Drie maanden met de LG G2; mijn ervaringen

LG bracht eind 2013 de G2 op de markt, een telefoon die – op papier –  de concurrentie aan kan met de vlaggenschepen van onder andere HTC, Sony en Samsung. Is de poging van LG geslaagd of ben je beter af met een ander high-end toestel? Je leest het in deze review.

LG betrad met de Optimus G en G Pro enige tijd geleden de markt voor hogere toestellen weer, al konden deze overall net niet tippen aan de concurrentie. Met de G2 lijkt daar verandering in te zijn gekomen, de telefoon is voorzien van de beste specificaties en een vernieuwend ontwerp. Het toestel heeft enorm dunne bezels (randen om het scherm) en de knoppen zitten aan de achterzijde. Laten we beginnen met de belangrijkste specificaties van de G2.

Specificaties LG G2

  • 5,2” IPS LCD Full-HD scherm (1920 x 1080)
  • Qualcomm Snapdragon 800 @ 2,3Ghz + Adreno 330 GPU
  • 16GB of 32GB intern geheugen, geen Micro-SD slot
  • 2GB werkgeheugen
  • 13 MP camera met LED-flitser (achterzijde), 2,1 MP exemplaar (voorzijde)
  • Android 4.2, update naar 4.4 in mei uitgerold
  • A-GPS, Glonass, Wifi, 3G, 4G/LTE-ondersteuning, Bluetooth 4.0, NFC
  • 3000 mAh (niet vervangbare) batterij, opladen via Micro-USB
  • Afmetingen: 138 x 70 x 8,9 mm, gewicht: 140 gram

Design

De G2 imponeerde bij de presentatie door het ontwerp. Knoppen aan de achterzijde, een voorzijde die bijna geheel is ingenomen door het beeldscherm, het zijn features die de telefoon een bijzondere uitstraling geven. Toen ik de G2 voor het eerst in handen had was – ook – ik erg onder de indruk van de smalle bezels (randen rondom het scherm) en die knoppen aan de achterzijde waren wel erg gaaf. Nu, drie maanden later is het niet zo spannend meer maar het blijft een degelijk en redelijk uniek toestel. De smalle bezels houden de telefoon lekker compact en goed te gebruiken. Aan de plaatsing van de knoppen moest ik wel even wennen maar na een week voelde het goed. De afgelopen maanden heb ik diverse smartphones aan een review onderworpen en deze hebben allen de knoppen aan de boven- of zijkant. Het blijft dus omschakelen. De meningen over de plaatsing van de knoppen op de G2 (en andere recente LG telefoons) verschillen maar ik vind het goed werken.

De afmetingen van de LG G2 zijn – zoals ik hierboven al noemde – 138,5 x 70,9 x 8,9 millimeter en hij weegt 140 gram. Hij is verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit en je hebt de keuze uit een 16GB of een 32GB uitvoering.

knoppen en camera 3

knoppen en camera

De behuizing zelf is opgetrokken uit plastic en voelt helaas niet zo ‘high-end’ aan als de rest van de telefoon. Het plastic glimt, is erg gevoelig voor stof en vingerafdrukken en voelt gewoon minder luxe aan dan bijvoorbeeld de – van aluminium gemaakte – HTC One. Tevens ontbeert de G2 een Micro-SD slot, je zult het moeten doen met de interne 16GB of 32GB. De telefoon mag dan wel van plastic zijn, de achterkant is niet verwijderbaar. Hij is ook niet waterdicht of voorzien van een speciale zelfhelende coating zoals de G Flex.

Op papier dus een erg indrukwekkend design, in de praktijk valt dat – met uitzondering van de twee gave features – wel mee.

Scherm

Het scherm van de G2 is 5,2” groot en zit – zoals ik al schreef – verpakt in een compacte behuizing. Dit heeft als resultaat dat het scherm er echt uit springt. De resolutie van het display is Full-HD, oftewel 1920 bij 1080 pixels. Dit zorgt voor scherp beeld, individuele pixels ontdekken is vrijwel onmogelijk. De kleurweergave, kijkhoeken en contrast zijn prima in orde. Het is ook mooi krasbestendig, de afgelopen maanden is er slechts één klein krasje opgekomen. Alles bij elkaar opgeteld ben ik – ook na drie maanden – erg tevreden over het scherm.

Camera

Hieronder vind je een paar foto’s die ik met de LG G2 genomen heb. Deze zijn gemaakt in de hoogste resolutie (13 megapixels) en alle instellingen op automatisch. (Klik op een afbeelding voor een vergroting.) Zelf ik ben erg tevreden over de kwaliteit, ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden. Filmen doet de G2 in maximaal Full-HD resolutie en ook dat ziet er goed uit. De optische beeldstabilisatie zorgt ervoor dat zowel foto’s als video’s er minder schokkerig uitzien. De webcam neemt selfies in maximaal 2.1 megapixels, deze zien er niet bijzonder uit maar volstaan.

Geluid

De speakers van de telefoon zitten aan de onderzijde en heeft daarom als voordeel dat je ze nooit met je handen bedekt. De geluidskwaliteit an sich is goed te noemen, al moet hij het ruimschoots afleggen tegen bijvoorbeeld de HTC One M7 en M8. Nu is dat niet heel erg, voor de meeste mensen zal de kwaliteit volstaan. Het volume trouwens ook want dat kan erg hoog worden gezet, al zorgt dit wel voor minder accurate tonen. Voor meer serieuze toepassingen kun je altijd nog overschakelen naar de 3,5 mm aansluiting en Bluetooth 4.0 verbinding.

Prestaties

De G2 is lekker snel en dat mag gezien de hardware ook. Toen hij uitkwam hoorde hij tot de absolute top, het was één van de eerste smartphones die gebruik maakte van de Qualcomm Snapdragon 800 processor. Deze wordt bijgestaan door 2GB werkgeheugen (ook wel RAM genoemd) en zorgt voor vlotte prestaties. Wel nemen de voorgeïnstalleerde LG applicaties een hoop werkgeheugen in beslag, wat ik heb opgelost door veel van deze app (die ik toch niet gebruik) uit te schakelen. Het uitschakelen zorgt ervoor dat er meer geheugen beschikbaar is voor taken die ik uitvoer, die daardoor sneller verlopen. Momenteel behoort de telefoon niet meer bij de snelste toestellen maar dat is begrijpelijk. De G2 is en blijft een erg snel toestel en mits je niet van een rapper vlaggenschip komt zul je prima uit de voeten kunnen met deze telefoon.

Software

De LG G2 draaide bij de lancering op Android 4.2 Jelly Bean maar heeft in mei een update gekregen naar 4.4 KitKat. Correct, LG heeft versie 4.3 overgeslagen. Er gaan momenteel geruchten dat de telefoon ook geüpdatet wordt naar Android L in combinatie met de softwareschil van de G3, hier wijd ik mij verder nu niet aan. De schil (ook wel skin genoemd) die momenteel op het toestel draait wijkt sterk af van vanille Android en voegt vele (onnodige) applicaties toe. Ook visueel heeft LG flink huisgehouden, wat je ervan vindt moet je zelf weten, ik ben er geen fan van. Het bedrijf heeft diverse interessante features toegevoegd, bijvoorbeeld dubbel tikken op het scherm om hem aan/uit te zetten en de mogelijkheid om de on-screen knoppen aan te passen (zie screenshot). Verder is er een diepe integratie met veel LG diensten die ik niet gebruik en is onder andere het instellingenmenu aangepast.

Batterij-duur

Batterij-duur

Voor de mensen die wat technischer zijn; de G2 valt eenvoudig te rooten, je kunt er bijvoorbeeld Cyanogenmod op draaien.

Connectiviteit

De LG G2 is van alle zaken voorzien die je verwacht op een vlaggenschip uit 2013. Bluetooth 4.0, Wifi, 2G/3G en 4G-ondersteuning, een 3,5mm aansluiting, DLNA, Wifi Direct, NFC, Glonass en (A)-GPS. Deze zaken werken allen naar behoren. Via Slim Port is HDMI ook mogelijk, dit heb ik helaas niet kunnen testen. De telefoon biedt out of the box geen ondersteuning voor draadloos opladen, dit kan alleen via een speciale LG cover die je los dient aan te schaffen.

Accuduur

De accuduur van de telefoon is erg goed. Met 3000 mAh is hij flink aan de maat en dat merk je. Bij normaal gebruik gaat hij zo’n anderhalve dag mee, doe je wat rustiger aan dan kun je er zeker twee dagen uit persen. Zelfs een dag zwaar gebruik kan de G2 niet kleinkrijgen. Als ik s’ ochtends (met een volle accu) de deur uit ga weet ik dat ik mij geen zorgen hoef te maken over wat ik wel en niet kan doen met m’n telefoon want het einde van de dag red ik toch wel. Het enige minpunt is wellicht dat de accu niet verwijderbaar is terwijl de telefoon wel een plastic behuizing heeft.

Conclusie

Toen de G2 uitkwam was het misschien wel de beste Android-smartphone op de markt. Dat de volgende lichting vlaggenschepen (waaronder LG’s eigen G3) verkrijgbaar is betekent niet dat de G2 een slechte smartphone is geworden. Integendeel, het is nog steeds een goed toestel dat nog verder in prijs gedaald is. Op moment van schrijven kost de 16GB versie zo’n 380 euro, het 32GB model vier tientjes meer. Al je kijkt naar wat je voor die prijs krijgt is de G2 momenteel een erg interessante smartphone.

De G2 is een goede smartphone die veel waar voor zijn geld biedt en aantrekkelijk is als je niet het nieuwste van het nieuwste wilt (betalen), maar gewoon een prima telefoon zoekt. Mits je kunt leven met bepaalde punten als een plastic behuizing en een niet verwijderbare batterij, bijvoorbeeld.

Meer informatie over de LG G2 (zoals een cashback die op moment van schrijven loopt) vind je hier.

Foto’s van de LG G2

Hieronder de foto’s van de LG G2. Klik op een afbeelding voor een vergroting.

Labels:, , , ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons