Review: Sony Smartwatch 2

Wearables, ze lijken het helemaal te gaan maken dit jaar. Met name de smartwatch is een veelbesproken gadget, verschillende bedrijven hebben er een op de markt gebracht of werken hieraan. Sony is een fabrikant die al tijden bekend is met smartwatches en lanceerde eind vorig jaar de Smartwatch II. Deze bespreek ik in deze review.

Inleiding: Smartwatches in 2014

Smartwatches, een woord dat je in 2014 veel gaat horen. Grote en minder grote bedrijven zijn bezig met slimme horloges en de verwachting is dat onder andere Google en Apple dit jaar met een exemplaar de markt betreden. Fabrikanten als Sony en Samsung hebben al diverse modellen in de winkels liggen en ook via crowd-funding komen smartwatches tot leven. Denk bijvoorbeeld aan de Pebble, een enorm succesvol Kickstarter-project. Recent presenteerde Google Android Wear, een besturingssysteem voor smartwaches. Motorola en LG maakten bekend dat hun smartwatches (draaiend op Wear) ergens in de zomer uit te zullen brengen, en ook HTC komt straks met iets op de proppen.

Powerknop

Powerknop

Sony Smartwatch II – de concurrentie

De Smartwatch II van Sony ligt sinds eind vorig jaar in de Nederlandse winkels en recent heb ik een aantal weken met een exemplaar rondgelopen. Tijd voor een review. Is de Sony Smartwatch II een aanrader of kun je beter wachten op de aankomende generatie horloges? Qua concurrentie heeft de SW II (zoals ik hem voor het gemak maar even noem) het momenteel nog niet erg zwaar, maar de aankomende maanden komt daar verandering in. Zoals eerder gezegd brengen diverse fabrikanten dit jaar smartwatches uit, waarvan de G Watch van LG (199€, komt waarschijnlijk in eind juni uit) denk ik de grootste concurrent wordt. Op moment van schrijven heeft de SW II vooral last van Samsung, die met de Galaxy Gear (139€), Gear Neo (178€) en Gear 2 (274€) een uitgebreider assortiment heeft, met twee modellen in dezelfde prijsklasse als die van Sony. In deze review ga ik kijken of de SW II wat is, of dat je ‘m beter in de winkel kan laten liggen.

Design

Het horloge zelf is van aluminium en meet 42 bij 41 bij 9 millimeter. De 24 millimeter aansluiting zorgt ervoor dat je in principe elk bandje erop kunt zetten, wat erg fijn is. Je kunt het horloge er een stuk persoonlijker mee maken, en een bandje kiezen wat voor jou fijn zit, en er goed uit ziet natuurlijk. Sony levert zelf een siliconen bandje mee, welke er niet erg stijlvol uitziet, maar wel lekker zit. Verder doet het design denken aan de recente Xperia-modellen; strak, vierkant en zwart/zilver. Ook de kenmerkende ronde powerknop is aanwezig, deze zit aan de rechterzijkant van het horloge. Geen fijne plek, vind ik. Hij is relatief zwaar en het is lastig om hem even snel in te drukken (wat nodig is om het horloge te activeren), omdat hij dicht op je huid zit. Onder het scherm zijn drie touchknoppen te vinden, wellicht herken je ze van je (Android)-smartphone. Links zit een terugknop, in het midden de thuisknop en rechts hiervan vind je de menuknop (die eigenlijk nauwelijks nut heeft). De knoppen reageren goed op aanrakingen en werken prima. Ze zijn niet verlicht maar na een paar dagen vind je ze wel in het donker.

Horloge

Horloge

Opladen doet het horloge via Micro-USB, deze aansluiting zit verborgen achter een klepje. Opladen gaat (vanwege de kleine accu) verrassend snel, binnen anderhalf uur is het horloge volledig opgeladen. Het klepje zelf voelt stevig aan en is makkelijk los te halen en weer dicht te klikken. Het horloge is water- en stofdicht, mits het Micro-USB klepje dicht is natuurlijk. Voegt dit heel veel toe aan de gebruikservaring? Naar mijn mening niet, al is het wel fijn. Je kunt hem in de regen dragen zonder bang te zijn dat hij schade oploopt, bijvoorbeeld. Of rustig je handen wassen, omdat het niet erg is als er een paar druppeltjes op het horloge komen. Je kunt er echter niet mee zwemmen, mocht je dat willen. Waterdicht is ‘ie namelijk niet, alleen waterbestendig.

Scherm

Hoe groot moet het scherm van een smartwatch zijn? Een te klein scherm is niet wenselijk, dan valt de gebruikservaring weg. Niemand wilt priegelen, dat is niet smart. Een te groot scherm willen we echter ook niet, dat staat zo gek, net of je een telefoon op je arm hebt zitten. Sony denkt de gouden middenweg gevonden te hebben door de Smartwatch II te voorzien van een 1,6” display. Hoe werkt dat? Prima. Naar mijn mening is het een goed formaat. Groot genoeg om alles te bekijken en aan te klikken, klein genoeg om niet erg op te vallen. Echter, de resolutie van het scherm is erg teleurstellend. Met slechts 220 bij 176 pixels is het display niet erg scherp, individuele pixels zijn makkelijk te onderscheiden, iets wat vooral opvalt bij het lezen van bijvoorbeeld e-mails en notificaties. De lage resolutie valt ook op bij schermen van concurrerende smartwatches. De Galaxy Gear – van Samsung – beschikt over een 1,63” scherm dat 320 bij 320 pixels telt, veel scherper dus.

Pixels tellen

Nieuwe interface

Sony’s smartwatch is voorzien van een LCD-scherm dat altijd aan staat, daar bedoel ik mee dat de tijd en datum altijd in beeld zijn. Net als op een echt horloge dus. Tevens is het transflectief, wat betekent dat het prima is af te lezen in direct zonlicht.

Software

Het horloge werkt met ieder Android-apparaat dat draait op versie 4.0 Ice Cream Sandwich of hoger. Geïnteresseerden met een iPhone of Windows Phone-toestel moet ik dus teleurstellen; de SW II is niet voor jullie. Wanneer je het horloge voor het eerst met je toestel verbindt (via Bluetooth 3.0 of NFC) dien je de Smart Connect-applicatie van Sony op je telefoon in te stellen. Deze installatie loodst je door een aantal stappen (wijzerplaten, applicaties downloaden, instellingen wijzigen, etc.) en wanneer dit voltooid is hoef je voortaan je SW II alleen nog maar aan je telefoon te koppelen via Bluetooth. Dit gaat snel, eenvoudig en erg stabiel. Wanneer de telefoon en smartwatch meer dan 15 meter van elkaar verwijderd zijn gaat laatstgenoemde trillen, erg handig.

Trouwens, de smartwatch II functioneert ook zonder smartphone. Alleen is ‘ie dan niet meer zo smart, omdat hij de (internet)-verbinding van je telefoon gebruikt. Zaken als de rekenmachine, zaklamp en stopwatch kun je nog gebruiken, maar voor de rest heb je toch echt je toestel nodig. De tijd en datum laat hij natuurlijk ook zonder verbinding zien. Het horloge draait op een vreemd besturingssysteem, namelijk een door Sony aangepaste versie van Android. Het is een enorm gestripte versie van Android en ook erg gesloten; ontwikkelaars kunnen alleen een SW II-compatibele app in de Play Store plaatsen. Er zijn meer dan 100 van deze apps te vinden, al kun je een kwart direct wegstrepen. Wat overblijft zijn redelijke tot goede apps van Sony en externe ontwikkelaars. Sony heeft onder andere extensies voor Instagram, Facebook, Twitter en Gmail. Ook ondersteuning voor SMS, het telefoonboek en je kalender ontbreken niet. Deze extensies werken allen oké, maar zijn toch erg beperkt. Zo kun je een ontvangen SMS’je wel lezen, maar om te antwoorden moet je toch je telefoon pakken. Hetzelfde geldt voor die van de telefoon; je kunt op de SW II een contactpersoon aanklikken, maar dan gaat je telefoon bellen. Ook voor bijvoorbeeld Facebook, Twitter en Gmail is dit zo; je kunt een melding wel bekijken, maar verdere actie zul je op je telefoon moeten ondernemen.

De bijbehorende app

De bijbehorende app

In diverse reviews heb ik gelezen dat de auteur minder naar zijn telefoon greep, omdat hij dit horloge droeg. Hier kan ik mij niet in vinden, omdat het aanbod van extensies/applicaties zo klein is dat 98% van de op mijn telefoon geïnstalleerde applicaties geen ondersteuning biedt voor de SW II. En voor de 2% die wel ondersteuning heeft moet ik nog steeds mijn telefoon pakken om verdere stappen te nemen (antwoorden bijvoorbeeld).

Externe ontwikkelaars hebben vooral extensies als wijzerplaten, Snake (werkt matig trouwens, helaas) en functies die het gebruik van het horloge moeten vereenvoudigen. Jammer genoeg voegen veel van deze extensies/apps weinig toe of werken ze niet goed. Ook de interesse van echte grote spelers in de mobiele markt ontbreekt, Nu.nl is (met een vereenvoudigde weergave van logischerwijs Nu.nl) de enige die ik op kan noemen. En daar zit ook meteen het grote probleem van de software; het is te gesloten, interesse ontbreekt en het aanbod van (goede) extensies/applicaties is erg karig. Met de komst van smartwatches die draaien op Android Wear (een algemeen en open besturingssysteem voor smartwatches, ontworpen door Google) weet ik zeker dat de interesse van ontwikkelaars voor Sony’s platform tot een nieuw dieptepunt gaat dalen.

Accuduur

De accuduur van moderne elektronica is een hekelpunt. Ging je oude Nokia bij normaal gebruik rustig anderhalve week mee, tegenwoordig mag je met je smartphone blij zijn als je het einde van de dag haalt. Bij smartwatches speelt dit probleem wat minder, echter betekent dit niet dat de accuduur geweldig is. Bij normaal gebruik ging de SW II zo’n 3 á 4 dagen mee, dan hield ‘ie ermee op. Omdat (zoals eerder gezegd) opladen echter nog geen twee uur duurt gebeurde het vaak dat ik hem – wanneer ik aan het douchen of sporten was – even aan de lader hing, zodat hij eigenlijk altijd wel vol was.

PS: wat wel tof is; het horloge is binnen enkele seconden in- en uitgeschakeld. Kunnen die Windows-computers nog wat van leren.

Gmail-ondersteuning

Gmail-ondersteuning

Conclusie

Na een paar weken de Sony Smartwatch II gebruikt te hebben ben ik nog steeds niet overtuigd. Het extensie/applicatie-aanbod is erg karig, en een groot deel daarvan voegt weinig tot niks toe aan de gebruikservaring. Interesse van grote spelers ontbreekt en met de komst van Android Wear is die nu voorgoed verdwenen. De accuduur is weinig bijzonder, het scherm simpelweg matig.
Het design van het horloge is prima, de waterbestendigheid en mogelijkheid om bandjes te verwisselen leuk. Toch voegt deze smartwatch – voor mij – weinig toe, en kijkend naar het prijskaartje van zo’n 140 euro zou ik hem eigenlijk ook niet aanraden. Niet dat de bestaande concurrentie zoveel beter is, vooralsnog is het allemaal weinig indrukwekkend.

In mijn ogen kun je – als je op zoek bent naar een goede smartwatch – beter de komst van Android Wear met bijbehorende horloges afwachten. Deze Sony is in mijn ogen namelijk niet echt slim, het kan eigenlijk alleen notificaties weergeven.

Hieronder de galerij met foto’s van het apparaat.

+ Design
+ Scherm dat altijd aanstaat

+/- Accuduur
– Scherm
– Extensie/applicatie-aanbod
– Gesloten besturingssysteem; toekomstloos
– Niet echt slim; je hebt voor eigenlijk alles je telefoon nog nodig

 

 

Labels:, , , , , , , ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter