Review: Lenco PlayLink 4

Lenco bracht eind vorig jaar de PlayLink-serie op de markt, met de PlayLink 4 als instapmodel. Deze draagbare speaker is verkrijgbaar vanaf 220 euro en wordt bestuurd via Qualcomm’s AllPlay-technologie. Ik heb ‘m getest, mijn muzikale ervaringen lees je in deze review.

Wat zit er in de doos?

De Lenco PlayLink 4 wordt in de doos vergezeld door een aantal boekjes en een adapter om hem van stroom te voorzien. Niets spannends dus, maar alles wat je nodig hebt zit erin. Optioneel wordt er ook een batterij meegeleverd, dit kost je gemiddeld zo’n veertig euro extra. Je kunt er ook voor kiezen om de batterij los aan te schaffen, in dat geval ben je zo’n vijftig euro kwijt. Mijn model kwam met een batterij, waarover later meer.

20150124_112910

Ontwerp en aansluitingen

De Lenco PlayLink 4 meet zo’n 21 bij 10 bij 13 centimeter en weegt inclusief batterij ongeveer anderhalve kilo. Qua design ziet de speaker er neutraal, misschien wat zakelijk, uit. De randen ogen als aluminium maar zijn van plastic gemaakt, een begrijpelijke keuze als je naar het prijskaartje van het product kijkt. Lenco’s merknaam prijkt klein op de voorzijde, welke verder vrij is gelaten van tierelantijn. Aan de linker bovenzijde vind je de volumeknoppen, welke goedkoop aanvoelen en een hard klikgeluid maken. Dit geldt ook voor de aan- en uitknop aan de rechter bovenzijde. De NFC-chip zit aan de bovenkant, de overige aansluitingen zijn te vinden aan de achterkant. Heb je meerdere PlayLink-apparaten, dan kun je met modeknop instellen welke functie de PlayLink 4 over moet nemen, om zo een echt stereogeluid te creëren. Ook een knopje om de speaker met je telefoon te verbinden, een 3,5mm audio ingang, stroomaansluiting en snelle reset-knop zijn aanwezig. Aan de onderzijde tref je een klepje voor de accu aan en ook vier rubberen voetjes – welke de speaker op de plaats houden – ontbreken niet.

De optionele accu is 2200 mAh groot en erg fors, zeker in vergelijking met smartphone-accu’s met dezelfde capaciteit. Je kunt volgens Lenco maximaal vijf uur muziek luisteren op een acculading, wat aardig klopt, zo is mijn ervaring. Het verwisselen van de accu dient met een hele, hele, kleine schroevendraaier te gebeuren. De accu maakt de speaker draagbaar, al zie ik daar zelf weinig heil in. Ik vind hem te fors en te zwaar om hem buitenshuis, bijvoorbeeld naar het strand, mee te nemen. Naar mijn mening zijn er in de categorie draagbare speaker betere alternatieven, maar de Lenco PlayLink 4 kan – wanneer je de accu aangeschaft hebt – ook meedoen.

20150124_113640

Muziek kan gestreamd worden via diverse applicaties, waarover hieronder meer. Het is echter ook mogelijk om via NFC (Near Field Communication) de verbinding op te zetten, dit werkt bijna altijd feilloos. Daarnaast kun je je telefoon of andere muziekdrager met een geluidskabel op de speaker aansluiten, dit gaat ook prima. Tenslotte kan er muziek worden afgespeeld via Bluetooth, maar hier heeft de PlayLink 4 meer moeite mee. Het komt regelmatig voor dat er geen connectie kan worden gemaakt, een probleem dat ik met diverse smartphones en tablets heb ondervonden. De speaker beschikt overigens over ondersteuning voor dual-band Wifi (b/g/n), wat inhoudt dat hij met 2,4Ghz, 5Ghz, Wifi Direct, DLNA en WPS overweg kan.

Met de prijs van 220 euro in gedachten houdend, vind ik het design prima geslaagd. De speaker voelt niet bijzonder luxe aan, de behuizing volstaat en qua aansluitingen en verbindingsmogelijkheden ben ik tevreden.

Applicaties

De PlayLink 4 is gebouwd rondom het Qualcomm AllPlay-principe, wat inhoudt dat de speaker via internet met apparaten als je smartphone communiceert. De speciale processor in de Lenco PlayLink 4 is gekoppeld aan de AllPlay Radio-app, welke beschikbaar is voor Android en iOS. De tweede applicatie die je dient te gebruiken, is Lenco’s PlayLink-app, te downloaden voor iOS en Android. Mijn ervaringen zijn gebaseerd op de Android-varianten.

Allereerst de AllPlay-applicatie: deze ziet er visueel oké uit en werkt naar behoren. Als ‘ie werkt tenminste, want daar zit het probleem. In zo’n dertig procent van de gevallen crasht de app tijdens het opstarten of kan hij de PlayLink 4 niet vinden. Soms helpt het om de app gedwongen opnieuw op te starten of de speaker uit en weer aan te zetten, maar soms ook niet. Daarnaast komt het ook regelmatig voor dat de app blijft hangen bij het selecteren van een radiozender, zodat je noodgedwongen een andere zender moet selecteren. Deze problemen heb ik tijdens de testperiode van drie weken herhaaldelijk ervaren en het zorgt ervoor dat de (positieve) gebruikservaring flink naar beneden wordt gehaald. Afijn, de AllPlay Radio-app laat je – zoals de naam al doet vermoeden – kiezen uit honderden, zo niet duizenden, radiozenders die met een druk op de knop naar de PlayLink 4 worden gestreamed. BNR Nieuwsradio, 538, Skyradio, NPO, alle Nederlandse zenders zijn aanwezig, net als enorm veel buitenlandse radiostations. Je kunt een station zoeken of selecteren via de verschillende categorieën.

screenshot muziekdiensten

De Lenco PlayLink-app is nodig om de speaker in het begin in te stellen, wat zich vanzelf wijst. Verbind de PlayLink 4 met je thuisnetwerk, geef hem een naam en je bent klaar. Daarna kun je vanuit de app naar muziekdiensten als DoubleTwist, Spotify en Napster navigeren om zo muziek naar de PlayLink 4 te streamen. De PlayLink-app ziet eruit alsof hij ontworpen is voor iOS 5, werkt wat onlogisch en verliest wel eens de verbinding met de speaker. Ruimte voor verbetering, maar het werkt (beter dan AllPlay Radio). Nog even over Spotify: Premium-gebruikers kunnen via ‘Connect’ muziek streamen naar de speaker, wat goed werkt en ik een hele fijne functie vind.

Tenslotte nog een domper voor wie bedacht had om de PlayLink 4 draadloos met de computer te gebruiken: er is (nog) geen computer applicatie, dus heb je een kabel nodig.

Wat betreft de applicaties van Qualcomm en Lenco is er nog aardig wat werk aan de winkel, want momenteel is het platform nog aardig instabiel en incompleet, zowel qua functies als visueel.

Geluidskwaliteit

Laat het duidelijk zijn dat ik absoluut geen audiofiel ben. Ingewikkelde muzikale termen laten bij mij geen belletje rinkelen (ha ha ha), dus mijn mening over de geluidskwaliteit van de Lenco PlayLink 4 is puur gebaseerd op mijn ervaringen. Eerst wat technische details: de speaker kan overweg met MP3, AAC, PCM, FLAC, WAV, ALAC-formaten en speelt dus ook muziek af van onder meer Spotify en (online) radiostations. De speaker heeft de afgelopen weken in mijn slaapkamer gestaan, een relatief kleine ruimte die voor een speaker van dit formaat snel met geluid te vullen is. Qua volume zit het in ieder geval wel goed: de PlayLink 4 kan flink hard. Met het volume op zo’n twintig procent vond ik het wel hard genoeg als achtergrondmuziek tijdens het werken.

Het prijskaartje van de speaker uit zich ook in de geluidskwaliteit, die is voor mijn gevoel merkbaar minder dan bij duurdere modellen van concurrenten als Sonos en Harman Kardon. Maar oké, voor zo’n tweehonderd euro kun je natuurlijk geen gekke dingen verwachten en ik vind de kwaliteit prima. Hoge tonen klinken bij het volume op zo’n twintig/dertig procent mooi en zuiver, al treedt er meer vervorming op als het geluidsniveau omhoog gekrikt wordt. Lage tonen zijn vooral merkbaar met het volume op vijftig procent en hoger, dan trilt de speaker ook als je je hand erop legt. Een goed voorbeeld is Sally, een liedje van Hardwell, daarbij dreunt alles lekker door. Bij liedjes waarbij vooral gezongen wordt, hoor je die persoon luid en duidelijk zingen, al klinkt het niet zo verfijnd als bij die speakerset van een paar duizend euro, natuurlijk.
Een puntje van kritiek is dat wanneer het volume zacht staat, je het systeem van de speaker erdoorheen hoort ruisen. Het streamen van muziek vergt blijkbaar zoveel energie van de PlayLink 4, dat hij op bepaalde momenten ruist. Het klinkt een beetje als het ruisen van de zee, mocht je weten hoe dat klinkt. Ik denk dat het veel mensen niet eens opvalt omdat je het geluid niet vaak zo zacht hebt staan, maar graag zou ik de opvolger van deze speaker ‘ruisvrij’ zien.

20150124_112754

 

Conclusie

De Lenco PlayLink 4 beschikt over een prima design, genoeg aansluitingsmogelijkheden en kan – na aanschaf van de vijftig euro kostende accu – als draagbare speaker gebruikt worden. Ik acht hem echter te lomp om bijvoorbeeld mee te nemen naar het strand, maar het is fijn dat de optie er is. Qualcomm’s AllPlay-technologie is een interessant (open-source) concept dat in de praktijk echter nog niet feilloos werkt. De (Android)-applicaties zijn zowel visueel als technisch nog niet af en hebben last van haperingen, vastlopers en weigeren regelmatig dienst. De geluidskwaliteit is in mijn ogen goed genoeg voor een speaker in deze prijsklasse, maar dit zal voor iedereen verschillend zijn. Ik denk dat dit een leuke speaker is voor de slaapkamer, garage of kinderkamer en – wanneer alles werkt – eenvoudig te bedienen is via Spotify of andere muziekdiensten.

Foto’s

Natuurlijk is ook de Lenco PlayLink 4 op de foto gezet, om je zo een goed beeld van het product te geven. Verder heb ik screenshots toegevoegd van applicaties waarmee je de PlayLink 4 kunt bedienen.

Labels:, , ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Reacties (1)

 • Avatar

  Klaus

  |

  Ik heb hem nu een week via Bluetooth en WiFi geen probleem ,
  Alleen de accu wordt niet geladen dat is een grote minpunt.
  Dus ik denk hem weer terug te brengen.
  Mvg Klaus.

  Reply

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons