Drie wearables voor het hardlopen

Met de komst van wearables (draagbare technologische accessoires) verandert onder andere de manier waarop we sporten. In dit artikel vertel ik je meer over drie accessoires die gebruikt kunnen worden tijdens het hardlopen.

1: Sony Smartwatch 3

De Smartwatch 3 van Sony is een wearable die niet in het bijzonder gericht is op hardlopen, maar zich er wel voor leent. De Smartwatch 3 is – zoals de naam al doet vermoeden – een horloge en draait op Android Wear, een aangepaste versie van Android. De Smartwatch 3 laat onder andere meldingen van je telefoon zien en stelt je in staat om bijvoorbeeld door middel van spraakinvoer te antwoorden op een e-mail, SMS of WhatsApp’je. Sony is niet de enige fabrikant met een Android Wear-smartwatch, onder andere Samsung en LG hebben er ook een op de markt gebracht. De Smartwatch 3 is echter de enige horloge in de Android Wear familie dat over een ingebouwde GPS-chip beschikt en daarom het meest geschikt als hardloopaccessoire.

Smartwatch 3 2

 

Michelle Fresco, PR van Sony Nederland, vertelt: ‘Mensen nemen hun smartphone vaak mee met hardlopen omdat ze een app gebruiken (bijvoorbeeld Runkeeper, red.) die hun gegevens bijhoudt en muziek luisteren (via bijvoorbeeld oordopjes, red.). Wij hebben deze twee functies in de Smartwatch 3 weten te implementeren waardoor je – als je gaat hardlopen – je aan het horloge genoeg hebt, je smartphone kan thuis blijven. Installeer een app als Runkeeper op de Smartwatch 3 en door de ingebouwde GPS-module houdt hij tijdens het hardlopen al je gegevens bij, net als op je telefoon. Het aanwezige opslaggeheugen van 4GB biedt plaats aan vele liedjes en door de ondersteuning voor een Bluetooth headset kun je ook tijdens het lopen naar al je favoriete muziek blijven luisteren.’

Smartwatch 3

De Smartwatch 3 beschikt verder over onder andere een stappensteller, 1,6” touchscreen, kompas, verscheidende sensoren en is waterdicht (IP68-geclassificeerd). De accu gaat bij normaal gebruik 2 dagen mee, opladen vindt plaats middels Micro-USB. Er komen verschillende kleuren bandjes op de markt zodat hij naar eigen smaak aan te passen is. Het geheel is met zo’n 60 gram ook niet erg zwaar te noemen. Hij beschikt echter niet over bijvoorbeeld hartslagmeter, in tegenstelling tot wearables die speciaal ontworpen zijn voor sportdoeleinden. Het horloge werkt alleen met smartphones die draaien op Android 4.3 of hoger, sporters met bijvoorbeeld een iPhone hebben niks aan de Smartwatch 3.

Plus- en minpunten

+ Naast hardloopaccessoire ook een volwaardig horloge
+ Draait op Android Wear; een uitgebreid besturingssysteem
+ Groot (kleuren) touchscreen
+ Hij kan zelfstandig werken, telefoon kan tijdens het lopen thuisgelaten worden
+ Kan redelijk gepersonaliseerd worden

– Geen hartslagmeter
– Accuduur is niet bijzonder
– Niet geoptimaliseerd voor hardlopen
– Alleen compatibel met Android 4.3 of hoger
– Alleen spatwaterdicht

De Sony Smartwatch 3 is verkrijgbaar voor een adviesprijs van €229,99.

2: TomTom Multi-sport Cardio

De Multi-sport Cardio van TomTom is geheel gericht op sporten en dat blijkt. Het horloge beschikt over een ingebouwde hartslagmeter die volgens onafhankelijke tests ‘zeer nauwkeurig’ is in vergelijking met elektrocardiografie. Verder is hij voorzien van vijf verschillende intensiteitszones zodat je een workout naar wens kunt doen. Voorbeelden zijn ‘sprint’, waarbij er gefocust wordt op intervaltraining, en ‘conditie’, gericht op je uithoudingsvermogen. Consumenten zijn echter niet erg te spreken over deze intensiteitszones, zo blijkt uit reviews die op verschillende websites te vinden zijn.
De TomTom Multi-sport Cardio heeft de beschikking over een scherm van ruim 1” dat niet voorzien is van touchtechnologie. Je bedient het horloge met de grote zwarte knop onder het display, iets wat minder effectief werkt dan een touchscreen. Het scherm laat wel een hoop zien, bijvoorbeeld de gelopen afstand, het geschatte aantal verbrande calorieën en de route. Intern vind je naast de hartslagmeter ook Bluetooth, GPS, Glonass en sensoren als een kompas. Nederlands behoort niet tot de ondersteunde talen, iets wat toch wel jammer is. Ook de accuduur maakt weinig indruk, gebruik je zowel de hartslagmeter als de GPS dan gaat het horloge volgens TomTom zo’n 8 uur mee. Data die het horloge verzameld heeft kun je via Bluetooth op de TomTom Mysports Mobile app zetten, welke te synchroniseren is met je TomTom-account. Zo kun je op elk apparaat je gegevens bekijken, wel zo handig.

De Multi-sport cardio is naast hardlopen ook geschikt voor wielrennen en zwemmen en is dan ook waterdicht (tot 50 meter).

Plus- en minpunten

+ Speciaal ontworpen voor meerdere sporten
+ Hartslagmeter
+ Waterdicht tot 50 meter
+ Gegevens via app en account bekijken

– Geen touchscreen, bediening gaat via een knop
– Niet in het Nederlands in te stellen
– Intensiteitszones werken matig
– Matige accuduur

De TomTom Multi-sport is onder andere verkrijgbaar op de officiële TomTom-website en kost daar €299.

3: Runtastic Orbit

De Orbit is met 120 euro de goedkoopste wearable die ik hier bespreek, maar wat heeft hij allemaal in huis? Wel, gegevens zijn af te lezen op het zwart-witte scherm, bediening gaat via een knop die daaronder zit. Qua data verzamelt de Orbit onder andere het aantal stappen, verbrande calorieën, de tijd en de totale tijd dat je aan het hardlopen was. Koppel je de wearable aan de Runtastic Pro applicatie dan verandert de Orbit in een veel geavanceerder product. Hij laat dan ook bijvoorbeeld je gemiddelde- en topsnelheid zien, handig voor hardlopers. Hij meet ook gegevens van het wielrennen maar ontbeert bijvoorbeeld een hartslagmeter. Gegevens worden verzameld met behulp van onder meer een GPS-chip en de koppeling met de smartphone, die via Bluetooth gaat.

orbit

Voor de smartphone (Android en iOS) is een app beschikbaar waarmee je alle verzamelde gegevens kun bekijken. In professionele reviews wordt de app als minpunt genoemd omdat hij niet altijd de data zien en onoverzichtelijk is. Iets om rekening mee te houden dus. De accuduur is met ongeveer 7 dagen wel goed te noemen en ook de waterdichtheid is een pluspunt. Tevens meet de wearable ook je slaapgedrag, een extra die de twee andere gadgets niet bieden. De Orbit is verkrijgbaar in verschillende kleuren en dus aardig aan te passen naar eigen smaak.

Plus- en minpunten

+ Relatie goedkoop
+ Goede accuduur
+ Waterdicht
+ Meet naast hardlopen ook fietsen en slaapcyclus

– Matige app
– Geen hartslagmeter
– Geen touchscreen, bediening gaat via een knop
– Zonder gebruik van Runtastic Pro app wel beperkt

De Runtastic Orbit is voor €120 te koop in de officiële webshop.

Conclusie

Welke van de drie het meest geschikt is verschilt per persoon. De Smartwatch 3 is een horloge dat draait op Android Wear en daarom uitermate geschikt voor dagelijks gebruik. De aanwezige GPS-chip en ondersteuning voor Bluetooth headsets zorgen ervoor dat je je telefoon niet mee hoeft te nemen met hardlopen. Hij beschikt echter niet over bijvoorbeeld een hartslagmeter, functies die speciaal voor sport ontworpen wearables wel hebben. Het slimme horloge heeft als groot minpunt dat hij werkt alleen met smartphones die draaien op Android 4.3 of hoger. Tevens is hij alleen spatwaterdicht en heeft hij een matige accuduur. Het is een interessant apparaat dat echter niet alle interessante functies heeft, daarom lijkt hij mij geschikt voor de casual renner.

De TomTom Multi-sport cardio is ontworpen voor meerdere sporten en heeft ook een hartslagmeter. Dit horloge lijkt mij geschikt voor de meer professionele hardloper die bepaalde minpunten niet zo erg vindt. Zo ontbeert de TomTom een touchscreen, is de accuduur weinig indrukwekkend en werken de intensiteitszones matig. Ook is het horloge niet in het Nederlands in te stellen. De waterdichtheid en het eenvoudig uitlezen van gegevens zijn wel interessante pluspunten.

De Runtastic Orbit is in vergelijking met de andere twee goedkoop en levert in op functionaliteiten als een hartslagmeter en touchscreen. Verder kan hij relatief weinig zonder het gebruik van de Runtastic Pro-applicatie en is de applicatie wat teleurstellend. De waterdichtheid en eenvoud van het apparaatje zelf zijn voor sommigen wel pluspunten. Door zijn relatief lage prijs is het een leuke gadget om eens te proberen, zeker als je je dagelijkse levensstijl wilt meten.

Welke van de drie geniet jouw voorkeur?

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons