Wat is IFTTT?

In dit artikel vind je een korte uitleg van een IFTTT (if this than that), een erg handige dienst die het – online – leven wat makkelijker maakt. IFTTT is beschikbaar als applicatie voor diverse mobiele platformen en als website. Lees snel verder en wie weet automatiseer jij je leven wel!

Wat is IFTTT en wat kun je ermee?

IFTTT staat voor “IF This, Than That”.
Met dit programma kun je zogenaamde “recepten” (wat zijn recepten?) maken die automatisch uitgevoerd worden om zo bepaalde handelingen (zoals?) makkelijker te maken.

Voorbeeld

Een voorbeeld van een IFTTT recept vind je hieronder.

‘’If current condition changes to rain, send me a notification’’.
Als het dan begint te regenen krijg je een melding (via een pushbericht, e-mail of bijvoorbeeld een SMS) op bijvoorbeeld op je smartphone.

Triggers

De regen-melding is natuurlijk slechts één van de vele mogelijkheiden die IFTTT je biedt. De dienst biedt ontelbare opties en is te gebruiken met onder andere Facebook en Evernote.

Een voorbeeld: wanneer mijn vader een Facebook-bericht plaatst ontvang ik een melding op mijn telefoon. Of, wanneer ik getagd word in een Twitter-foto wordt de bewuste foto opgeslagen/opgeslagen in Dropbox.

Momenteel zijn er enorm veel kanalen en door het werk van IFTTT en de community blijven er constant nieuwe en handige bijkomen.

In plaats van het weer zijn er ook andere kanalen zoals Facebook en Evernote te gebruiken, de zogenaamde “triggers” starten een actie, en die actie zorgt voor een reactie. De reactie is in dit geval een melding via Pushover, maar een andere reactie kan zijn: post op Twitter, (bijvoorbeeld iedere ochtend om zeven uur). Er zijn heel veel kanalen, en blijven altijd meer kanalen toevoegen.

Recepten

Je hoeft niet alle recepten zelf te bedenken of maken, want er zijn al duizenden recepten beschikbaar. Deze recepten zijn door andere mensen gemaakt en je kunt ze gemakkelijk delen (en zelf gebruiken).  Als je een recept tijdelijk niet nodig hebt kun je die gemakkelijk uit zetten, of – wanneer je denkt hem helemaal niet meer te gaan gebruiken – eenvoudig verwijderen.

App en internet

IFTTT is beschikbaar als app, maar ook op het internet. Het belangrijkste verschil tussen IFTTT op het internet en IFTTT als app is dat als je de app gebruikt er ook gebruik van bijvoorbeeld de locatie van het apparaat gebruik gemaakt kan worden. Zo kun je zeggen: If “any new photo” than “post a tweet”. Dit zorgt ervoor dat wanneer je een foto (met bijvoorbeeld je smartphone) maakt, hij automatisch getweet wordt. IFTTT werkt ook samen met Android Wear.

Mijn mening

Zelf vind ik de app erg handig, zo gebruik ik het bijvoorbeeld om altijd als het begint te regenen een notificatie te krijgen. Het nadeel van de app T.O.V. de website vind ik het overzicht als je een nieuw recept maakt. Ook duurt het soms te lang voordat ik de melding krijg. IFTTT app is zowel beschikbaar voor Android als IOS.

Downloaden en meer informatie

IFTTT downloaden doe hier (Android) of hier (iOS). Meer informatie over IFTTT vind je op de officiële website. Ben je benieuwd naar een paar voorbeelden, op deze pagina vind je alle beschikbare kanalen – ook wel channels genoemd – voor de dienst.

Wat vinden jullie van IFTTT?

Ik ben benieuwd of er lezers zijn die gebruik maken van IFTTT en zo ja wat jullie ervaringen zijn. Laat het vooral weten in de reacties of via social media!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Fjodor van Steenbergen.

Labels:,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons