Review: Eyefi Mobi SD-kaart

In deze review bespreek ik geen smartphone, tablet of kekke gadget. Nee, ik ga het hebben over een SD-kaart van Eyefi met ingebouwde Wifi-verbinding, gericht op ‘domme’ camera’s. Genomen foto’s worden direct naar de cloud geüpload en zijn te bekijken via (web)-applicaties voor alle platformen. Ik heb deze Eyefi Mobi SD-kaart getest, hier lees je mijn ervaringen.

Inleiding: Eyefi

Eyefi is een bedrijf dat een paar maanden geleden mijn aandacht heeft getrokken. Met een korte, duidelijke en inspirerende presentatie en demonstratie werd mij duidelijk gemaakt hoe de SD-kaart van Eyefi in zijn werk gaat.

Prijzen

De Eyefi SD-kaarten zijn (logischerwijs) niet zo goedkoop als een normale SD-kaart. Alle drie de varianten komen met negentig dagen gratis Eyefi Cloud, waarover later meer.

  • Het 8GB-model kost gemiddeld 40 euro.
  • Het 16GB-model kost gemiddeld 60 euro.
  • Het 32GB-model kost gemiddeld 78 euro.

Geen accessoire die je ‘zomaar’ aanschaft dus, zeker niet als je als fotograaf veel gigabytes wil hebben. Dan wil je weten of het goed zit, en laat ik dat nou hebben uitgezocht. Speciaal voor deze review toverde ik mijn oude en domme Samsung-camera uit de kast, en heb ik hem de afgelopen maanden met Eyefi’s Mobi SD-kaart gebruikt. Tip: check Eyefi’s lijst met compatibele camera’s voordat je een Mobi SD-kaart aanschaft.
Nog even over negentig dagen proefperiode van Eyefi Cloud: deze wordt geactiveerd bij je registratie en wanneer de periode om is, kun je een stuk minder met je beeldmateriaal. De webapplicatie is niet meer te gebruiken en ook het synchroniseren tussen de apps stopt. Eyefi’s verdienmodel is dus je cloud-subscriptie á €44,95 per jaar. Betalen kan alleen met een creditcard, zo blijkt uit informatie op de aanschafpagina.

Unboxing

De Eyefi Mobi SD-kaart zit in een compacte verpakking, samen met een activatiekaartje. Deze fungeert tevens als handleiding en geeft als eerste stap aan om de Eyefi-app (hieronder meer) op je toestel te installeren. Voer vervolgens de code van het kaartje in en stop de SD-kaart in je camera. Maak een paar testfoto’s, waarna de app (telefoon) en SD-kaart (camera) verbinding maken. Activeer daarna je negentig dagen proefversie van Eyefi Cloud en klaar is kees.

DSC_0022

De SD-kaart

De Eyefi Mobi SD-kaart (laat ik hem afkorten als Mobi) lijkt van buiten een gewone SD-kaart, met de standaard afmetingen van 32 bij 24 bij 2,1 millimeter. Vanbinnen is het echter een stuk technischer dan bij de gemiddelde SD-kaart, omdat de Mobi draadloos al je geschoten selfies en vakantiefoto’s direct moet uploaden naar de cloud. Daarom is er een op ARM gebaseerde processor aanwezig, welke als energiezuinige functie heeft dat het Wifi-netwerk alleen wordt geactiveerd wanneer er een foto of video is genomen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is de Mobi verkrijgbaar in drie uitvoeringen, allen een klasse 10 chip afkomstig van Samsung en in staat om gegevens met maximaal 10MB per seconden door te sturen. Qua Wifi is er een WPA2 beveiligd 802.11b/g/n netwerk aanwezig welke met een maximale snelheid van 300 Mbit data kan overdragen. Vanwege de WPA2-sleutel worden de gegevens beveiligd verstuurd. Eyefi is niet duidelijk over de maximale afstand voor het versturen van het beeldmateriaal, maar uit eigen tests blijkt dat dit in ieder geval op zo’n 60 meter prima gaat.

De apps

Eyefi heeft applicaties (apps) voor de platformen Android (versie 4.0 of hoger vereist) en iOS (versie 7.0 of hoger en iPhone 5 of nieuwer vereist). Ik heb de Android-applicatie getest. Bij de eerste keer opstarten (zie screenshot 2), maak je een account aan, waarna de app opstart en verbinding maakt met de Mobi SD-kaart. Visueel ziet de app er prima uit, al kan het natuurlijk beter (Material Design, kuch kuch). Het belangrijkste is natuurlijk de werking en die is goed, zo is mijn ervaring. De app steekt redelijk eenvoudig in elkaar en laat je snel een foto delen, bijvoorbeeld.
Geschoten foto’s en video’s verschijnen binnen enkele seconden in de app, zo is mijn ervaring op het Wif- thuis. Klik op een foto voor meer mogelijkheden als technische details en mogelijkheden om hem te delen via alle ondersteunde kanalen. Ook is het mogelijk om een foto te voorzien van tags (zie screenshot 1), in een album te plaatsen of te verwijderen. Via het menu rechtsboven kom je bij de instellingen (screenshot 6), waar je redelijk veel zaken aan kunt passen. Zoals je op screenshot 4 kan zien, dien je na de proefperiode van negentig dagen je online lidmaatschap te verlengen om gebruik te kunnen maken van alle functies die Eyefi te bieden heeft. Een detail waar ik pas later achterkwam, is dat de app niet overweg kan met RAW-bestanden. Nu neem ik niet zo vaak foto’s in RAW-formaat, maar toen het eens voorkwam, bleken ze niet te verschijnen in de app. Of dit door middel van een toekomstige software-update veranderd gaat worden, weet ik niet, maar als je momenteel RAW-foto’s wilt gebruiken, zal je ze via het ouderwetse overschrijven binnen moeten halen.

Al met al ben ik zeker te spreken over de Android-applicatie van Eyefi, al is hij zonder online abonnement (á 45 euro per jaar) een stuk minder functioneel.

De web-applicatie

Er is ook een webapplicatie aanwezig, waar je moet inloggen om je beeldmateriaal te kunnen bekijken. Deze is wat minder uitgebreid dan de mobiele apps, maar volstaat om je content op de pc te beheren. Helaas is de webapplicatie alleen te gebruiken als je een actief Eyefi-abonnement hebt. Is je abonnement verlopen, dan krijg je alleen een scherm te zien waarop staat dat je je abonnement moet verlengen.

Conclusie

De Eyefi Mobi SD-kaart is niet gewoon een SD-kaart, dat is duidelijk. Door de Wifi-module en bijbehorende (mobiele en web) apps staat je content snel en kinderlijk eenvoudig online, wat erg handig is. Daar hangt echter wel een abonnement van 45 euro per jaar aan. Zonder abonnement stopt de internetsynchronisatie verdwijnt het grootste pluspunt van de Mobi SD-kaart. Dus ben je bereid om jaarlijks in de buidel te tasten, dan is de Eyefi Mobi SD-kaart een goede keus.

Foto’s

Hieronder vind je de foto’s van de Eyefi SD-kaart.

DSC_0019 DSC_0020 DSC_0021 DSC_0022 DSC_0024

Labels:, , ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons