Review: Sony Xperia Z3

Sony kwam begin dit jaar met de Xperia Z2 op de proppen. Enkele maanden geleden verscheen de Z3 echter alweer in de winkels. Is dit toestel een waardige opvolger of niets meer dan een snelle update? Ik zocht het voor je uit, mijn bevindingen lees je in deze review.

Allereerst; een paar weken geleden liep ik rond met de Z3 Compact, die ik ingewisseld heb voor de Z3. Op verschillende vlakken is mijn mening over de laatstgenoemde telefoon hetzelfde als over de kleinere uitvoering, dat zul je wel merken. Ik quote mijzelf diverse malen, bijvoorbeeld.

Belangrijkste specificaties

 • 5,2” Full-HD scherm
 • Qualcomm Snapdragon 801 processor (quadcore geklokt op 2,5Ghz)
 • 3GB werkgeheugen (RAM)
 • 16GB interne opslagcapaciteit + Micro-SD slot tot 128GB
 • 3100 mAh batterij
 • 20.7 megapixel camera (achterzijde)
 • 2.2 megapixel camera (voorzijde)
 • Android 4.4.4 KitKat (update naar 5.0 volgt begin 2015)
 • Water- en stofdicht (IP65 en IP68)
 • Onder andere Wifi, Bluetooth, 2/3/4G, NFC, Glonass en schermreproductie middels de Chromecast
 • Afmetingen: 146 bij 72 bij 7.3 millimeter. Gewicht: 152 gram
 • Kleuren: zwart, wit, koper en lichtgroen

Design

De telefoon heeft een 5,2″ en is dus best groot, dat kan ik niet ontkennen. Toch vind ik hem redelijk compact, al komt dat misschien omdat ik dit formaat toestellen gewend ben. In ieder geval, de afmetingen van de Z3 zijn 146 bij 72 bij 7,3 millimeter. De telefoon is dus ook best wel dun en dat merk je. Hiervoor gebruikte ik de Z3 Compact (8,6 millimeter) en het verschil is duidelijk; waar de Compact-uitvoering als een baksteen aanvoelde, heb ik dat idee bij de Z3 een stuk minder. Met 152 gram is hij ook niet opvallend zwaar, hij ligt qua gewicht goed in de hand. Het ontwerp van het toestel is weinig spraakmakend en lijkt veel op dat van zijn voorganger, de Z2 (review).

Verschillende knoppen

Verschillende knoppen

Het frame van de telefoon is van aluminium, wat erg luxe en degelijk aanvoelt. De achterkant is van plastic, wat een beetje voelt als glas. Erg veel grip biedt het niet en wanneer je nattige handen hebt, glijdt het toestel zo weg. Ook is het materiaal redelijk krasgevoelig, al lijkt het minder erg dan bij de Z2. De achterzijde huisvest de primaire camera – welke niet uitstekend, punten daarvoor – de flitser, het NFC-logo, Sony’s logo en de Xperia-merknaam. Aan de zijkanten vinden we de knoppen en klepjes (hieronder meer daarover), met daaronder de aansluitingen. De bovenzijde telt een 3,5mm ingang en microfoon, de onderzijde is leeg gelaten. De voorzijde biedt ruimte aan het beeldscherm, de stereo speakers, opnieuw het Sony-logo, de webcam en verschillende sensoren. De telefoon voelt naar mijn mening zeker aan als een toestel van zo’n 600 euro, al zou ik graag zien dat de Z4 een wat gewijzigd ontwerp heeft, met vooral een andere achterkant.

De hoeken zijn wat gebold, wat er volgens Sony voor moeten zorgen dat de telefoon minder snel stuk gaat bij een val. Dit heb ik niet getest, maar het ziet er netjes uit en voelt prima aan. Omdat het toestel water- en stofdicht is, wordt er gebruik gemaakt van klepjes. De water- en stofdichtheid vind ik erg fijn, al ben ik minder fan van de klepjes. Ach, elk voordeel heeft zo zijn nadeel ;-). De klepjes werken naar mijn idee wel beter dan die van de Z2 en zijn – ook zonder lange nagels – goed uit de behuizing te halen. De 3,5mm ingang is overigens niet voorzien van een klepje, dat is wel handig. Als je een magnetische oplaadkabel koopt hoef je trouwens ook geen klepje te openen voor de Micro-USB aansluiting en kun je dus eigenlijk ‘klepjesloos’ door het leven. Verder ben ik zeer te spreken over de fysieke cameraknop, die werkt naar behoren. Ik vind zo’n knop veel fijner werken dan op het scherm tikken en zeker op een cameragerichte telefoon als de Z3 Compact, ben ik blij dat ‘ie aanwezig is.

Scherm

Het 5,2” scherm beschikt over 1920 bij 1080 pixels, Full-HD dus. Dit houdt in dat het display haarscherp is, individuele pixels onderscheiden is onmogelijk. Sony had ervoor kunnen kiezen om de telefoon uit te rusten met een QHD-scherm (2560 bij 1440 pixels), maar heeft dit bewust niet gedaan. Het bedrijf vindt zo’n hoge resolutie op een klein scherm overbodig en daarnaast vreten die extra pixels van de snelheid en accu van de smartphone. Ik ben het volledig met Sony eens, Full-HD is vooralsnog een betere keuze op een smartphone dan QHD. Verder kan ik over het display hetzelfde zeggen als wat ik meldde over het scherm van de Z3 Compact, die ik eerder reviewde.

Sony maakt gebruik van een IPS-paneel en dat zorgt voor goede kijkhoeken. De kleurweergave vind ik standaard wat flets overkomen, vooral bij kleuren als rood en groen lijkt het wat dof. Daar is echter aan gedacht: de gebruiker heeft diverse opties om voor een andere weergave te zorgen. Zo heb je de keus om een ander profiel te kiezen (superlevendige modus) of aan de drie primaire kleuren (rood, groen en blauw) te draaien tot de afstelling naar wens is. De superlevendige modus laat de kleuren wat oververzadigd overkomen, maar lang niet zo overdreven als op AMOLED-schermen van bijvoorbeeld Samsung.
De helderheid kan trouwens flink hoog zodat je ook op een zonnige dag zonder problemen je scherm goed kan zien. Een hogere helderheid verbruikt logischerwijs wel meer stroom. Ik heb de helderheid op automatisch ingesteld en dat beviel over het algemeen prima, al wordt het minder accuraat geregeld dan op de OnePlus One. Het scherm beviel mij over het algemeen goed, en kijkend naar het prijspunt van het toestel ben ik tevreden.

Software

Software

Camera

Om maar met de deur in huis te vallen: de camera aan de voorzijde is van matige kwaliteit. De maximale resolutie om foto’s te schieten, is 2,2 megapixels en samen met de minder goede sensor zorgt dat voor weinig indrukwekkende selfies. Maak je graag foto’s van je duckface, of samen met vrienden in de kroeg, dan zou ik uitwijken naar bijvoorbeeld de HTC Desire Eye of Huawei Ascend P7. Voor de videobellers onder ons; de webcam van de Z3 kan wel filmen in 1080-resolutie, dat is wel fijn. De camera aan de achterzijde is op papier een indrukwekkend exemplaar, al maakt hij dat in de praktijk niet altijd helemaal waar. Bij voldoende daglicht schiet hij mooie foto’s, maar is het donker dan mist de focus vaak en wordt het kiekje wazig. De flitser verlicht een hoop, maar kan niet voorkomen dat de foto onnatuurlijk wordt. Op naar die foto’s bij daglicht, want die mogen er zeker wezen. Standaard schiet de camera beelden in 8 megapixels, de zogenaamde automatische modus. Deze doet het prima, maar laat de gebruiker nauwelijks iets instellen. Voor wie daar wel van houdt, kan naar de handmatige modus. Hier kun je onder meer de ISO, aantal megapixels en nog veel meer wijzigen, wat – als je weet wat je doet – prachtige plaatjes oplevert. Ik heb voor onderstaande foto’s de automatische modus gebruikt, omdat de meeste mensen die zullen gebruiken en de foto’s het beste te vergelijken zijn met de concurrentie. Ik ben geen professioneel fotograaf of iets dergelijks, ik fotografeer gewoon wat ik zie. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Testfoto 5

Testfoto 5

Testfoto 1

Testfoto 1

Ook interessant zijn de vele mogelijkheden die de camera-app biedt. Variërend van de optie om je genomen video direct naar YouTube te uploaden, tot de stand waarin gefocust wordt op een object, terwijl de achtergrond vervaagt. Niet al deze modes werken even goed, sommigen zul je waarschijnlijk slechts één of twee keer gebruiken, bijvoorbeeld op een feestje. De stand die er voor mij uitspringt, is filmen in slow-motion (Timeshift). Deze laat je normaal filmen, maar wanneer je op stop drukt, kun je aanpassen welk(e) deel/delen in slow-motion moeten. Dit kan enorm gave resultaten opleveren, mits je wat geoefend (en geluk!) hebt. Hier een voorbeeld van mijn hond die achter een balletje aanrent. Al met al is de camera van de telefoon in de meeste gevallen erg goed, maar er is – zoals bij alle smartphonecamera’s – zeker ruimte voor verbetering bij minder verlichte omstandigheden.

Camera-opties

Camera-opties

Accu

Met een 3100 mAh accu heeft de Z3 flink wat capaciteit in huis. Ook is het toestel – net als vele andere recente Sony-smartphones – voorzien van de STAMINA-modus, welke de prestaties van de telefoon vermindert, maar voor extra uren gebruikstijd zorgt. De eerste twee weken heb ik de telefoon gebruikt zonder de STAMINA-modus, de andere twee weken heb ik deze wel geactiveerd. Zo kreeg ik een goed beeld van deze functie en de accuduur van de smartphone in het algemeen. Zonder de STAMINA-modus kwam ik de dag door, maar had ik als ik naar bed ging, rond een uur of tien, nog slechts 10 á 15 procent over. Ik sta meestal om 7 uur op en gebruik de telefoon de hele dag door. Zo’n twee uur per dag maak ik gebruik van mobiel internet (voornamelijk 4G), de rest van de dag zit ik op Wifi. Bluetooth staat altijd aan, de Z3 is verbonden met mijn smartwatch. Ik maak veel gebruik van social media, Feedly (RSS-lezer) en de browser en schiet zo af en toe een foto. Gemiddeld haal ik op een dag een screen-on-time (SOT) van 5½ uur, wat prima te noemen is. Zonder STAMINA-modus komen lichte, gemiddelde en zelfs de wat zwaardere gebruikers de dag wel door met de Xperia Z3, maar ‘s nachts aan de oplader is een vereiste. Bij het gebruik van de STAMINA-modus verandert de zaak. Deze deactiveert een aantal functies, vermindert de systeemprestaties en laat de telefoon minder vaak synchroniseren met online diensten. Erg veel invloed op de gebruikservaring vond ik het niet hebben, maar de accuduur is beduidend beter dan wanneer de modus uitgeschakeld was. Bij een normale dag en een SOT van zo’n 5 uur, had ik rond een uur of tien nog zo’n 40 procent over. De minder zware gebruiker kan bij het gebruik van de STAMINA-modus dus twee volle dagen uit de Sony Xperia Z3 halen.
Opladen gaat via de Micro-USB aansluiting of met een magnetische kabel, welke je helaas zelf aan moet schaffen. Zo’n kabel had ik al in huis en het werkt, maar draadloos laden via de Qi-standaard is veel gebruiksvriendelijker. Let erop dat magnetisch laden langzamer gaat dan met de Micro-USB kabel.

Screen-on-time

Screen-on-time

Prestaties

Voorzien van een 2,5Ghz Qualcomm Snapdragon 801 processor en 3GB werkgeheugen is de Z3 net zo snel als je mag verwachten. Mede door de lichte aanpassingen van Sony draait alles als een zonnetje. Wachttijden zijn minimaal, zware games spelen is geen probleem en ook internetten en het gebruiken van social media-apps gaat soepel. Om benchmarks geef ik weinig, maar ik durf te stellen dat de telefoon even snel is als de OnePlus One, en sneller dan de Galaxy S5.

Connectiviteit

De telefoon is voorzien van onder meer Wifi, Bluetooth 4.0, NFC (Near Field Communication), aGPS, Glonass, Miracast en 2G/3G- en 4G-netwerken. Dit werkte de afgelopen weken allemaal zonder enige problemen, zoals je mag verwachten. Het interne geheugen van de Z3 is slechts 16GB, waarvan ongeveer 12,3GB voor de gebruiker beschikbaar is. Er is wel een Micro-SD slot aanwezig om het geheugen met maximaal 128GB uit te breiden, maar kijkend naar de verkoopprijs van het toestel vind ik de opslagcapaciteit erg karig. Graag minimaal 32GB intern geheugen in de Z4, Sony. Of bied tenminste een 32GB model aan, als ‘ie maar niet 90 euro meer kost dan de 16GB-uitvoering.

Software

De telefoon draait op Android 4.4.4 KitKat met daaroverheen Sony’s schil. Deze schil gaat steeds meer op de kale versie van Android lijken, een goede ontwikkeling in mijn ogen. De launcher oogt meer als de Google Now Launcher en Sony’s toevoegingen worden steeds minder. Wel is er nog aardig wat bloatware aanwezig, vooral applicaties die niet iedereen zal waarderen. Voorbeelden zijn een navigatie-app, proefperiode beveiliging en apps van Sony voor wearables. Echter heeft het bedrijf ook enkele erg goede applicaties, waaronder Walkman (muziekspeler) en Album (galerij). Tevens is de gehele Xperia Z3-serie geschikt om gebruikt te worden in combinatie met de PlayStation 4, voor sommigen een waardevolle extra. Verder oogt de schil rustig en heeft hij handige toevoegingen, bijvoorbeeld de aanpasbare snelle instellingen of de app-drawer, waarbij je een lijst kan oproepen door naar rechts te vegen.
Helaas zijn er ook functies die (nog steeds) niet helemaal af, met voor mij als grootste ergernis het dubbelklikken om het scherm te activeren. Dit werkt naar behoren, maar nogmaals dubbelklikken om het scherm weer uit te zetten, is niet aanwezig. Waarom Sony hiervoor gekozen heeft; ik weet het niet. Wel vind ik het een bizar besluit, want bij telefoon die deze functie wél optimaal gebruiken (LG G2/G3, OnePlus One, etc.) is het zo’n fijne toevoeging.

Een update naar versie 5.0 Lollipop volgt begin 2015, zo maakte Sony alweer even geleden bekend.

Walkman, Sony's muziekspeler

Walkman, Sony’s muziekspeler

Geluid

Aan de voorzijde van de telefoon vind je stereospeakers (boven en onder het scherm). De kwaliteit van het geluid door de speakers is prima, al is het niet zo goed als bij de HTC One M8. Bij het volume op ongeveer veertig procent is de kwaliteit goed genoeg voor een YouTube-video of iets dergelijks. Schroef je het volume omhoog, dan verdwijnen de lage tonen en wordt het allemaal wat blikkerig. Schel wil ik het niet noemen, maar erg aangenaam is het niet.

De telefoon wint het van (ik denk toch wel) alle smartphones met de speaker(s) aan de achterzijde, omdat het geluid bij eerstgenoemde naar je toe wordt gestuurd. Het verschil merk je pas als je het ervaart, daarom ben ik erg blij dat Sony voor deze front-speakers gekozen heeft. En overigens, voor meer serieuze toepassingen als het bekijken van een goede film kun je de 3,5 mm aansluiting of Bluetooth-verbinding gebruiken.

De voorzijde

De voorzijde

Conclusie

De Z3 heeft een luxe ontwerp, mooie camera en is zeer vlot in gebruik. De accuduur is erg goed, op de software heb ik weinig aan te merken en ook de speakers krijgen een voldoende. De connectiviteitsopties zijn ruim, al is het jammer dat Sony ervoor kiest om de telefoon met relatief weinig geheugen uit te brengen. Het is een mooi apparaat, maar ik kan het niet laten om hem te vergelijken met de Z2, welke begin dit jaar gepresenteerd werd. De Z2 kost momenteel net geen 400 euro, terwijl de Z3 verkrijgbaar is voor zo’n 530. De Z3 is op een aantal vlakken duidelijk beter dan zijn voorganger, maar kijkend naar het prijsverschil is de Z2 voor sommigen een betere keus. Ook die telefoon is namelijk een erg goed toestel, met bijna dezelfde camera, goede accuduur en snelle prestaties. Dat neemt echter niet weg dat de Z3 een uitstekende smartphone is, waar je zeker geen miskoop mee zal mee doen.

Foto’s

Hieronder vind je de foto’s van de Z3, eveneens enkele screenshots en een aantal testfoto’s die ik met de telefoon genomen heb. Klik op een afbeelding voor een vergroting.

Labels:, , ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons