Getest: externe kaartlezer voor Android-apparaten

De Transcend RDP9K is een externe kaartlezer die met zijn Micro-USB aansluiting te koppelen is aan een Android-apparaat. Je kan zo een SD-kaart, USB 2.0 USB stick en Micro-SD kaartje met je smartphone of tablet gebruiken.

De accessoire kost 13 euro, een vrij lage prijs. Maar om te kijken of je niet voor 13 euro het schip in gaat, heb ik hem voor je getest. Nu is het geen product dat je aan een uitgebreide review kan onderwerpen, maar ik heb uitgezocht of hij doet wat hij belooft. Voor apparaten zonder Micro-SD slot en USB-poort kan dit namelijk een interessante accessoire zijn.
Let op: de Transcend RDP9K werkt alleen met (Android)-apparaten die ondersteuning bieden voor USB On The Go (OGT). Daarnaast moet je toestel minimaal op Android 4.0 Ice Cream Sandwich draaien. Check dit goed voor je de accessoire in huis haalt.

Ontwerp en aansluitmogelijkheden

De kaartlezer is slechts enkele centimeters lang en breed en zo’n twee centimeter dik. Hij weegt minder dan vijftig gram en voelt aardig aan. Niet opvallend degelijk maar sterk genoeg voor dagelijks gebruik, zo is mijn ervaring. Het gebruikte materiaal is glimmend plastic: een magneet voor vingerafdrukken. Doe een SD-kaart, Micro-SD kaart of USB stick in de kaartlezer en steek de Micro-USB aansluiting in je toestel. Optioneel kun je nog de Transcend bestandsbeheer applicatie downloaden, waarover hieronder meer.

De kaartlezer pakt (Micro) SD-kaarten en USB sticks feilloos en bestanden verplaatsen, kopiƫren en plakken werkt naar behoren. Mijn externe harde schijf werd echter niet herkend: de oorzaak is mij niet bekend. Ligt het aan de schijf, aan de kaartlezer of aan mijn smartphone: ik heb geen flauw idee.

20150521_151314

De app

Transcend heeft ook een eigen bestandsbeheer applicatie voor de accessoire uitgebracht. De ‘Transcend Elite’ app is los te downloaden en kan overweg met verschillende clouddiensten. De meest interessante functie is de ‘One touch backup’, die je snel een backup van je contacten, foto’s, films, muziek en downloads naar het externe geheugen in de kaartlezer laat maken. Alhoewel je dit ook via de computer kan doen, werkt het prima met de kaartlezer en app. Een leuke feature. De applicatie zelf oogt trouwens wat gedateerd en kan best een Material Design update gebruiken. Desondanks is mijn algemene indruk positief.

QuickMemo+_2015-06-06-18-16-31

Conclusie

De Transcend RDP9K is verkrijgbaar voor gemiddeld 13 euro en dat maakt ‘m in mijn ogen een interessante accessoire. Hij biedt drie nieuwe geheugenmogelijkheden, werkt naar behoren en is bijzonder compact. Ik vind het een aanrader. Ga jij ‘m aanschaffen?

Foto’s

Hieronder vind je de foto’s die ik van de accessoire gemaakt heb, inclusief screenshots van de bestandsbeheer applicatie.

Labels:, ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons