De Galaxy Alpha van Samsung neemt het (alvast) op tegen de iPhone 6

Samsung heeft – na vele lekken en geruchten – officieel de Galaxy Alpha gepresenteerd. Het toestel beschikt over een metalen frame, 4,7” scherm, vingerafdrukscanner en snelle processor, net als de aanstaande iPhone 6. Ook het design toont overeenkomsten met Apple’s smartphonelijn, de Alpha lijkt een echte iPhone-concurrent te worden.

De Samsung Galaxy Alpha stond lange tijd bekend als de Galaxy F, een toestel dat uitmuntende specificaties en een metalen behuizing zou krijgen. Nu de telefoon daadwerkelijk gepresenteerd is blijken die geruchten er (ver) naast te zitten. De naam is anders, de specificaties zijn niet zo goed als die van de Galaxy S5 en ook behuizing van metaal is niet aanwezig, het gaat alleen om een frame. De telefoon komt in september in Nederland op de markt en krijgt een adviesprijs van 599 mee. Hij komt in vijf kleuren, te weten zwart, wit, zilver, goud en blauw.

Behuizing en specificaties

De behuizing doet denken aan de Galaxy S5, al zijn er wel wat verschillen. De grootste is natuurlijk het metalen frame van de Alpha, waar de S5 volledig van plastic gemaakt is. Overigens is de rest van de Alpha ook van plastic, hij heeft bijvoorbeeld dezelfde achterkant als de S5. Deze is ook verwijderbaar zodat de gebruiker de accu kan verwisselen. In tegenstelling tot de S5 heeft de Alpha geen Micro-SD slot aan boord, je zult het dus moeten doen met de interne 32GB. Beide toestellen beschikken over een vingerafdrukscanner die verwerkt zit in de fysieke thuisknop onder het scherm. Over schermen gesproken, de Galaxy Alpha beschikt over een display van 4,7” groot. Ja, dat is even groot als die van de aanstaande iPhone en ja, het is een stuk kleiner dan die van de S5. Ook de resolutie is anders, namelijk ‘slechts’ 1280 bij 800 pixels, waar dat van de S5 1920 bij 1080 pixels telt. Waarom er voor deze resolutie gekozen is weten we niet, maar het lijkt aannemelijk dat het de accuduur ten goede komt. Anders gezegd, laten we het hopen want de Alpha heeft een accu van slechts 1860 mAh, stukken minder dan vergelijkbare toestellen.

Onder de motorkap vinden we een Samsung Exynos octacore processor (8 kernen) die qua snelheid iets onder doet voor de Qualcomm Snapdragon 801, die in de S5 verwerkt is. Net als laatstgenoemde beschikt de Alpha over 2GB werkgeheugen, ook wel RAM genoemd. Connectiviteitsopties als NFC, Wifi, Bluetooth en GPS zijn natuurlijk ook aanwezig. Bijzonder is dat de Alpha ondersteuning biedt voor LTE-A (cat. 6), de nieuwste standaard op het gebied van 4G/LTE. Aan de voorzijde van de telefoon is een 2,1 megapixel webcam aanwezig, aan de achterzijde vind je een 12 megapixel exemplaar dat wordt bijgestaan door een LED-flitser en volgens Samsung supersnel kan focussen.

header galaxy alpha

De afmetingen van het toestel bedragen 132 x 65,5 x 6,7 millimeter, wat de Alpha een erg compact  en zeer dun device maakt. Met slechts 114 gram is hij maar 2 gram zwaarder dan de iPhone 5, die een 4” scherm heeft. Een knappe prestatie dus.

iPhone 6 concurrent?

Veel mensen noemen de Alpha Samsung’s (vroege) antwoord op de iPhone 6, die volgens geruchten op 9 september gepresenteerd wordt. Deze telefoon komt waarschijnlijk in twee formaten op de markt, namelijk 4,7” en 5,5”. Of de 5,5” versie daadwerkelijk wordt aangekondigd op Apple’s evenement is nog maar de vraag, er gaan hardnekkige geruchten over een moeizaam productieproces. In ieder geval zal de Alpha veel overeenkomsten tonen met de 4,7” iPhone. Een metalen frame, vingerafdrukscanner in de fysieke thuisknop, niet al te hoge resolutie scherm, compact en licht, geen Micro-SD slot, relatief kleine accu, snel en in verschillende kleuren. Ik ga ervan uit dat het goedkoopste model van de iPhone 6 ook een adviesprijs van 599 euro met zich mee zal krijgen, wat de toestellen – op papier – waardige concurrenten maakt.

Ben jij fan van de Samsung Galaxy Alpha, of wacht je smart op de iPhone 6?

Labels:, , ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter