De belangrijkste informatie over de Nexus 6

Google presenteerde woensdagavond de Nexus 6, een smartphone met een 6” scherm dat in samenwerking met Motorola is gemaakt. In dit artikel lees je de belangrijkste zaken over de Nexus 6, bijvoorbeeld de specificaties en wanneer hij in Nederland verkrijgbaar is.

De Nexus 6 heeft een bijzonder (groot) scherm

De Google Motorola Nexus 6 is met afstand de grootste Nexus-smartphone ooit. Zoals de naam al doet vermoeden beschikt de telefoon over een 6” display dat 2560 bij 1440 pixels telt. Deze resolutie wordt ook wel QHD of 2K genoemd en is een stuk scherper dan Full-HD (1920 bij 1080 pixels), al is het de vraag of je het verschil daadwerkelijk merkt op een scherm van deze grootte. Onder andere de Samsung Galaxy Note 4 en LG G3 hebben ook een QHD-scherm. Bijzonder aan het scherm van de Nexus 6 is dat het een AMOLED-paneel is, in plaats van een ‘normaal’ LCD-display. Bij AMOLED zijn de pixels zwart als ze uit staan, wanneer er dus zwart op het scherm weergeven wordt hoeven er minder pixels aangestuurd te worden, wat de accuduur ten goede komt. AMOLED-schermen worden weinig gebruikt in smartphones, de belangrijkste fabrikanten die er gebruik van maken zijn Samsung en Motorola. De Nexus 6 heeft een laagje Gorilla Glass 3 voor de nodige bescherming tegen krassen en vallen.

De telefoon beschikt over erg goede specificaties

De Nexus 6 is voorzien van de allerbeste specificaties. Intern vinden we één van de snelste processors die er is, de Qualcomm Snapdragon 805. Dit is een quadcore chipset geklokt op 2,7Ghz. Hij wordt bijgestaan door 3GB werkgeheugen en heeft een Adreno 420 GPU voor de grafische prestaties. Klinkt ingewikkeld maar het komt erop neer dat de Nexus 6 waarschijnlijk de snelste Android-telefoon ter wereld is. Verder vinden we ondersteuning voor onder andere Wifi 802.11ac, alle Nederlandse 4G-netwerken, draadloos opladen, Bluetooth 4.1, NFC (Near Field Communication), GPS en een gyroscoop. De camera aan de voorzijde beschikt over 2 megapixels, aan de achterzijde is een 13 megapixel exemplaar te vinden. Deze heeft een duale LED-flitser, optische beeldstabilisatie (OIS) en kan filmen in 4K-resolutie.

nexus6

 

Een speciale accu

De accu in de Nexus 6 meet 3220 mAh en is niet verwijderbaar. Hij is zowel via USB als draadloos (Qi-standaard) op te laden en beschikt over een toffe functie. De zogenaamde snellaadtechnologie die ook terug te vinden is in de Motorola Moto X (2014) zorgt ervoor dat de telefoon in 15 minuten dusdanig opgeladen wordt dat je hem weer 6 uur kunt gebruiken. Hiervoor dien je de speciale oplader te gebruiken. Of de grote accu het een dag volhoudt met deze monsterlijke specificaties en hogeresolutie beeldscherm weten we nog niet, wij zijn benieuwd.

De telefoon draait op Android 5.0

De Nexus 6 en 9 zijn de eerste toestellen die op Android 5.0 Lollipop (L) draaien, de laatste versie van Google’s mobiele besturingssysteem. Ze lopen op een kale versie, kenmerkend voor de Nexus-serie. Kondigt Google een nieuwe versie aan dan is de Nexus 6 één van de eerste apparaten die de update zal ontvangen, een fijne gedachte. Door het gebrek aan aanpassingen van een fabrikant ben je ervan verzekerd dat de telefoon ook na langere tijd nog soepel draait.

Het ontwerp doet denken aan de Moto X (2014)

Dat de Nexus 6 gebaseerd is op de Moto X (2014) mag duidelijk zijn. Beide toestellen zijn gemaakt door Motorola en – ondanks de verschillen in specificaties – lijken qua ontwerp veel op elkaar. De Nexus 6 is dan wel fors groter, hij beschikt over hetzelfde kenmerkende ontwerp als de Moto X. Een aluminium frame, spatwaterdicht zonder klepjes, 3,5mm ingang aan de bovenzijde en stereospeakers aan de voorzijde van de telefoon. Ook de camera aan de achterzijde van de Nexus 6 doet erg veel denken aan die van de Moto X. Zelf vind ik allebei de smartphones erg mooi, jullie?

Moto X (new)

De Moto X (2014).

Waar, wanneer en voor welke prijs kan ik de Motorola Nexus 6 aanschaffen?

In Nederland is de Nexus 6 vanaf begin december leverbaar. Dit meldt de distributeur van Motorola Nederland aan Nutech. De officiële prijzen zijn nog niet bekendgemaakt, maar we weten dat de 32GB versie in Amerika 649 dollar gaat kosten. De 64GB krijgt een prijskaartje van 699 dollar met zich mee. De kans dat deze prijzen naar euro’s vertaald worden is aannemelijk. De telefoon gaat onder andere verkocht worden bij Coolblue, Belsimpel en Studentmobiel, zo blijkt uit onderzoek van Digimind.

Via: Nutech en Androidworld.

Labels:, , , ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter