) genoeg grip. Wel is hij gevoelig voor vingerafdrukken en wordt hij wat glad als je bijvoorbeeld een beetje natte vingers/handen hebt.

uit elkaar

De verwijderbare achterkant biedt toegang tot de verwisselbare batterij en twee simkaartsloten en Micro-SD slot. Al met al een weinig bijzonder design met enkele minpuntjes, maar gezien de prijs kan ik ermee leven.

Scherm

Het display van de AT-AS55HD is 5,5” groot en telt 1920 bij 1080 pixels. Full-HD dus, en dat betekent dat ik qua scherpte niks tekort kom. Ook de kijkhoeken zijn goed en de kleuren zien er prima uit. Het scherm is van mindere kwaliteit dan die van bijvoorbeeld de HTC One M8, maar volstaat en als je de prijsverschillen tussen de twee ziet is het begrijpelijk. De meeste mensen zullen dik tevreden zijn met het scherm, al moet je wel even opletten; er zit een screenprotector op het display geplakt, wanneer je deze verwijdert ziet alles er een stuk beter uit en reageert het scherm beter op aanrakingen. Mijn advies is dan ook om hem direct te verwijderen.

20140409_145543

 

Geluid

Het speakergeluid komt uit een enkele speaker aan de achterzijde, wat geen ideale positie is. Leg je de telefoon met de achterkant op tafel dan holt de geluidskwaliteit (en het volume!) achteruit. Heeft de speaker alle ruimte dan is de geluidsproductie acceptabel voor een YouTube filmpje of iets dergelijks, maar voor serieuzere toepassingen zou ik uitwijken naar de 3,5mm uitgang of Bluetooth verbinding. Bij het bellen klinkt alles prima, zoals je mag verwachten van een toestel in deze prijsklasse.

Camera

Aan de achterzijde van het toestel vind je een 13 megapixel camera inclusief LED-flitser. Klinkt goed, maar schijn bedriegt wat. De kwaliteit van de geschoten foto’s is vaak matig. Er treedt veel ruis op, delen in de foto zijn er donker en/of onscherp. Onderstaande foto is overdag gemaakt en laat – hopelijk – zien wat ik bedoel. Bij weinig licht zijn foto’s helemaal teleurstellend. De flitser helpt ook weinig en zorgt in de meeste gevallen voor een erg onnatuurlijk gekleurde kiekjes.

testfoto 8mp

De camera aan de voorzijde schiet selfies in maximaal 2 megapixels. Bruikbaar maar niks meer dan dat, zoals de resolutie al doet vermoeden. Zoek je een smartphone waar je veel en goede foto’s mee wilt schieten dan is deze Wolfgang niet jouw toestel. De camera’s zijn naar mijn mening matig, maar in deze prijsklasse (helaas) relatief standaard.

Software

De telefoon draait op een verouderde versie van Android (4.2.2 Jelly Bean) met daarop een schil van Wolfgang. Deze voegt naar mijn mening weinig toe aan de gebruikservaring en ziet minder mooi uit dan vanille Android. Bij sommige applicaties (die van de telefoon, bijvoorbeeld) ziet er oké uit, de camera-app (screenshot hieronder) ook. Het nut van de interface van het startscherm ontgaat mij echter volledig, waarom is hier niet voor standaard Android gekozen? Wolfgang rustte haar vorige toestellen (ook draaiend op v4.1 of v4.2) altijd uit met vanille Android, wat ik mooier vond dan deze schil. Ook het feit dat Wolfgang al heeft bevestigd dat er geen updates voor deze telefoon uitkomen is erg jammer.

camera 1

Al met al ben ik dus geen fan van deze schil, maar ik denk dat de gemiddelde gebruiker hem niet erg storend zal vinden. Hij is minder zwaar dan bijvoorbeeld TouchWiz en voegt weinig voorgeïnstalleerde applicaties mee.

Prestaties

Met de snelheid van de telefoon lijkt het zo wel goed te zitten. De 1,7Ghz quadcore processor zorgt in samenwerking met 2GB werkgeheugen voor vlotte prestaties, en zal voor de gemiddelde gebruiker zeker volstaan. Zware games draait de AT-AS55HD niet zonder stotteringen, maar normale taken gaan prima. De prestaties zijn (zeker) niet te vergelijken met vlaggenschepen als de HTC One M8 of Sony Xperia Z2, maar die toestellen kosten (ruim) het dubbele van de Wolfgang.

Accuduur

De AT-AS55HD beschikt over een (verwisselbare) 2500 mAh accu, wat relatief groot is. Toch is de accuduur niet bijzonder, wat denk ik voornamelijk komt door het energieslurpende 5,5” Full-HD scherm. Bij een dag normaal gebruik (07:00 – 22:00) hield ik nog zo’n 15% over, wat betekent dat de telefoon iedere nacht aan de lader moet. De meeste mensen komen de dag dus wel door, maar meer hoef je niet te verwachten. Het toestel beschikt – zoals eerder gezegd – over een verwisselbare accu dus een extra exemplaar kopen kan handig zijn. Wanneer de ene accu leeg is wissel je hem om voor de andere, waardoor je zelfs bij zwaar gebruik het einde van de dag moet kunnen redden.

toestel en batterij

 

Accessoires

Wolfgang levert bij de telefoon een paar accessoires mee, namelijk een setje oordopjes, een flipcover en een styluspen. De oordopjes zitten goed en komen met verschillende opzetstukjes. Het snoer is – voor mij – lang genoeg, de geluidskwaliteit is gemiddeld. De bouwkwaliteit is in een paar dagen lastig te testen, maar kwam niet slecht over. De stylus is een leuke extra, al kost hij bij de Action €0,69 (geen grap). De gratis meegleverde flipcover daarentegen is wel een toffe accessoire want hoesjes voor Wolfgang-toestellen zijn schaars. De flipcover is erg dun en beschermt de telefoon alleen tegen krassen denk ik.

hoesje 4

Conclusie

De Wolfgang AT-AS55HD is een mooi toestel met enkele minpunten. Oude software en geen toekomstige updates, wat teleurstellende camera’s, een onhandig gepositioneerde speaker en weinig bijzonder design maken de telefoon geen topper. Gelukkig zijn belangrijke zaken als de accu(duur), het beeldscherm en de prestaties wel in orde, en de ondersteuning voor twee simkaarten is een toffe extra. De meegeleverde accessoires zijn niet bijzonder maar worden gratis meegeleverd, altijd goed. Kun je met bovenstaande minpunten en een 5,5” scherm leven dan haal je – wanneer hij ooit weer verkrijgbaar is – een prima smartphone in huis. Bekijk hieronder de galerij met foto’s en screenshots, mocht je vragen over het toestel hebben dan hoor ik die graag.

 

 

20140409_145543 20140409_145546 20140409_145553 achterkant achterzijde batterij en pen camera 1 camera 2 camera achterzijde hoesje 1 hoesje 2 hoesje 3 hoesje 4 interface 2 interface knoppen onder het scherm knoppen oordopjes sloten 2 sloten speaker telefoon interface testfoto 8mp toestel en batterij uit elkaar voorkant voorzijde welkom

Labels:, , ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons