Review: Sony Xperia Z2

Belangrijkste specificaties

 • 5,2” Full-HD scherm (1920 x 1080 pixels)
 • Qualcomm Snapdragon 801 (quadcore @ 2,3Ghz)
 • 3GB werkgeheugen (RAM)
 • 16GB interne opslagcapaciteit, uitbreidbaar via Micro-SD (max. 128GB)
 • 20.7 Megapixel camera (achterzijde), fysieke sluiterknop, mogelijkheid om in 4K op te nemen
 • 2.2 Megapixel camera aan de voorzijde
 • Wifi, Bluetooth, (A)GPS, NFC, 3,5 mm uitgang, FM radio, Miracast

Design

De telefoon lijkt qua uiterlijk veel op de Z1, zijn voorganger. Toch ziet hij er – door een paar kleine veranderingen – een stuk chiquer uit, punten daarvoor. De Z2 is water- en stofdicht, dit komt door de beschermende klepjes die water buiten de deur houden. Ik heb de waterdichtheid niet getest maar de klepjes komen betrouwbaar over, al is het wel wat irritant dat je een klepje moet lospeuteren als je de telefoon wilt opladen. Sony heeft daarom een magnetische oplader op de markt gebracht, deze heb ik echter niet kunnen testen. Het toestel is vrij fors en zwaar, kritiekpunten die ook van toepassingen waren op de Z1. Dit is mede te verklaren door het 5,2” scherm en stevige behuizing, maar in vergelijking met bijvoorbeeld de Nexus 5 voelt de Z2 wel erg lomp aan. De achterkant lijkt hetzelfde als die van de Z1 en dus gevoelig voor krassen. Daarnaast voelt hij bij natte handen/vingers erg glad aan, wat niet erg fijn is.

Waterdicht door klepjes

Waterdicht door klepjes

Wel voelt de telefoon erg degelijk en premium aan. Hij ziet er – naar mijn mening – strak uit, luxer dan bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S5. Wat ik ook fijn vind is dat de Z2 beschikt over een fysieke cameraknop, iets wat we op steeds minder toestellen zien. Ik ben fan van zo’n knop en na een paar dagen de Z2 gebruikt te hebben mis ik hem op mijn andere smartphones.

Al met al volstaat het design, maar Sony mag naar mijn mening wel een andere richting inslaan. Het lijkt er echter op dat de aanstaande Z3 voortborduurt op dit model, de meningen hierover zijn verdeeld.

Scherm

Het 5,2” Full-HD scherm is van goede kwaliteit. De resolutie zorgt voor haarscherp beeld en ook de kleurweergave is goed in orde. Bij vorige Sony smartphones waren de kijkhoeken nog wel eens een probleem, bij de Z2 heb ik er geen last van gehad. Sony heeft een leuke softwarematige extra ingebouwd die we op steeds meer smartphones tegenkomen; twee keer tikken om het scherm te ontwaken. Gek genoeg ontbreekt ondersteuning om het scherm weer in slaap te laten gaan, wat een beetje knullig aanvoelt. Het scherm is – zoals bij veel smartphones – wel erg gevoelig voor vingerafdrukken en stof, wat de luxe uitstraling wat teniet doet.

Statusbalk

Statusbalk

Camera

De 20,7 megapixel camera in de Z2 is hetzelfde als het exemplaar in de Z1, althans zo lijkt het. De fabrikant heeft wat kleine dingen veranderd die voor nog betere foto’s moeten zorgen. Ik heb een aantal maanden met de Z1 rondgelopen en was erg tevreden met de kwaliteit van de geschoten foto’s en video’s. De Z2 schiet – zoals we mogen verwachten – ook uitstekende foto’s, al zou ik zo niet kunnen zeggen of ze écht beter zijn dan die van zijn voorganger.
Wel durf ik te stellen dat ze van betere kwaliteit zijn dan die ik met de Nexus 5 neem, al zal dat niet als een verwachting komen. Ook de Oneplus One delft het onderspit, foto’s die met de Z2 genomen zijn beschikken over meer details en minder ruis. De flitser doet zijn werk goed in een donkere omgeving, al komen kleuren daardoor niet zo mooi over. Een probleem waar – uitzonderingen als de Samsung Galaxy K Zoom daargelaten – alle smartphones mee kampen. Digitaal inzoomen is zoals op alle smartphones funest voor de kwaliteit van de foto’s en video’s. De camera heeft diverse opties, zoals filmen in 4K-resolutie (nog niet getest) en AR-effecten. Eerstgenoemde heeft potentie, de AR-effecten zijn leuk om eens te proberen en voor op een feestje maar daar houdt het wel op.

Achtergrond vervagen - Redelijk oké

Achtergrond vervagen – Redelijk oké

Auto - Macro

Auto – Macro

AR-effect (kabouterdorp)

AR-effect (kabouterdorp)

Accuduur

De accuduur van de telefoon is uitstekend. Met 3200 mAh aan capaciteit is hij tevens fors, zeker in vergelijking met de concurrentie. De accu is niet verwisselbaar, opladen gaat via de standaard Micro-USB aansluiting of – zoals al eerder genoemd – via het magnetische dock. Bij normaal gebruik kan ik zeker een lange dag vooruit. Bij zwaar gebruik (Youtube, films kijken of gamen) haal ik het einde van de avond ook. Ik ben dus erg tevreden, al kijk ik uit naar het moment dat smartphones een ruime week meegaan op een acculading. Dit zal echter ( en helaas) nog wel even duren. Voor nu is het fijn om te weten dat de accuduur van de Z2 goed is.

Software

De Xperia Z2 draait op Android 4.4.2 KitKat. Een update naar versie 4.4.4 is onderweg, zo schreef ik een paar weken geleden. Op moment van schrijven heb ik hem nog niet binnen, de uitrol doet het rustig aan. Sony heeft een lichte schil over Android heengelegd en levert bijvoorbeeld diverse apps mee. Niet allemaal even nuttig, gelukkig kun je er veel direct verwijderen, mochten ze echt niet bevallen. De schil zelf heeft sterke en minder sterke punten. Zelf vind ik de camera-applicatie erg goed en ook het snelle instellingen-menu kan op mijn steun rekenen. De mini-apps die verschijnen bij het klikken op de on-screen multitaskknop zijn naar mijn mening een handige toevoeging. De integratie met veel van Sony’s andere diensten als Play Memories en Playstation vind ik minder, al zijn er vast mensen die er wel gebruik van maken. Sony’s manier van denken op het thuisscherm is naar mijn mening niet helemaal logisch en verschilt van stock-Android, wat gelukkig eenvoudig is op te lossen door gebruik te maken van een alternatieve launcher. Er is, zoals je op onderstaande screenshot kunt zien, ook een basislauncher aanwezig, welke denk ik vooral geschikt is voor mensen die het allemaal wat simpeler willen of prima kan dienstdoen als je aan het autorijden bent.

Basisscherm

Prestaties

Met de snelheid van de telefoon zit het wel goed. De Qualcomm Snapdragon 801 quadcore chipset en 3GB werkgeheugen (RAM) zorgen voor een vlot toestel. Alles wat ik doe gaat snel en ik hoef nooit te wachten. In een directe vergelijking met de Nexus 5 (Snapdragon 800, 2GB werkgeheugen) wint de Z2 het zichtbaar. Vergelijk ik hem echter met de OnePlus One (dezelfde processor maar 200 MHz hoger geklokt en ook 3GB werkgeheugen) dan wint laatstgenoemde het. Waarschijnlijk omdat Sony een schil toepast en de One draait op CyanogenMod. Zoals je hieronder kunt zien scoort de Xperia Z2 een nette score met Antutu.

z2 antutu

Geluid

De Z2 beschikt over twee speakers met diverse Sony-foefjes die voor een goede geluidskwaliteit moeten zorgen. Nu kan ik je zeggen dat het volume flink opgeschroeft kan worden, al gaat dit wel ten koste van de kwaliteit. Bij een normaal volume klinkt het geluid prima, al is het niet te vergelijken met de HTC One M8. Voor de gemiddelde gebruiker zal het echter wel volstaan.

Conclusie

De Sony Xperia Z2 is een uitstekende telefoon en mag op alle vlakken een vlaggenschip worden genoemd. Het design is goed, ik heb niks te klagen over het beeldscherm en ook de accuduur is uitstekend. De camera is misschien wel het grootste verkooppunt van deze telefoon, maar dat geldt ook voor de Z1. Feit blijft dat de camera erg goed is, net als de prestaties van de telefoon. De software wijkt wat af van vanille Android maar is niet zo zwaar aangepast als Touchwiz en heeft diverse toffe features. Rest mij te vermelden dat de telefoon water- en stofdicht is, iets wat veel mensen zal bekoren.

De Z2 is goed, maar Sony moet oppassen dat haar vlaggenschepen niet teveel van hetzelfde worden. Dit lijkt – met de aanstaande Z3 – te gaan gebeuren, ik zou graag zien dat het bedrijf het roer eens flink omgooit en een echt vernieuwend toestel op de markt brengt.

Meer informatie over de Sony Xperia Z2 vind je hier.

Foto’s Sony Xperia Z2

Hieronder vind je de foto’s van de Sony Xperia Z2. Naast afbeeldingen van het toestel telt deze galerij ook screenshots en foto’s die ik met de telefoon genomen heb. Klik op een afbeelding voor een vergroting.

Labels:, , , ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Reacties (2)

 • Digimind.nl Review: Sony Xperia Z3 - Digimind.nl

  |

  […] De telefoon heeft een 5,2″ en is dus best groot, dat kan ik niet ontkennen. Toch vind ik hem redelijk compact, al komt dat misschien omdat ik dit formaat toestellen gewend ben. In ieder geval, de afmetingen van de Z3 zijn 146 bij 72 bij 7,3 millimeter. De telefoon is dus ook best wel dun en dat merk je. Hiervoor gebruikte ik de Z3 Compact (8,6 millimeter) en het verschil is duidelijk; waar de Compact-uitvoering als een baksteen aanvoelde, heb ik dat idee bij de Z3 een stuk minder. Met 152 gram is hij ook niet opvallend zwaar, hij ligt qua gewicht goed in de hand. Het ontwerp van het toestel is weinig spraakmakend en lijkt veel op dat van zijn voorganger, de Z2 (review). […]

  Reply

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons