oneplus review

Review: OnePlus One

De OnePlus One is misschien wel de meest gehypte telefoon van 2014, en niet zonder reden. Het toestel beschikt over high-end specificaties, een aantrekkelijk design en is verkrijgbaar vanaf slechts 269 euro. Vooralsnog is het erg lastig een OnePlus One te kopen, maar ik heb er een weten te bemachtigen en deel in deze review mijn ervaringen.

Wat is de OnePlus One en hoe koop ik hem?

De OnePlus One is het eerste product van een Chinese start-up, die de naam OnePlus draagt. Hun eerste product is een smartphone, deze heeft de naam One gekregen. OnePlus is nog niet erg bekend maar doet er alles aan om dat te veranderen. Het bedrijf, dat sinds december 2013 bestaat, voert een agressieve vorm van marketing en prijsstelling. De OnePlus One beschikt namelijk over dezelfde specificaties als recent gelanceerde vlaggenschepen, maar wordt verkocht voor €269 (16GB) en €299 (64GB), honderden euro’s goedkoper dan bijvoorbeeld de Galaxy S5 en Xperia Z2 dus. Wegens productieproblemen en een grote groep potentiele kopers is de vraag naar de One momenteel groter dan het aanbod, wat OnePlus heeft geprobeerd op te lossen met een invite-systeem. Het bedrijf geeft mensen een invite, waarmee ze de telefoon online kunnen aanschaffen. Heb je geen invite dan heb je officieel geen mogelijkheid om de One aan te schaffen. Op websites als Ebay wordt de telefoon wel aangeboden, maar dan betaal je vaak 600 tot 700 dollar voor het toestel.

Momenteel is het dus nog wachten tot je een invite krijgt, maar OnePlus liet onlangs weten de productie steeds verder op te gaan schroeven, wat resulteert in meer toestellen. Ik heb onlangs een invite ontvangen en vervolgens de telefoon (Sandstone Black, 64GB) aangeschaft. 1 Juni heb ik hem ontvangen en na ruim een week testen is hier de review!

oneplus review

Belangrijkste specificaties

  • 5,5” Full-HD scherm (1920 bij 1080 pixels)
  • Qualcomm Snapdragon 801 processor geklokt op 2,5Ghz
  • 3GB werkgeheugen (RAM)
  • 16GB of 64GB interne opslagcapaciteit, geen Micro-SD slot
  • Wifi, Bluetooth, GPS, NFC, volledige 2G- en 3G-ondersteuning, beperkte 4G-ondersteuning
  • 3100 mAh niet verwijderbare batterij
  • Stereospeakers aan de onderkant
  • CyanogenMod 11S, gebaseerd op Android 4.4 KitKat
  • 13 Megapixel camera aan de achterzijde, 6 lenzen en f/2.0 frame, filmen in o.a. 4K en slow-motion (720p) met 120fps
  • 5 Megapixel camera aan de voorzijde

Design

De telefoon beschikt over een 5,5” beeldscherm en is dus redelijk groot. De afmetingen van het toestel zijn 152.9 x 75.9 x 8,9 millimeter. Hiervoor liep ik rond met een Nexus 5, welke een stuk compacter is dan de OnePlus One. Het was dus even omschakelen, maar na een paar dagen was ik gewend en nu durf ik zelfs te zeggen dat ik hem veel fijner vind dan de Nexus 5. Waarom? Hij ligt erg lekker in de hand, vanwege een wat bolle achterkant met een toffe structuur, om maar even iets te noemen. Ook is de telefoon met 162 gram erg licht voor een 5,5” device, wat zeker helpt. Tevens zijn de bezels (randen rondom het scherm) lekker smal, wat ervoor zorgt dat het scherm bijna de hele voorzijde in beslag neemt.

oneplus review

Het toestel komt in twee kleuren; Sandstone Black (zwart, 64GB) en Silk White (wit, 16GB). Laatstgenoemde is momenteel nog niet verkrijgbaar en het is onduidelijk wanneer hij wel de verkoop ingaat. Het witte model heeft een zachte achterkant, de zwarte uitvoering een ruwere. Ik vind het zelf erg fijn en zou het het best omschrijven als een wat gepolijste steen. Het biedt enorm veel grip en is compleet anders dan alle smartphone-achterkanten die ik ooit heb gezien (en heb vastgehouden).

Scherm

Het scherm van de telefoon is 5,5” groot, best fors dus. De resolutie bedraagt 1920 bij 1080 pixels, oftewel Full-HD. Het display is gemaakt door JDI (Japan Display Inc.) en voorzien van Gorilla Glass 3, een krasbestendige laag. Ook is er IPS-technologie aanwezig, wat voor betere kijkhoeken moet zorgen. In de praktijk vind ik het scherm bijzonder goed. Kleuren zien er uitstekend uit, de kijkhoeken zijn – zoals we van een IPS-paneel gewend zijn – in orde en het scherm reageert goed en snel op aanrakingen. Het formaat is echter wel fors en ik begrijp dat het voor sommige mensen gewoon een stap te ver is. Zelf vind ik het formaat op het randje, de telefoon met één hand bedienen is eigenlijk onmogelijk.

Softwarematig zijn er drie toepassingen aanwezig die ik wel even tof vind om op te noemen. Het is mogelijk om het scherm aan- en uit te tikken door er twee keer snel op te tikken, een functie die ook op bijvoorbeeld de LG G2 te vinden is. Verder biedt de OnePlus One ondersteuning voor diverse ‘gestures’ wanneer het scherm uit is. Teken je een rondje (O) dan wordt de camera opgestart en bij het maken van een v (V) gaat de zaklamp aan. Je kunt ook de muziek regelen (afspelen/pauze, vorig nummer en volgend nummer), maar wanneer de telefoon – met het scherm uit – in mijn broekzak zat werden aanrakingen regelmatig geregistreerd als ‘commando’s, met als resultaat dat soms vanuit het niets een nummer begon te spelen. Omdat ik dit erg irritant vond heb ik de muziek-gestures uitgeschakeld, maar die voor de zaklamp en camera gebruik ik met regelmaat.

oneplus review

Camera

De OnePlus One heeft twee camera’s, aan de achterzijde een 13 megapixel exemplaar en voorop zit een webcam die kiekjes schiet met een maximale resolutie van 5 megapixels. Hieronder vind je een aantal foto’s die ik genomen heb op de automatische stand (13 megapixels, camera achterzijde). (Klik op de foto’s voor vergrotingen) Zelf ben ik erg tevreden over de kwaliteit van de afbeeldingen, ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.
Ook de camera aan de voorzijde doet zijn werk uitstekend. Foto’s zien er goed en door de hoge resolutie (5 megapixels) erg gedetailleerd uit. Voor de OnePlus One gebruikte ik een Nexus 5 en de front-camera (ongeveer 2 megapixels) schiet merkbaar veel mindere mooie foto’s.

Geluid

Aan de onderzijde van de telefoon (links en rechts van de Micro-USB aansluiting) zijn twee speakers te vinden, ontwikkeld in samenwerking met JBL. Ik ben erg te spreken over de geluidskwaliteit, welke een stuk beter is dan van andere smartphone-speakers. Het volume kan lekker hoog opgeschroefd worden en tonen blijven goed behouden. Zo goed en helder als bij de HTC One M8 is het misschien niet, maar de kwaliteit kruipt zeker naar de M7 toe.

Over de microfoons ben ik een stuk minder te spreken. Of het softwarematig is of dat ik een verkeerd toestel heb weet ik niet, maar wanneer ik aan het bellen ben hoor ik diegene erg zacht. De persoon aan de andere kant van de lijn verstaat mij wel goed, maar ik kan diegene alleen goed verstaan als ik hem op de speaker zet. Dan kan ik – met de telefoon aan mijn oor – een normaal gesprek voeren, maar dat klopt niet. Normaal wanneer je toestel op speaker staat moet je van een afstand de persoon aan de andere kant kunnen horen, dus dit is erg jammer.

oneplus review

Prestaties

Qua prestaties heb ik niets te klagen, wat ik al niet verwacht had. De One behoort met een Qualcomm Snapdragon 801 processor (AC variant, geklokt op 2,5Ghz) en 3GB werkgeheugen tot de absolute top. In benchmarks verslaat hij concurrenten als de Sony Xperia Z2, HTC One M8 en Samsung Galaxy S5 met gepaste afstand, wat te danken is aan een schone Android-versie en de 3GB werkgeheugen, waar de S5 en M8 bijvoorbeeld 2GB hebben. Nergens hoef ik te wachten, alles laat erg soepel en ook games spelen gaat voortreffelijk. De One is het snelste toestel wat ik ooit in handen heb gehad en door de aanwezige hard- en software denk ik dat hij over drie jaar nog prima mee kan draaien voor dagelijks gebruik.

Software

OnePlus heeft voor de software intensief samengewerkt met CynagogenMod, een populaire custom rom in de Android-wereld. Het gevolg? Een smartphone die draait op CynagogenMod 11S, een speciale versie exclusief voor de OnePlus One. Gebaseerd op Android 4.4 KitKat en voorzien van Google-diensten als de Play Store, Gmail en Maps. Verder beschikt de telefoon over de kenmerkende features van CynagogenMod op het gebied van aanpasbaarheid, veiligheid en optimalisaties. OnePlus en CynagogenMod maakten in februari bekend dat de One twee jaar (24 maanden) ondersteuning van CynagogenMod krijgt, langer dan Google’s officiële ondersteuning (minimaal 18 maanden) dus.  CynagogenMod heeft flink zitten sleutelen, versie 11S ziet er op sommige punten erg anders uit dan voorgaande versies. Zo heb je de mogelijkheid om te kiezen uit on-screen of off-screen knoppen. Door middel van een software feature kun je de off-screen knoppen desgewenst uitschakelen en de on-screen knoppen activeren. Dit werkt ook andersom, het werkt goed en ik vind het erg cool. Bekijk de foto’s in de galerij hieronder, die laten het goed zien. Toen ik mijn One voor het eerst aanzette was er al direct een OTA-update (Over The Air) beschikbaar, welke verbeteringen in de software bracht. Enkele dagen later volgde weer een update met opnieuw verbeteringen. Goed om te zien dat er actief aan de software wordt gesleuteld en dat het constant beter wordt. Vooralsnog heb ik geen problemen met de software ondervonden, geen vertraging, vastlopers of iets dergelijks.

oneplus review

OnePlus en Cyanogen hebben onlangs laten weten dat de telefoon binnen 90 dagen na de officiële release van Android L de update naar de nieuwste versie zal ontvangen.

Connectiviteit

De telefoon beschikt over Bluetooth 4.0, Wifi 2.4G/5G 802.11a/b/g/n en ondersteuning voor 2G, 3G en 4G-netwerken. Qua 4G-ondersteuning ontbreekt echter de 20 band waardoor veel mensen niet met de OnePlus op het 4G-netwerk van hun provider kunnen. T-Mobile is vooralsnog de enige provider in Nederland die overweg kan met de door de OnePlus One ondersteunde 4G-banden. Heb je een One en wil je per se gebruik maken van 4G dan zul je dus bij T-Mobile uitkomen. Er is een Micro-USB aansluiting aanwezig om de telefoon op te laden en te verbinden met een computer. Een Micro-HDMI aansluiting is niet op de telefoon te vinden, al zal dat niet als een verrassing komen. Zoals bij steeds meer vlaggenschepen ontbreekt ook een Micro-SD slot, iets waar zeker niet iedereen blij mee is. Voor mij is de interne opslagcapaciteit genoeg, ik vind het dus niet erg. Een FM-radio en ondersteuning voor draadloos opladen ontbreken ook, waarvan ik vooral het laatste erg jammer vind. NFC is wel aanwezig en dit werkt naar behoren.

oneplus review

Accuduur

De accuduur van deze telefoon is in één woord geweldig. Wanneer ik het toestel om 8 uur s’ ochtends van de lader haal en ik hem de hele dag door intensief gebruik heb ik wanneer ik naar bed ga (rond een uur of 10) nog zo’n 20 procent over. Met een screentime (tijd dat het scherm aanstaat) van 6,5 uur (helderheid op automatisch) en Bluetooth 12 uur aan (verbonden met een wearable) ben ik erg tevreden over hoelang de telefoon het volhoudt. Bij normaal gebruik moet iedereen de dag zeker doorkomen en ook zwaardere gebruikers als ik zullen het wel redden. De batterij van het toestel is trouwens 3100 mAh groot en niet verwisselbaar. Opladen gaat via Micro-USB en duurt een paar uurtjes.

accuduur 2 accuduur 1

Conclusie

De OnePlus One is een bijzonder toestel. Voorzien van de allerbeste specificaties die ook in de praktijk niet teleurstellen en een ongekend lage prijs zou ik niet weten waarom deze telefoon geen succes wordt. Tenminste, als hij gewoon goed verkrijgbaar is. In het huidige – mondjesmatige – tempo kan OnePlus bij lange niet aan de enorme vraag voldoen, wat wel nodig zal zijn voor een verkoopsucces. Vooralsnog is de OnePlus One daarom een exclusief toestel dat de hype alleen maar groter maakt.

Ik ben nu al benieuwd naar de OnePlus Two, welke – mits hij voorzien is van dezelfde prijs/kwaliteitsverhouding als de One en direct breed verkrijgbaar is – ongetwijfeld ook een succes gaat worden. OnePlus is een speler waar we de aankomende tijd nog veel van gaan horen, huidige fabrikanten moeten dat goed beseffen. De tijd van 700 euro voor een vlaggenschip vragen is voorbij, (Aziatische) bedrijven laten zien dat high-end toestellen voor ‘iedereen’ betaalbaar zijn.

Ik hoor graag wat jullie van deze telefoon vinden en of er nog vragen/verzoeken of iets dergelijks zijn. Is iemand van plan de OnePlus aan te gaan schaffen?

Foto’s van de OnePlus One

Hier de galerij met foto’s, klik om de afbeelding te vergroten.

 

gg

Labels:, , , , ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Reacties (2)

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons