Review: Sony Xperia Z3 Compact

Sony gooide begin dit jaar hoge ogen met de Xperia Z1 Compact, de eerste high-end smartphone in een kleine behuizing. Zes maanden later – op de IFA – presenteerde het bedrijf alweer de Z3 Compact, voorzien van een iets groter scherm en betere specificaties. Ik neem hem in deze review onder de loep.

Belangrijkste specificaties

 • 4,6” HD-scherm (1280 bij 720 pixels)
 • Qualcomm Snapdragon 801 processor (2,5Ghz quadcore)
 • 2GB werkgeheugen
 • 16GB interne opslagcapaciteit, uitbreidbaar met max. 128GB via Micro-SD
 • 20.7 Megapixel camera (achterzijde), fysieke sluiterknop en mogelijkheid om o.a. in 4K op te nemen
 • 2.2 Megapixel webcam met mogelijkheid om o.a. in Full-HD te filmen
 • Wifi, Bluetooth, (A)-GPS, NFC, 4G-ondersteuning, etc.
 • 2600 mAh (niet-verwijderbare) batterij
 • Android 4.4 KitKat met Sony’s eigen schil
 • Water- en stofbestendig (IP65 en IP68)
 • Verkrijgbaar in 4 kleuren (zwart, wit, oranje en mintgroen)
 • Adviesprijs: €549, op moment van schrijven verkrijgbaar voor €469

20140929_075718

Design

Met een scherm van 4,6” en afmetingen van 127 bij 64,9 millimeter is de telefoon aan de kleine kant. Dit wordt nog eens versterkt door het feit dat hij bijna net zo groot is als zijn voorganger, de 4,3” Xperia Z1 Compact. De bezels aan de zijkanten zijn lekker smal, aan de boven- en onderzijde zijn ze wel wat groter. Die randen huisvesten echter ook stereospeakers, het Sony logo, diverse sensoren en de webcam, logisch dus. Met 8,6 millimeter is de telefoon wel wat aan de dikke kant, hij voelt wat als een baksteen(tje) aan. Dit merk je vooral in vergelijking met dunnere toestellen, bijvoorbeeld de iPhone 5. Ik vind de Z3 Compact niet erg lekker in de hand liggen, vooral de achterkant kan mij niet bekoren. Het gladde plastic/glas is relatief gevoelig voor vet en vingerafdrukken en krast enorm snel. Ondanks dat ik erg voorzichtig met het toestel ben geweest, zitten er na drie weken verscheidende krasjes aan de achterzijde. De zijkanten zijn van een stroever plastic gemaakt en dat voelt een stuk beter aan. De hoeken zijn wat gebold, wat er volgens Sony voor moeten zorgen dat de telefoon minder snel stuk gaat bij een val. Dit heb ik niet getest, maar het ziet er netjes uit en voelt prima aan. Omdat het toestel water- en stofdicht is, wordt er gebruik gemaakt van klepjes. De water- en stofdichtheid vind ik erg fijn, al ben ik minder fan van de klepjes. Ach, elk voordeel heeft zo zijn nadeel ;-). De klepjes werken naar mijn idee beter dan die van de Z2 en zijn – ook zonder lange nagels – goed uit de behuizing te halen. De 3,5mm ingang is overigens niet voorzien van een klepje, dat is wel handig. Als je een magnetische oplaadkabel koopt hoef je trouwens ook geen klepje te openen voor de Micro-USB aansluiting en kun je dus eigenlijk ‘klepjesloos’ door het leven. Verder ben ik zeer te spreken over de fysieke cameraknop, die werkt naar behoren. Ik vind zo’n knop veel fijner werken dan op het scherm tikken en zeker op een cameragerichte telefoon als de Z3 Compact, ben ik blij dat ‘ie aanwezig is.

20140929_080147

 

De volumeknoppen zitten – nog steeds – vlak onder de kenmerkende ronde aan- en uitknop, daar ben ik minder blij mee. De afgelopen jaren heb ik gebruik gemaakt van de Z, de Z1, de Z2 en nu dus de Z3 Compact en nog steeds zitten die knoppen bijna tegen elkaar aan, met als resultaat dat ik – wanneer ik de aan- en uitknop wil indrukken – het geluid harder zet. Wellicht gaat Sony het met de Z4 anders doen, ik hoop het in ieder geval. De Z3 Compact is verkrijgbaar in de kleuren zwart, wit, een soort groen en ‘koraalrood’. Laatstgenoemde heb ik mogen ontvangen en de kleur zou ik omschrijven als oranje. Het is in ieder geval een erg opvallende kleur, ik heb de afgelopen weken vele reacties op het uiterlijk gehad. Veel mensen dachten dat ik een hoesje gebruikte, maar dat is dus niet zo. Ondanks dat ik zelf waarschijnlijk voor de zwarte versie zou gaan, vind ik deze ‘koraalrode’ uitvoering erg hip en ook wel wat gewaagd. Het is weer eens iets anders dan goud, een kleur die momenteel erg geliefd is onder fabrikanten (Apple, Samsung, LG, ik kijk naar jullie).

Scherm

Het scherm van de telefoon is wat gegroeid, van 4,3” naar 4,6”. De resolutie is onveranderd gebleven, namelijk 1280 bij 720 pixels. Op dit schermformaat is dat scherp genoeg, al kan de echte pixeliefhebber wel individuele pixels onderscheiden als hij bijna met zijn neus op het scherm zit. Sony maakt gebruik van een IPS-paneel en dat zorgt voor goede kijkhoeken. De kleurweergave vind ik standaard wat flets overkomen, vooral bij kleuren als rood en groen lijkt het wat dof. Daar is echter aan gedacht: de gebruiker heeft diverse opties om voor een andere weergave te zorgen. Zo heb je de keus om een ander profiel te kiezen (superlevendige modus) of aan de drie primaire kleuren (rood, groen en blauw) te draaien tot de afstelling naar wens is. De superlevendige modus laat de kleuren wat oververzadigd overkomen, maar lang niet zo overdreven als op AMOLED-schermen van bijvoorbeeld Samsung.
De helderheid kan trouwens flink hoog zodat je ook op een zonnige dag zonder problemen je scherm goed kan zien. Een hogere helderheid verbruikt logischerwijs wel meer stroom. Ik heb de helderheid op automatisch ingesteld en dat beviel over het algemeen prima, al wordt het minder accuraat geregeld dan op de OnePlus One. Het scherm beviel mij over het algemeen goed, en kijkend naar het prijspunt van het toestel ben ik tevreden.

20140929_080221

Camera

De 2,2 megapixel webcam volstaat voor een snelle selfie of een videobelletje, maar daar houdt het wel op. Voor de Z3 Compact gebruikte ik de OnePlus One en die maakt met zijn 5 megapixel front-camera zichtbaar veel betere foto’s. Ben je een selfiefanaat, dan zijn er betere toestellen te vinden. Of je draait de Z3 Compact natuurlijk om, lees hieronder waarom.

De camera aan de achterzijde van de telefoon heeft een sensor van 20,7 megapixels. Er is een LED-flitser aanwezig en functies als 8x digitale zoom zijn ook van de partij. Er zijn diverse standen en opties, waaronder de mogelijkheid om in 4K (Ultra-HD) te filmen en een dubbelzijdige foto te maken (Face in). Zelf heb ik geen 4K-compatibele apparaten en aangezien de telefoon zelf een HD-scherm heeft, heb ik deze functie niet geprobeerd. Face In werkt uitstekend en vind ik een leuke feature. De AR-entertainment modus kennen we van bijvoorbeeld de Z2 en is leuk om eens te proberen op een feestje, maar een daadwerkelijke toevoeging wil ik het niet noemen. Dit geldt ook voor Sound Photo, waarbij je een foto maakt die voorzien is van achtergrondgeluid. Ik ben vooral erg te spreken over de Timeshift-video modus, waarbij je ‘normaal’ filmt en later delen in slow-motion kunt zetten. Deze optie is ook terug te vinden op de Z2 en werkt ook op de Z3 Compact erg goed. Hier vind je een voorbeeld video van de Timeshift-modus die ik met de Z3 Compact gemaakt heb. Ook wil ik de ‘Achtergrond onscherp’ modus even uitlichten. Dit is een optie met potentie, al werkt het momenteel nog niet zo goed. Delen die scherp moeten blijven worden vaak (half) onscherp gemaakt, dit kun je goed zien op de foto’s die onderaan deze review staan.

Nog even over de camera, de automatische stand ‘Superieur Automatisch’ schiet foto’s in 8 megapixels. De handmatige modus kan wel in 20,7 megapixel foto’s kieken, hierbij kun je ook relatief veel instellingen aanpassen. Ik heb – naast wat creatieve modes die ik hierboven besproken heb – alleen de automatische stand gebruikt. Over het algemeen ben ik tevreden met de foto’s, al treedt er soms wel overbodig veel ruis op. Bij donkere omstandigheden doet de flitser zijn werk, die maakt – zoals we gewend zijn – de kiekjes niet bepaald mooier, maar wel een stuk lichter. Hieronder vind je één van de foto’s die ik genomen heb met de Z3 Compact. Onderaan deze review vind je een galerij met veel meer foto’s, gemaakt onder verschillende omstandigheden. Oordeel zelf 🙂

Algemeen 1

Accuduur

De accuduur is erg wisselvallig, zo heb ik ondervonden. Bij licht gebruik en normaal gebruik kwam ik zonder problemen de dag door, zoals je op onderstaande screenshot kunt zien. Bij zwaar gebruik moest ik de telefoon echter om 5 uur aan de lader hangen omdat hij onder de 10 procent kwam. Dit heb ik drie weken lang ervaren. Of dit aan mijn toestel ligt, of dat het zo ‘hoort’, weet ik niet. Voor de meeste mensen zal de accuduur wel volstaan, omdat je normaal gebruik (internetten, wat foto’s maken, een belletje plegen en social media gebruiken) aan het einde van de dag nog zo’n 40 á 50 procent over hebt.

3

Software

De telefoon draait op Android 4.4.4 KitKat met een lichte schil van Sony. Een update naar 5.0 Lollilop is aangekondigd, al komt deze pas begin 2015. Jammer, maar KitKat is een versie die genoeg mogelijkheden biedt en soepel draait op de telefoon. Qua uiterlijk heeft Sony weinig aangepast, naar mijn mening minder dan bij de Z2. Sony’s aanpassingen zijn doordacht en voegen in de meeste gevallen daadwerkelijk wat toe aan de gebruikservaring. Wel vind ik sommige features niet helemaal af. Zo heb je de mogelijkheid om het scherm te laten ontwaken door er twee keer achter elkaar op de tikken, een mogelijkheid die we kennen van bijvoorbeeld de LG G2 en Nokia Lumia modellen. Dit werkt goed, alleen kun je het scherm niet terug in de slaapstand brengen door nogmaals twee keer te tikken. Bij bijvoorbeeld de G2 kan dit wel en ik snap niet waarom Sony ervoor gekozen heeft dit weg te laten.

Screenshot_2014-09-29-17-20-57

 

Door de krachtige hardware draait het allemaal als een speer en is de telefoon fijn te gebruiken. Het bedrijf heeft aardig wat eigen applicaties op de Z3 Compact voorgeïnstalleerd. Sommigen, zoals Walkman (muziekspeler) en Album (galerij), zijn een feest om te gebruiken, maar er is ook zeker ‘bloatware’ aan boord. Voorbeelden zijn een antivirus programma, Kobo, Lifelog en Sociallife. Al met al geef ik de software wel een mooie voldoende, al heb ik dus wel wat puntjes van kritiek.

Prestaties

De Z3 Compact is een rappe telefoon, iets wat gezien de krachtige hardware niet als een grote verassing kwam. De gebruikte processor komt uit de stallen van Qualcomm, het gaat om een Snapdragon 801. Dit is een quadcore chipset geklokt op 2,5Ghz die wordt bijgestaan door 2GB werkgeheugen. De nieuwste vlaggenschepen – en ook de Z3 – beschikken over 3GB werkgeheugen, maar het kleinere scherm dat ook nog eens minder pixels hoeft aan te sturen heeft ruim voldoende aan 2GB. Aan benchmarks hecht ik geen waarde, maar voor wie het leuk vindt: hieronder de score in Antutu.

4

Geluid

Aan de voorzijde van het toestel tref je twee speakers aan, verwerkt onder en boven het scherm. Fijn, want het is de meest ideale positie op een smartphone omdat het geluid recht op je afkomt als je een video kijkt of muziek luistert. De geluidskwaliteit is gemiddeld. Naar mijn mening klinkt het mooier dan op bijvoorbeeld de OnePlus One, maar de Z3 Compact kan zeker niet tippen aan recente HTC toestellen met BoomSound-speakers. Voor de gemiddelde gebruiker volstaan de speakers, dat is zeker. Sony heeft een leuke softwarematige extra voor muziekliefhebbers die graag via oordopjes luisteren. Gebruik je de Z3 Compact met één van onderstaande Sony oordopjes dan wordt er het een en ander geactiveerd. Helaas leverde Sony geen oordopjes met mijn reviewexemplaar mee en heb ik dit dus niet kunnen testen.

Screenshot_2014-09-29-17-26-50

Conclusie

De afgelopen weken heb ik de Z3 Compact met plezier gebruikt. Het uiterlijk van de telefoon is opvallend en volstaat, al ligt hij niet zo lekker in de hand. Het scherm is goed, met de snelheid zit het wel snor en ook het geluid is prima. De software krijgt een mooie voldoende, een update naar 5.0 Lollipop komt eraan en de camera is uitstekend. Weliswaar met vele functies die je niet zo vaak zal gebruiken, maar mooie foto’s en video’s maakt hij zeker. Over de accuduur ben ik wat onzeker, maar het overgrote deel van de mensen zal aan het einde van een lange dag nog wat procenten overhebben.

Met een prijskaartje van zo’n 480 euro is de Z3 Compact daarnaast agressief geprijsd, en ondervindt hij nauwelijks concurrentie. De enige telefoon die in de buurt komt is zijn voorganger, de Z1 Compact. Voorzien van iets minder goede specificaties (maar nog steeds uitstekend, daar niet van) en een prijskaartje van iets minder dan 300 euro, is hij een goede keus voor wie niet het nieuwste van het nieuwste hoeft. Ben jij wel zo’n iemand en zoek je een high-end telefoon in een handzaam formaat, dan is de Z3 Compact zeker het overwegen waard.

Meer informatie over de Sony Xperia Z3 Compact vind je hier. Wat is jouw mening over deze smartphone?

Bestellen


Foto’s

Hieronder vind je de foto’s van de Sony Xperia Z3 Compact. Naast afbeeldingen van het toestel telt deze galerij ook screenshots en foto’s die ik met de telefoon genomen heb. Klik op een afbeelding voor een vergroting.

 

Labels:, , , , ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Reacties (1)

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons