Apple presenteert iPad Air 2 en Mini 3

Apple heeft gisteravond de iPad Air 2 en iPad Mini 3 gepresenteerd. Waar de Air 2 met recht een opvolger genoemd kan worden, heeft de Mini 3 als enige vernieuwing een vingerafdrukscanner. De prijzen voor de nieuwe tablets zijn respectievelijk 499 en 399 euro voor de goedkoopste modellen.

iPad Mini 3

Laten we maar met de teleurstelling beginnen; de iPad Mini 3. Apple besteedde slechts 29 seconden aan deze tablet en dat zegt denk ik wel genoeg; hij is niet interessant. Apple meldde dat de camera verbeterd is, al zijn de specificaties (bijvoorbeeld het aantal megapixels en het apertuur) hetzelfde. Waarschijnlijk heeft het bedrijf het dus over softwarematige vernieuwingen in iOS 8, waaronder de mogelijkheid om Timelapse video’s te schieten. De enige daadwerkelijke vernieuwing is de aanwezigheid van een Touch ID vingerafdrukscanner in de thuisknop. De vingerafdrukscanner kennen we van de iPhone 5S, 6 en 6 Plus en naast de Mini 3 is ook de Air 2 ermee uitgerust. De tablet draait op iOS 8, al kun je dat weinig vernieuwend noemen omdat het volgende week ook beschikbaar komt voor de iPad Mini 2 (Retina). Tenslotte komt de Mini 3 nu ook in het goud op de markt, al is dat ook niet erg vernieuwend. Alleen een nieuw kleurtje.

Verder is de Mini 3 gelijk aan zijn voorganger. Onderstaande quote komt rechtstreeks van Apple’s website en laat naar mijn mening goed zien dat zelfs de fabrikant niet verder komt dan de drie hierboven genoemde punten.

We made iPad mini small. We made it fast. We made it incredibly capable. And now we made it even better. With advancements like Touch ID and iOS 8, and a new gold finish, there’s even more about iPad mini to love.

De iPad Mini 3 verschijnt op een nog onbekend tijdstip in Nederland in de kleuren grijs, zilver en goud en komt in verschillende modellen. Zo worden er 16GB, 64GB en 128GB versies uitgebracht die optioneel van 4G-ondersteuning kunnen worden voorzien. De goedkoopste uitvoering (16GB Wifi) gaat 399 euro kosten. De duurste (128GB, 4G) 719 euro.

ipad2

iPad Air 2

De iPad Air 2 daarentegen is wel een mooie verbetering ten opzichte van zijn voorganger. Hij is nog dunner en lichter dan zijn voorganger geworden en (vooralsnog) officieel de dunste tablet ter wereld. Slechts 6,1 millimeter dik, een vermindering van 18 procent ten opzichte van de eerste generatie iPad Air. Het Wifi-model weegt slechts 437 gram, de 4G-uitvoering een paar gram meer. Aan het schermformaat (9,7”) en de resolutie (Retina) is niet gesleuteld. Wel heeft Apple de verschillende schermlagen samengevoegd, hierdoor heeft de iPad kunnen afslanken. Er is ook een antiglanslaag aan het scherm toegevoegd, volgens Apple voor het eerst op een tablet. Je zou daarom minder last hebben van reflecties, iets wat goed klinkt.

Verder beschikt de tablet over een verbeterde processor, de A8X. Dit is een 64 bit chipset die volgens Apple veertig procent sneller is dan de gebruikte processor in de eerste generatie iPad Air. De grafische prestaties zouden met maar liefst 250 procent verbeterd zijn ten opzichte van zijn voorganger, wat vooral ten goede moet komen tijdens het spelen van zware games en foto- en videobewerking. Ook aanwezig is een M8 bewegingsprocessor die we kennen van de iPhone 5S en nieuwer. Deze kan gebruikt worden voor het tellen van stappen en andere bewegingsactiviteiten. Intern is 2GB werkgeheugen te vinden, een verdubbeling ten opzichte van de eerste generatie Air. Dit moet vooral goed uitpakken met multitasken.

Ondanks alle verbeteringen en een afgeslankte behuizing zou de accuduur bij het surfen op een Wifi-netwerk tien uur zijn, een mooie belofte. Wij zijn benieuwd hoe dat in de praktijk uitpakt, het blijven immers cijfers van de fabrikant. De tablet heeft een 8 megapixel camera aan de achterzijde die onder andere een burstmodus heeft. Aan de voorzijde is een webcam aanwezig die onder meer HDR-foto’s kan maken. De iPad Air 2 draait op iOS 8, dat – zoals eerder gezegd – volgende week uitkomt als gratis download. Verder biedt de tablet ondersteuning voor Apple Pay, een betalingssysteem dat vooralsnog alleen in de Verenigde Staten actief is. Wel interessant voor ons is dat de iPad Air 2 overweg kan met Wifi 802.11ac standaard en twintig 4G-banden.

Daarnaast zit in de thuisknop een vingerafdrukscanner (Touch ID) verwerkt zodat je bijvoorbeeld de tablet met je vinger kan ontgrendelen.

De iPad Air 2 komt ook naar Nederland, wanneer precies is nog onbekend. De prijzen zijn wel bekendgemaakt, de goedkoopste versie (16GB Wifi) gaat 499 euro kosten. Het duurste model (128GB, 4G) krijgt een prijskaartje van 819 euro met zich mee. Ook van deze iPad komen 16GB, 64GB en 128GB varianten uit, verkrijgbaar in de kleuren grijs, zilver en goud.

Wat vind jij van de iPad’s?

Via: Tabletguide.nl

Labels:, , , , ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons