Review: Honor 6

De Honor 6 is een 5″ smartphone die sinds eind vorig jaar verkrijgbaar is in Nederland. Hij beschikt over high-end specificaties en kost slechts 299 euro. In deze review lees je wat wij van de telefoon vinden.

Belangrijkste specificaties

  • 5″ Full-HD scherm
  • HiSilicon Kirin 920 octacore processor
  • 3GB werkgeheugen
  • 13 megapixel camera en 5 megapixel camera
  • Ondersteuning voor o.a. Bluetooth, Wifi, GPS en 4G-netwerken
  • Android 4.4 KitKat
  • 3100 mAh batterij
  • 16GB aan opslagcapaciteit + Micro-SD slot
  • Kleuren: zwart en wit

Ontwerp

De Honor 6 valt qua afmetingen op: voor een 5″ smartphone is hij aardig compact, 139.6 x 69.7 x 7.5 millimeter om precies te zijn. Het toestel weegt zo’n 130 gram. Qua ontwerp is de telefoon niet opvallend en lijkt het een kruising tussen een Huawei, iPhone en Sony Xperia-model. De zijkanten lijken van metaal gemaakt te zijn, maar schijn bedriegt. De onderkant bevat een Micro-USB-poort, de bovenkant een 3,5mm aansluiting. De rechterzijkant is voorzien van een klepje om de SIM- en SD-sloten te beschermen, de aan- en uitknop en de volumeknoppen. De linkerzijkant is leeg gelaten. De voorkant bevat een kleine speakergrill, webcam en helderheidssensor. De navigatieknoppen zijn softwarematig, zoals we dat bij veel Android-smartphones zien. De achterkant van de Honor 6 huisvest de camera, dubbele LED-flitser en speaker. Ook Honor’s logo en wat verplichte informatie als de mededeling dat je de telefoon niet in de prullenbak moet gooien is aanwezig. De achterkant lijkt gemaakt van glas, maar is in werkelijkheid van plastic, wat goedkoop aanvoelt en nauwelijks grip biedt. Ook zitten er na een testperiode van drie weken verschillende kleine krasjes op de achterkant. Jammer, want verder komt de behuizing van de telefoon prima en degelijk over.

20150220_171754

Scherm

Het scherm van de smartphone is 5″ groot en telt 1920 bij 1080 pixels, ook wel bekend als Full-HD resolutie. Op dit beeldformaat is dat haarscherp, individuele pixels onderscheiden is met het blote oog praktisch onmogelijk. De kijkhoeken, kleurenreproductie en reactiesnelheid zijn goed en bij de hoogste helderheid is het scherm goed af te lezen in het waterige lentezonnetje. De sensor die de automatische helderheid regelt, is echter onbetrouwbaar en storend: hij verhoogt of verlaagt de helderheid van het display op de gekste momenten, bijvoorbeeld door mij ‘s avonds in bed opeens te verblinden met een fel licht. Dit gebeurde meerdere malen per dagen en na een week heb ik de automatische helderheid daarom uitgezet. Gelukkig is het scherm zelf wel dik in orde.

20150220_171822

Geluid

De speaker zit bij de Honor 6 aan de achterkant en dat is geen fijne positie. Wanneer je de telefoon in je hand houdt of op tafel legt, wordt het volume gedempt en vermindert de kwaliteit. Geef je de speaker de ruimte dan klinkt het geluid schappelijk, maar de kwaliteit kan bij lange na niet tippen aan bijvoorbeeld de speakers van de HTC One M8. Zo klinken hoge tonen wat schel, ontbreekt er veel bas en wordt de kwaliteit blikkerig als het volume hoog wordt gezet. Helaas is dit iets wat we bij veel toestellen in deze prijsklasse zien. Overigens valt het mij op dat de gesprekskwaliteit bij het bellen niet optimaal is. Zo klinkt de persoon aan de andere kant van de lijn soms plots wat zachter of komen woorden niet helemaal door; een probleem dat ik nog nooit met een reviewtelefoon heb ervaren maar me bij de Honor 6 de afgelopen weken meerdere malen overkomen is.

Camera’s

De camera’s van de telefoon zijn op papier goed, maar blijken in de praktijk vrij standaard. Aan de achterzijde is een 13 megapixel model geplaatst, deze kan filmen in Full-HD resolutie en bevat een dubbele LED-flitser. Bij voldoende daglicht zijn de foto’s prima te noemen, maar bij minder verlichte omstandigheden verdwijnen de details en treedt er relatief veel ruis op.

De 5 megapixel webcam doet zijn werk naar behoren en schiet scherpe selfies. Wel dien je de telefoon goed stil te houden, anders worden de foto’s snel wazig. In een donkere ruimte zijn webcamkiekjes sowieso snel minder duidelijk, maar dat is bij veel smartphones zo.

derde foto

Software

Android 4.4.2 is de softwareversie waarop de Honor 6 draait, al zou een update naar 5.0 Lollipop binnen enkele maanden volgen. Honor gebruikt de EMUI-schil van Huawei om zich te onderscheiden van andere fabrikanten en de kale Android-versie. Uit de doos was dit EMUI 2.3, maar er stond een update naar versie 3.0 klaar. Smaken verschillen, maar ik vind laatstgenoemde versie een stuk stijlvoller en moderner ogen dan zijn voorganger. Ik heb verschillende screenshots van beide versies toegevoegd, oordeel zelf.

De schil is te uitgebreid om hier volledig te bespreken, maar laat ik zeggen dat hij plus- en minpunten heeft. Handig zijn de extra instellingen die je bijvoorbeeld de on-screen navigatietoetsen laten bewerken of de schitterende rekenmachine-applicatie. Ook heb je de mogelijkheid om de smartphone met één van de vele thema’s naar eigen smaak aan te passen. Vreemd is echter dat de EMUI-launcher geen app-drawer heeft en dus alle applicaties over je startschermen verdeeld, iets waar ik zelf helemaal geen fan van ben. Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen door bijvoorbeeld Nova Launcher te gebruiken.

Prestaties

De Honor 6 draait op een HiSilicon Kirin 920 processor, gefabriceerd door Huawei en dus ook te vinden in verschillende eigen smartphones. De chipset beschikt over acht kernen waarvan er vier op 1,3Ghz draaien en vier op 1,7Ghz. Er is 3GB werkgeheugen aanwezig. De telefoon loopt soepel en is qua snelheid vergelijkbaar met de Samsung Galaxy S4 en HTC One M7. Wanneer je hem vergelijkt met nieuwere en snellere toestellen als de OnePlus One, valt op dat het openen van applicaties, het laden van webpagina’s en multitasken merkbaar vlotter gaat bij de OnePlus One, die ook 300 euro kost. Voor veruit de meeste gebruikers zal de Honor 6 echter prima volstaan qua snelheid.

Accuduur

Over de accuduur ben ik niet te spreken, al lijkt daar een verklaring voor te zijn. Collega-reviewers zijn over het algemeen enthousiast over de accuduur van de telefoon, zij kunnen een lange dag vooruit, soms zelfs langer. Ik daarentegen zie bij normaal gebruik rond 15:00 de teller onder de twintig procent gaan, met een screen-on-time van zo’n twee uur. In de afgelopen drie weken heb ik geen verbetering of verslechtering gezien en ik verwacht dat de accu in mijn testexemplaar niet zo lekker in z’n vel zit. De accu is overigens niet verwisselbaar en heeft een capaciteit van 3100 mAh, opvallend groot voor een 5″ smartphone.

20150220_171410

Conclusie

De Honor 6 is een goede keuze voor wie niet teveel geld uit wilt geven aan een smartphone, maar qua specificaties en gebruiksgemak toch een goed toestel wilt. De snelheid, camera’s, het scherm en de behuizing zijn prima in orde, al had ik graag een andere achterkant geien. De accuduur van mijn exemplaar is bijzonder slecht, maar kijkend naar andere reviews lijkt hij wel goed te zitten. Voor 299 euro is de Honor 6 één van de betere opties, al is de even dure OnePlus One (met o.a. een groter scherm en meer opslagcapaciteit) een serieuze concurrent.

Meer informatie over de Honor 6 is te vinden op Honor’s website.

Foto’s

Hieronder vind je naast foto’s van de Honor 6 ook screenshots (oude en nieuwe versie van de software) en foto’s die met de telefoon geschoten zijn. Laat je even weten wat jij van de Honor 6 vindt?

 


 

 

Labels:, , , ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons