Eerste ervaring met de Honor 4X-smartphone

Honor presenteerde 2 april een nieuwe smartphone voor de Nederlandse markt: de 4X. Het toestel is vanaf 13 april verkrijgbaar voor 199 euro en is voorzien van onder meer een 5,5″ HD-scherm, 2GB werkgeheugen en 13 megapixel camera. Ik kon namens Digimind al kort met de Honor 4X aan de slag, mijn eerste ervaring lees je hier.

Specificaties Honor 4X

  • 5,5″ HD-scherm (1280 bij 720 pixels)
  • HiSilicon Kirin 620 octacore processor op 1,2Ghz
  • 2GB werkgeheugen
  • 8GB intern geheugen, uitbreidbaar met Micro-SD (max. 32GB)
  • 13 megapixel camera (achterzijde)
  • 5 megapixel camera (voorzijde)
  • 3000 mAh accu (niet verwisselbaar)
  • Dual-sim
  • Android 4.4 KitKat met EMUI 3.0, update naar Android 5.0 volgt binnen enkele maanden
  • Ondersteuning voor o.a. Wifi, Bluetooth en 4G-netwerken

Voor alle specificaties kun je terecht op de website van Honor.

knoppen 2

Mijn bevindingen

In de paar uur die ik met de Honor 4X heb kunnen doorbrengen, heb ik een goede eerste indruk van de telefoon gekregen. Het design oogt strak en het toestel is netjes afgewerkt. De achterkant is van kunststof maar voorzien van een gripvol patroontje, wat bijzonder fijn aanvoelt. Mijn algemene indruk van het ontwerp is positief, de smartphone komt degelijk over.

Het 5,5″ beeldscherm is op het gebied van helderheid en kleurweergave niet slecht, maar ook niet opvallend goed. De resolutie van 1280 bij 720 pixels is scherp genoeg voor dit formaat display, al kun je als je goed kijkt wel individuele pixels onderscheiden. Storend is het echter niet, zeker niet als je bedenkt dat concurrerende telefoons in deze prijsklasse het vaak met lagere beeldresolutie moeten doen.

De HiSilicon octacore processor en 2GB werkgeheugen zorgen voor een soepele gebruikservaring, ook iets wat niet op iedere <200 euro kostende smartphone het geval is. Internetten, het downloaden van applicaties en het maken van foto’s gaat allemaal snel en dat is fijn. Het opstarten van een spelletje of Gmail duurt iets langer, maar echt storende wachttijden heb ik niet meegemaakt. De 4X-smartphone is met zijn 64-bit processor en aanstaande Lollipop-update ook toekomstbestendig.

achterkant eraf

De 13 megapixel camera aan de achterzijde schiet nette kiekjes en ook de 5 megapixel webcam maakt mooie en scherpe selfies. De kwaliteit van beide camera’s is niet zo indrukwekkend als bij duurdere smartphones, bijvoorbeeld de OnePlus One, maar voor de meeste gebruikers ruim voldoende. Met de verkoopprijs van de Honor 4X in het achterhoofd houdend valt er niet te klagen, dat is zeker.

De gebruikte software is gebaseerd op Android 4.4 KitKat, een inmiddels verouderde versie. Volgens Dimitry Vleugel, marketingmanager bij Honor, krijgt de smartphone binnen enkele maanden een update naar versie 5.0 Lollipop, nog even geduld dus. Honor maakt gebruik van de visuele EMUI 3.0-schil van moederbedrijf Huawei en alhoewel die afwijkt van vanille Android valt er goed mee te werken. De afgelopen weken heb ik de Honor 6 gebruikt, die loopt op dezelfde schil en ik ben overwegend enthousiast. Zo kun je het scherm ontwaken door er tweemaal op te tikken, of teken een C om direct de camera op te starten. Ook de energiebesparende functie is een nuttige toevoeging en iets dat je niet vaak ziet op goedkopere smartphones. Minpunten heeft EMUI 3.0 echter ook, zo zullen de Aziatisch ogende iconen en het ontbreken van een appdrawer bij veel Nederlandse gebruikers niet in de smaak vallen; problemen die ik overigens heb opgelost door een alternatieve launcher te installeren.

knoppen

Overige hardware heb ik niet kunnen testen, maar ik wil er kort iets over kwijt. De Honor 4X kan overweg met 4G-netwerken is daarom interessant voor wie een goedkope 4G-smartphone zoekt. Ook de mogelijkheid om twee simkaarten in de telefoon te stoppen, is een handig iets. Het interne geheugen van 8GB is echter aan de krappe kant, zeker als je weet dat je slechts 3,77GB tot je beschikking hebt; de rest wordt ingenomen door het systeem. En alhoewel het geheugen uitbreidbaar is met een Micro-SD kaartje, had ik graag een tientje meer betaald voor 16GB aan opslagcapaciteit.

Verkrijgbaarheid

De Honor 4X is vanaf 13 april te koop in Nederland voor 199 euro bij onder meer Coolblue en Belsimpel. Laat je even weten wat jij van deze smartphone vindt?

Galerij

Hieronder vind je de foto’s die ik van de Honor 4X gemaakt heb.

Labels:, ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons