Vier maanden met de Nexus 5: mijn ervaringen

Voor Digimind heb ik de afgelopen vier maanden (maart t/m juni) rondgelopen met de Nexus 5 en in deze review deel ik mijn ervaringen. Op papier heeft de telefoon een erg goede prijs/kwaliteitsverhouding, maar hoe zit dat in de praktijk? Je leest het in deze review, inclusief foto’s.

Over de Nexus 5

De Nexus 5 werd op 31 oktober vorig jaar gepresenteerd door LG en Google. Eerstgenoemde verzorgt de hardware, de internetgigant levert een kale versie van Android 4.4 KitKat. De Nexus 5 was het eerste toestel dat op die versie draaide en beschikt over een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Het 16GB-model is momenteel verkrijgbaar voor zo’n 330 euro, de 32GB-versie voor ongeveer vijf tientjes meer. De telefoon ging direct na de presentatie al in de verkoop en ligt dus al een aantal maanden in de Nederlandse winkels. Ik heb vier maanden met de 16GB (zwarte) Nexus 5 rondgelopen en beschrijf hieronder mijn ervaringen met het toestel.

Belangrijkste specificaties

  • 5” Full-HD IPS-scherm (1920 bij 1080 pixels), voorzien van Gorilla Glass 3
  • Qualcomm Snapdragon 800 processor @ 2,3Ghz
  • Adreno 330 GPU
  • 2GB werkgeheugen (RAM)
  • 16GB of 32GB interne opslagcapaciteit, niet uitbreidbaar
  • 8 Megapixel camera met LED-flitser aan de achterzijde, 1,2 megapixel exemplaar aan de voorzijde
  • Wifi, Bluetooth, GPS, NFC, draadloos opladen, 2G/3G/4G
  • Android 4.4 KitKat, geen schil
  • Niet-verwisselbare 2300 mAh batterij
  • Verkrijgbaar in het zwart, rood en wit
Nexus-logo

Nexus-logo

Design

Met 69 x 138 x 8,6 millimeter en een gewicht van 130 gram behoort de Nexus 5 tot de compactere 5” toestellen, wat ik erg fijn vind. De bezels (randen rondom het scherm) zijn naar mijn mening niet te breed en met – zoals net gezegd – 8,6 millimeter dik voelt hij ook niet log aan. De voorzijde van de telefoon telt alleen een aantal sensoren, de front-camera en een microfoon, wat het geheel een strakke en rustige uitstraling geeft. De achterkant is gemaakt van plastic dat hetzelfde oogt en voelt als dat van de Nexus 7 (2013) en voelt goed aan. Wel is het erg gevoelig voor vingerafdrukken, stof en andere troep, waardoor hij eigenlijk altijd wat viezig oogt. Naast de bekende logo’s die mij vertellen dat ik de telefoon niet in de prullenbak mag gooien vind je ook de primaire camera met daaronder de LED-flitser aan de achterzijde. De camera steekt wat uit, niet erg handig. Je moet – in verband met krassen – altijd oppassen dat je het toestel niet gaan schuiven wanneer het met zijn rug op bijvoorbeeld een tafel ligt. Verder zijn ook een klein LG-logo en een groter, verticaal, Nexus-logo aanwezig.
De onderzijde van de Nexus 5 is voorzien van een Micro-USB poort en één speaker, ook al lijken het er twee. Schijn bedriegt deze keer. De rechterzijkant huisvest een klepje voor de Micro-SIM kaart en bijna bovenaan zit de aan- en uitknop. De volumeknoppen zijn aan de linkerzijkant van de telefoon te vinden, de 3,5mm uitgang en een tweede microfoon zitten bovenop. De telefoon maakt gebruik van on-screen knoppen, de achterkant is niet verwijderbaar.

Scherm

Het scherm van de LG Google Nexus 5 is – zoals de naam al doet vermoeden – 5” groot en telt 1920 bij 1080 pixels, Full-HD dus. Er wordt gebruik gemaakt van een IPS-paneel, welke (zoals we mogen verwachten) zorgt voor goede kijkhoeken. Het display wordt beschermd door Corning Gorilla Glass 3, al blijkt dat dit niet zorgt voor een 100% krasvrij scherm. Na vier maanden gebruik – zonder screenprotector – telt het scherm enkele kleine krasjes, maar wie weet hoeveel het er geweest zouden zijn zonder Gorilla Glass. Overall ben ik erg tevreden over het scherm. De kleurenreproductie is goed, het display reageert snel en uitstekend op aanrakingen en de kijkhoeken zijn – zoals ik hierboven al schreef – prima te noemen.

Camera, microfoon en volumeknoppen

Camera, microfoon en volumeknoppen

Camera

Over de camera’s ben ik een stuk minder tevreden. Aan de achterzijde is een 8 megapixel exemplaar te vinden, inclusief LED-flitser. Voorop zit een 1,2 megapixel webcam voor selfies en videogesprekken. Op papier niets negatiefs, maar in de praktijk blijkt dat er op dit onderdeel wat bezuinigd is om tot die relatief lage prijs te komen. Laat ik beginnen met de camera aan de voorzijde. De kwaliteit van de genomen selfies is matig, zoals je van 1,2 megapixels kunt verwachten. Bij voldoende (dag)-licht is het resultaat nog acceptabel, maar zit je in een wat donkere ruimte dan wordt ‘t niks. De camera aan de achterzijde schiet betere foto’s, al heeft hij vaak problemen met focussen. Zeker wanneer je snel een foto wilt maken is de kans groot dat het een wazig exemplaar wordt omdat de camera niet of vreemd scherp stelt. De kwaliteit zelf is in de meeste gevallen goed, al ogen sommige foto’s korrelig en zien kleuren er wat vreemd uit. Bij minder licht wordt de LED-flitser ingezet, welke foto’s wel verlicht maar absoluut niet mooier maakt, een probleem waar eigenlijk alle flitsers mee te kampen hebben. En nee, dit ligt niet aan mijn exemplaar, ik ken een tiental mensen met de Nexus 5 die allen hetzelfde zeggen.

Koop de Nexus 5 niet voor zijn camera’s.

Voor de meeste mensen zal de camera volstaan, maar kijkend naar andere 8 megapixel camera’s verliest die van de Nexus 5 waarschijnlijk vaak qua kwaliteit. De focusproblemen zijn erg irritant en de hoop dat het door middel van een software-update verholpen kan/gaat worden is bij mij inmiddels vervlogen.

Geluid

De telefoon beschikt over een speaker aan de onderzijde en twee microfoons voor het bellen (aan de voorzijde en bovenop het toestel). Bellen gaat prima, de persoon aan de andere kant van de lijn klinkt goed en ook ik ben te verstaan, dit geldt zowel voor de scenario’s wanneer je ‘normaal’ belt en op de speaker een gesprek voert. Muziek luisteren op de speaker klinkt – zoals op veel smartphones – weinig indrukwekkend. Bass ontbreekt en ook de hogere tonen klinken niet erg goed. Wanneer je het volume verder omhoog gooit treedt er nog meer vervorming op. De kwaliteit volstaat voor een YouTube-filmpje, maar voor serieuzere toepassingen zou ik overschakelen op de Bluetooth 4.0-verbinding of de 3,5mm uitgang.

Updates

Updates

Prestaties

De algemene prestaties van de Nexus 5 zijn erg goed te noemen. De telefoon draait erg soepel, wat komt door snelle hardware en een schone versie van Android. Toen het toestel op de markt kwam was de Snapdragon 800 de snelste processor en 2GB standaard in high-end devices, de Nexus 5 was één van de snelste smartphones. De recent gelanceerde vlaggenschepen als de Sony Xperia Z2 beschikken over de Snapdragon 801 en 3GB werkgeheugen en in Korea verkoopt Samsung de Galaxy S5 LTE-A, voorzien van de Snapdragon 805 processor. De Nexus 5 draait dus niet meer mee in de top, maar desalniettemin zijn de prestaties uitstekend te noemen. Bij dagelijkse zaken loopt het toestel als een zonnetje en ook het spelen van zwaardere games verloopt zonder problemen. De telefoon is in mijn testperiode geen enkele keer echt warm geworden en het aantal keer dat hij wat vastliep is op één hand te tellen. Alhoewel er dus snellere smartphones op de markt zijn zal de Nexus 5 qua snelheid voor praktisch iedereen volstaan.

Software

Zoals alle Nexus-devices draait de Nexus 5 op een kale versie van Android, 4.4 KitKat om precies te zijn. Ik neem aan dat iedereen nu wel weet waarmee deze versie zich onderscheidt van vorige versies, maar even kort; KitKat draait ten opzichte van oudere versies sneller, brengt transparante balken, een ‘direct printen-optie’, wat visuele veranderingen, een diepere integratie met Google Now en verbeteringen in de accuduur. Alle informatie over Android 4.4 vind je in dit artikel. De Nexus 5 maakt gebruik van de Google Now launcher, welke momenteel in de Play Store te downloaden is voor Nexus-apparaten en Play Editions.

De software draait goed en ziet er – naar mijn mening – strak uit. De verdeling tussen hippe kleurtjes – zoals de telefoon-app hieronder – en donkere menu’s – zoals bij de instellingen – is in mijn ogen prima. Niet te druk, gewoon simpel en duidelijk. Tevens is het fijn dat de software vrij is van bloatware (lees: door de fabrikant voorgeïnstalleerde applicaties die lastig of zelfs niet te verwijderen zijn).

Dialer in Android 4.4.4

Dialer in Android 4.4.4

Toen de Nexus 5 uitkwam draaide hij op Android 4.4.1, inmiddels op 4.4.4. Middels diverse OTA’s (updates die Over The Air, dus direct op het toestel gedownload kunnen worden) wordt de telefoon telkens bijgewerkt naar de meest recente Android-versie, en dat gaat snel. Vaak binnen enkele dagen, terwijl toestellen met een schil een stuk langer moeten wachten. Mijn Nexus 5 loopt ondertussen al een paar weken op v4.4.4, terwijl de Samsung Galaxy S5 nog op v4.4.2 draait. Daarnaast heeft Google bekendgemaakt dat de Nexus 5 Android L zal ontvangen, een developer preview voor de telefoon is inmiddels al te downloaden. Concluderend kan ik zeggen dat ik erg te spreken ben over de software.

Connectiviteit

Qua connectiviteitsopties is de Nexus 5 gewoon goed voorzien. Geen uitblinker, geen tegenvaller; alles wat ik verwacht van een goede smartphone zit erop. Wifi, Bluetooth 4.0, GPS, 2G/3G/4G-ondersteuning, de mogelijkheid om de telefoon draadloos op te laden, NFC (Near Field Communication), ik mis niets. Zeker als je bedenkt dat de telefoon in de prijsklasse <€350 valt is hij mooi compleet. In de praktijk werkt alles naar behoren, ik heb de afgelopen vier maanden geen problemen ondervonden met connectiviteitsopties. Draadloos opladen werkt middels de Qi-technologie, het toestel ondersteunt de Nederlandse LTE/4G-netwerken, GPS bepalen gaat snel en nauwkeurig, Bluetooth werkt naar behoren. Alles is aanwezig en werkt goed, ik ben tevreden.

Accuduur

De accuduur van de Nexus 5 is voor mij de grootste domper en de grootste reden dat ik hem zelf niet zou aanschaffen. De 2300 mAh – niet verwisselbare – batterij gaat namelijk erg snel leeg, wat simpelweg betekent dat ik de dag niet doorkom zonder de telefoon s’ middags bij te tanken. De smartphone slurpt energie en zorgt ervoor dat ik bij normaal gebruik rond een uur of 3 een stopcontact moet zoeken. Erg teleurstellend want een kale versie van 4.4 KitKat en een relatief grote accu zouden voor genoeg pret moeten zorgen, zo dacht ik. Helaas ging dit niet op in de praktijk, waardoor ik noodgedwongen altijd mijn externe oplader in mijn tas had zitten.

Toggles

Toggles

Een telefoon kan nog zo mooi, goed en goedkoop zijn, maar als de accu tegenvalt is het een no-go voor mij. Ik wil – met zwaar gebruik – zonder problemen een hele dag vooruit kunnen met een toestel, hierom zou ik de Nexus 5 persoonlijk niet aanschaffen. Vind je het niet erg om je telefoon s’ middags op te laden dan gaat dit niet op voor jou, maar kun je je in mijn uitspraak vinden dan raad ik je dit toestel niet aan.

Conclusie (review)

De Nexus 5 is overall een smartphone die een goede prijs/kwaliteitsverhouding biedt. Een goed scherm, relatief compact formaat (en toch een 5” display), vlotte prestaties, uitstekende connectiviteitsopties en een kale Android-versie (met snelle updates in het achterhoofd) maken de telefoon voor veel mensen een prima keus. Hoe zwaar de minpunten voor jou wegen verschilt per persoon, maar dat de camera en accuduur matig zijn kan niemand omheen. Besef wel dat het interne geheugen niet uitbreidbaar is en welke versie de beste keus voor jou is, het 16GB of 32gB model.

Kun je leven met een slechte accuduur en een wat teleurstellende accuduur dan is de Nexus 5 voor jou een interessante optie. Kijkend naar wat je voor 330 en 380 euro krijgt biedt de telefoon een hoop waar voor zijn geld, maar als op zoek bent naar een een toestel met een goede accuduur en camera raad ik je aan om even verder te kijken. De afgelopen tijd zijn er namelijk diverse goede alternatieven op de markt gekomen, waarvan de OnePlus One (review) misschien wel de grootste concurrent voor de Nexus 5 is.

Conclusie (mijn ervaringen)

Na vier maanden de Nexus 5 gebruikt te hebben ben ik overgestapt op de OnePlus One. De Nexus is een interessant toestel, maar voor mij geen optie. Ik maak graag (en veel) foto’s en heb mij de afgelopen maanden best geërgerd aan de camera van het toestel. Verder ben ik wel te spreken over de telefoon, want eerlijk is eerlijk; het design, het scherm, de prestaties, de connectiviteitsopties en de software zijn gewoon dik in orde. De geluidskwaliteit is niet bijzonder, maar dat is (helaas) bij veel smartphones zo.

Het grootste minpunt van de telefoon is voor mij echter de ronduit slechte accuduur. De hardware en software mag dan wel top zijn, ik wil zonder problemen een dag met mijn smartphone vooruit kunnen. De Nexus 5 is daar niet toe in staat, wat voor mij de belangrijkste reden is dat ik hem zelf niet zou aanschaffen.

Ik hoor graag wat jullie van de Nexus 5 vinden. Zijn er wellicht lezers die hem zelf hebben, zo ja wat zijn jullie ervaringen?

Foto’s Nexus 5

Hieronder vind je de foto’s en screenshots van de LG Google Nexus 5. Klik op een afbeelding voor een vergroting.

Labels:, ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons