Review: LG G4

De LG G4 is het nieuwste vlaggenschip van de Zuid-Koreaanse fabrikant en beschikt over enkele features die de concurrentie mist. Zijn de high-end specificaties in combinatie met extra’s als de lederen achterkant genoeg om de G4 uit te roepen tot de beste smartphone of gaat die titel naar een ander toestel? Ik heb de G4 de afgelopen weken getest, mijn oordeel lees je hier.

Belangrijkste specificaties

  • 5,5” QHD-scherm
  • Qualcomm Snapdragon 808 processor
  • 3GB werkgeheugen
  • 32GB opslagcapaciteit + Micro-SD slot (max. 128GB)
  • 8 megapixel webcam
  • 16 megapixel camera
  • 3000 mAh accu (verwisselbaar)
  • Android 5.1 Lollipop
  • Optionele lederen achterkant

Ontwerp

De G4 heeft een 5,5″ beeldscherm en ondanks de vrij smalle bezels (randen rond het scherm) is het toestel best groot. Qua afmetingen is ‘ie vergelijkbaar met de OnePlus One en dat maakt hem voor mensen met kleinere handen lastig met één hand te bedienen. Het ontwerp is duidelijk geïnspireerd op de G3 en G Flex 2.

Het toestel heeft een lichte kromming, wat er volgens LG voor zorgt dat de telefoon beter in de hand ligt en minder snel breekt bij een val of strakke broekzak. Of dat laatste zo is heb ik niet getest, maar de G4 ligt inderdaad lekker in de hand. In het kader van ieder voordeel heeft een nadeel: ligt de telefoon op tafel en wil je gaan typen dan zorgt de kromming voor instabiliteit en een schommelend toestel.

De LG G4 is gemaakt van plastic en voelt minder luxe aan dan concurrenten met een metalen behuizing. Ook is het plastic gevoelig voor vingerafdrukken. De voorkant van de G4 doet – op het LG logo na – denken aan de OnePlus One en komt minimalistisch over. Zoals bij veel LG-smartphones zijn de volumeknoppen en aan- en uitknop van de G4 aan de achterkant geplaatst. Dit is even wennen maar werkt prima. Het scherm is aan- en uit te zetten door er twee keer snel op te tikken: handig als het toestel met de achterkant naar beneden ligt en je even snel op je telefoon wilt kijken.
In tegenstelling tot bij veel andere high-end smartphones kun je de achterkant en accu van de G4 verwijderen. Ook is er een Micro-SD slot aanwezig. LG springt handig in op een leegte die ontstaan is nu Samsung, HTC en Sony één of meerdere van deze functies geschrapt hebben.

De standaarduitvoering van de G4 wordt geleverd met een verwisselbare, plastic achterkant, die ik kort in handen heb gehad en wat goedkoop aanvoelt. Interessanter is het vijftig euro duurdere model dat beschikt over een (eveneens verwisselbaar) achterkantje van echt leer. De lederen cover is verkrijgbaar in de kleuren bruin en zwart en voelt lekker aan. Het geeft de telefoon een opvallende look en het is echt weer eens wat anders dan glas of metaal, cool. Helaas zijn er ook minpunten: het leer wordt vrij snel vies en heeft na twee weken testen verschillende krassen. Over het stiksel kan ik kort zijn: ik vind hem te aanwezig, maar anderen vinden het juist een tof detail. Over het algemeen ben ik erg te spreken over het uiterlijk van de achterkant: de grote cameralens springt er echt uit, met het kleine ‘G4’ logo als subtiele toevoeging.
In een tijd dat smartphones steeds meer op elkaar lijken, is het goed om te zien dat LG experimenteert met nieuwe materialen. Perfect is de lederen achterkant nog niet, maar voor wie wat anders wilt is het een mooie keuze.

Beeldscherm

Het 5,5″ beeldscherm ziet er in één woord prachtig uit. De QHD-resolutie (2560 bij 1440 pixels) zorgt voor belachelijk scherp beeld, misschien wel iets té. Want is Full-HD (1920 bij 1080 pixels) niet scherp genoeg voor dit schermformaat? Afijn, zaken als de kleurreproductie, kijkhoeken en het contrast zijn ook dik in orde. De afgelopen weken verschenen er echter berichten op het internet dat de telefoon last heeft van problemen met het touchscreen. In sommige gevallen zou het scherm aanrakingen niet goed of zelfs helemaal niet registreren, een serieus probleem. Zelf heb ik diverse malen ondervonden dat het scherm weigert te reageren als ‘ie in de zon gebruikt wordt. Laten we hopen dat LG dit probleem kan oplossen met een software-update, want hier word je natuurlijk niet vrolijk van.

Camera’s en geluid

Smartphones krijgen steeds betere camera’s en dat geldt ook voor de LG G4. Het toestel heeft een 16 megapixel camera met f1.8-diafragma en maakt zowel overdag als in het donker bijzonder goede foto’s. De telefoon heeft een dubbele ledflitser en ‘Laser Autofocus’, die allebei uitstekend werk verrichten. De automatische stand is overzichtelijk, werkt goed en is bedoeld voor de gemiddelde gebruiker. De manuele stand daarentegen richt zich op professionele fotografen en laat je zaken als de ISO, witbalans en sluitertijd aanpassen. Mijn Amerikaanse vriend Ben Schoon heeft een aantal foto’s met de manuele stand genomen en man: je kan er schitterende kiekjes mee schieten. Naar mijn mening is de LG G4 de Android-smartphone met de beste camera.

De 8 megapixel webcam staat garant voor scherpe selfies en kan bediend worden met verschillende grappige commando’s. Ook is er een speciale beautymodus aanwezig, maar die heb ik één keer op een feestje gebruikt en toen nooit meer.

De speaker zit aan de achterkant en dat is een tegenvaller. Het geluid wordt van je weggeblazen, in tegenstelling tot bij de HTC One M9 die stereo speakers aan de voorkant heeft. De G4 doet een hoop dingen goed, maar de speaker is er niet een van.

Prestaties

De LG G4 heeft een Snapdragon 808 processor, waar concurrenten als de HTC One M9 en Sony Xperia Z3+ een Snapdragon 810 hebben. De 808 is op papier iets minder snel dan de 810, maar laatstgenoemde wordt sinds dag één geplaagd door oververhittingsproblemen. LG’s keuze voor de 808 is daarom een begrijpelijke zet. De chipset werkt in combinatie met 3GB werkgeheugen en zorgt voor een rappe telefoon. De G4 heeft geen enkele moeite met dagelijkse taken als het openen van applicaties, spelen van spelletjes en maken van foto’s.

Mocht mijn ervaring niet overtuigend genoeg zijn dan heb ik hier een benchmark voor je ;-). In Antutu scoort de LG G4 vergelijkbaar met de Samsung Galaxy Note 4 en beter dan oudere toestellen als de HTC One M8 en OnePlus One.

antutu score

Accuduur

De LG G4 is voorzien van een verwisselbare accu, iets dat steeds zeldzamer wordt in smartphoneland. De een vindt het een prima ontwikkeling, de ander kan er kwaad om worden. De accu meet 3000 mAh en presteert wisselvallig. Bij licht gebruik kun je twee dagen op een lading vooruit, maar bij zwaar gebruik moet de telefoon aan het einde van de middag aan de lader. Althans, bij mij. Andere gebruikers geven aan dat zij bij zwaar gebruik het einde van de avond redden. Iemand stuurde mij onderstaande screenshot waaruit blijkt dat een screen-on-time van zes uur te halen is, al kwam ik de afgelopen weken niet verder dan drie uur. Vreemd.

Het toestel kan snel worden opgeladen Qualcomms Quick Charging technologie, maar draadloos opladen is helaas niet mogelijk.

screenshot tweetdeck

Software

LG stond een paar jaar geleden bekend als een fabrikant die traag was met het updaten van smartphones. Ook de schil die het bedrijf over Android legde kon op weinig waardering rekenen. Dat is nu wel anders: de G4 draait op de nieuwste Android-versie (5.1 Lollipop) en beschikt over LG’s UX 4.0-interface. Deze schil oogt fris en maakt gebruik van felle kleuren en Material Design elementen. En alhoewel UX 4.0 wel iets anders is dan vanille Android, kan ik er prima mee werken. LG heeft de telefoon voorzien van een paar eigen applicaties, waaronder een prima bestandsbeheerder en mooie galerij-app. Er wordt ook een ‘smart bulletin’ meegeleverd, al haalt die het in mijn ogen niet bij Google Now. Verder krijg je twee jaar lang 100GB opslag in Google Drive cadeau, een leuke extra. Enne, over die appicoontjes: die mogen nog wel een make-over krijgen hoor.

startscherm

Conclusie

De LG G4 is een smartphone die een goede indruk heeft achtergelaten. Het ontwerp is met een lichte kromming en lederen achterkant prima, maar het kan wat luxer.  Het scherm, de prestaties en de camera’s zijn uitstekend. Met de software kun je goed uit de voeten en dat lijkt ook voor de accu te gelden. Dit alles maakt de G4 tot een heel fijn toestel dat de concurrentie een extra steek geeft met extra’s als een verwisselbare accu en Micro-SD slot. Met 649 (plastic uitvoering) en 699 (lederen variant) is de LG G4 wel aan de prijs, maar wat mij betreft is het de beste Android-smartphone op de markt.

Foto’s

Hieronder vind je de foto’s die ik van de LG G4 gemaakt heb. Ook heb ik testfoto’s en screenshots toegevoegd. Klik op een afbeelding voor een vergroting.

Labels:, , , ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons