Review: Bob Marley Smile Jamaica oordopjes

Bob Marley is ook vandaag de dag nog springlevend. Er worden zelfs producten onder zijn naam verkocht, waaronder de Smile Jamaica In-Ear Headset. Deze oordopjes kosten zo’n 25 euro en zijn op papier geen slechte koop. Ik heb ze de afgelopen drie maanden getest, hier mijn bevinden.

Bob Marley had oog voor de wereld, iets wat doorgevoerd is in zijn productlijn. Op Marley’s website staat het volgende.

The House of Marley creëert producten in de meest ethisch verantwoorde en milieuvriendelijk positieve manier. Dat vertaalt zich in het gebruik van natuurlijke, milieuvriendelijke en herbruikbare materialen, zowel in de producten zelf, als in de verpakkingen (FSC-gecertificeerd hout, biologisch katoen en recyclebaar aluminium). Daarbij ondersteunen The House Of Marley producten de Marley familie, oftewel de liefdadigheidsorganisatie 1Love.org. Deze organisatie is gewijd aan de ondersteuning van de jeugd, de planeet en de vrede.

Goed om te zien dat dit zelfs bij oordopjes van een paar tientjes gebeurt. De dopjes zelf zijn van gecertificeerd esdoornhout en sapele hout, wat naast duurzaam ook best wel tof eruit ziet. In het houten deel van beide oordopjes zit ook een microfoontje verwerkt, waarover later meer. Voor de afwerking is gekozen voor wat groenig aluminium, de verwisselbare oordopjes zijn wit. De dopjes komen in twee maten, zodat ze (hopelijk) bij iedereen passen. De dopjes zitten lekker in mijn oren en vallen er niet uit. Ook na een paar uur ondervind ik geen last, ze gaan bij mij niet knellen of iets dergelijks.

Volgens de beschrijving is het snoer gemaakt van rastafari stof, wat ervoor zorgt dat het snoer minder snel in de knoop raakt. Dit klinkt fijn, maar in de praktijk zit het snoer vrijwel altijd in de knoop. Hoe het kan weet ik niet, ik doe voorzichtig met de headset, maar de constante knopen zijn erg frustrerend. Op naar de regelaar, die ook zo zijn plus- en minuten heeft. Hij is gemaakt van wit plastic, wat goedkoop aanvoelt. In de regelaar zit één knop verwerkt, welke de muziek kan pauzeren, en later weer kan doen laten hervatten. Dit werkt naar behoren. In de regelaar is – net als in de dopjes zelf – een microfoon geplaatst, zodat je met oordopjes in kan bellen. Hier heb ik geen problemen mee ondervonden, ik kon de persoon aan de andere kant van de lijn prima verstaan, wat ook andersom geldt. Een mooie extra in een headset van nog geen drie tientjes. De oordopjes lijken weinig geluid ‘weg te lekken’, wat erg fijn is aangezien niet de hele treincoupé mee hoeft te luisteren. Wanneer het volume op zo’n vijftig procent staat, hoor  ik wel nog omgevingsgeluiden als een omroeper of hard pratende mensen. Daar dien je bij aankoop rekening mee te houden: wil je volledig afgesloten zijn van de wereld, dan zijn deze (en vele andere goedkope oordopjes) niet de juiste keuze.

DSC_0032

Over naar de geluidskwaliteit van de headset, een – voor mij – lastig onderdeel om te benoemen. Ik ben helemaal geen audiofiel, heb niks met moeilijke muziekgerelateerde termen en kocht deze oordopjes vanwege het uiterlijk en de prijs (aanbieding). Na drie maanden is het dan zover; ik moet mijn oordeel over de kwaliteit van het geproduceerde geluid geven. Bij een normaal volume (ongeveer veertig procent), klinkt het allemaal heel aardig. Niet te schel, maar mooie hoge tonen en ook zang klinkt goed. Lage tonen als de bass ontbreekt nogal, maar dat had ik al verwacht en voor mij is het geen groot probleem. Schroef je het volume op naar zo’n 70 procent, dan vervormt de kwaliteit merkbaar. Het wordt blikkerig en lage tonen verdwijnen. Harder beluister ik geen muziek, dan word ik gillend gek. Over de kwaliteit wanneer het volume op zijn hardst staat, kan ik je dus niks vertellen.

Conclusie

De oordopjes zitten goed en ook de geluidskwaliteit is – naar mijn mening – prima. Ik ben ook te spreken over het milieubewuste design, iets wat je niet vaak ziet in deze prijsklasse. Minpunten van de headset zijn echter het matige snoer en de regelaar, die goedkoop aanvoelt en slechts één knop heeft. Deze nadelen wegen naar mijn mening zwaarder dan de pluspunten, wat resulteert in het feit dat ik de oordopjes niet aanraad. Mocht je ze wel willen aanschaffen; de Bob Marley Smile Jamaica oordopjes zijn onder andere verkrijgbaar bij Coolblue.

Foto’s

Hieronder vind je alle foto’s van de Bob Marley Smile Jamaica (mint) oordopjes.

DSC_0033 DSC_0032 DSC_0031 DSC_0030 DSC_0029 DSC_0028 DSC_0027 DSC_0026 DSC_0025

IMG_20140909_143220

Labels:, ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter