OnePlus 2 gepresenteerd: wat je moet weten

OnePlus heeft vannacht tijdens een evenement in China de veelbesproken OnePlus 2 onthuld. Het toestel beschikt over een 5,5″ Full-HD scherm, Snapdragon 810 processor en gaat 399 euro kosten. De belangrijkste informatie en foto’s zijn hier te vinden.

Ontwerp

De OnePlus 2 is qua ontwerp duidelijk geïnspireerd op zijn voorganger. Beiden hebben een 5,5″ scherm, zijn ongeveer even groot en hebben een Sandstone Black-achterkant. Toch heeft OnePlus verschillende vernieuwingen doorgevoerd. Zo is het frame niet langer van plastic, maar van roestvrij staal. Dit zorgt voor een meer luxe uitstraling en gevoel.  Daarnaast heeft de OnePlus 2 een vingerafdrukscanner. Deze zit in de fysieke thuisknop onder het scherm verwerkt en is volgens OnePlus sneller dan de Touch ID-vingerafdrukscanner op de iPhone. De knop is niet in te drukken maar geeft een lichte trilling als je hem indrukt. De eerste hands-on video’s wijzen uit dat de vingerafdrukscanner snel en accuraat werkt.
Ook is aan de linkerzijkant een Alert Slider aanwezig, die je snel laat schakelen tussen de drie notificatie-mogelijkheden van Android Lollipop.

2000641640

De OnePlus 2 meet 15.18 bij 74.9 bij 9,85 millimeter en is daarmee vooral vrij dik. Met 175 gram is hij ook aan de zware kant, al is dat deels te wijten aan de forse accu en het metalen frame.

De achterkant van de telefoon is verwijderbaar en OnePlus brengt een handvol verschillende Swapstyle Covers uit om het toestel naar eigen smaak aan te passen. Net als bij de OnePlus One heb je de keuze uit bamboe en Sandstone Black, de zwarte achterkant die aanvoelt als schuurpapier. Ook kun je kiezen voor andere houten covers of een model van kevlar. De Swapstyle Covers zijn binnen tien seconden te verwisselen, zo tonen hands-on video’s aan. De Swapstyle covers komen bij de release van de OnePlus 2 beschikbaar en gaan 27 dollar kosten. Hoe zich dit vertaalt naar euro’s is nog niet duidelijk, maar ik gok op zo’n dertig euro.

swapstyle covers

Specificaties

OnePlus heeft de afgelopen weken al verschillende specificaties van de OnePlus 2 bekendgemaakt. Zo wisten we al dat de telefoon voorzien is van een Qualcomm Snapdragon 810 processor. Deze 64-bit octacore chipset draait op 1,8Ghz en heeft een slechte reputatie. De belangrijkste reden hiervoor is dat de processor snel oververhit raakt, een probleem dat merkbaar is bij smartphones als de HTC One M9, LG G Flex 2 en Sony Xperia Z3+. OnePlus zegt dat dit bij de 2 niet het geval is omdat er gebruik wordt gemaakt van een nieuwere versie van de chipset. Ook bevat de behuizing verschillende koelelementen die de warmte beter zouden geleiden. Of de OnePlus 2 met Snapdragon 810 echt zonder problemen loopt, kan pas gezegd worden als het toestel aan een review is onderworpen.

Er komen verschillende uitvoeringen van de OnePlus 2. Het instapmodel heeft 3GB werkgeheugen en 16GB aan opslagruimte. Het duurdere model beschikt over 4GB werkgeheugen en 64GB aan opslagcapaciteit. Een Micro-SD is niet van de partij. De camera aan de voorkant schiet selfies in 5 megapixels en kan filmen in HD-resolutie. Het model aan de achterkant heeft een maximale resolutie van 13 megapixels en wordt bijgestaan door een Laser Auto Focus. Die stelt snel scherp, zodat je volgens OnePlus nooit een leuk moment mist. De camera heeft een dubbele LED-flitser, kan filmen in 4K-resolutie en is voorzien van Optical Image Stabilisation (OIS). Deze technologie voorkomt schokkerige video’s en bewogen foto’s. De sensor heeft lichtopvangende pixels van 1.3µm gg, terwijl het diafragma f/2.0 bedraagt. De camera-app kan onder meer slow-motion video’s opnemen en heeft een beauty-modus voor foto’s. Ook heb je de mogelijkheid om een time-lapse te schieten en kun je met de Clear Shot stand een foto van 50 softwarematige pixels maken.

De Vingerafdrukscanner

De Vingerafdrukscanner

De OnePlus 2 is één van de eerste mobiele telefoons die beschikt over een USB Type C-poort. Deze opvolger van de Micro-USB poort kan je telefoon sneller opladen en geeft ook sneller gegevens door als ‘ie verbonden is met een computer. Ook maakt het niet uit hoe je de aansluiting in de telefoon stopt: net als Apple’s Lighting-kabeltje is ‘ie omkeerbaar. De accu heeft een capaciteit van 3300 mAh en is niet verwijderbaar. Draadloos opladen behoort niet tot de mogelijkheden. De OnePlus 2 heeft ruim drie uur nodig om volledig op te laden en dat is lang, heel lang.

De OnePlus 2 heeft net als zijn voorganger een 5,5″ Full-HD scherm (1920 bij 1080 pixels). Volgens OnePlus gaat het echter niet om hetzelfde scherm: de 2-smartphone heeft verbeterde technologieën aan boord die voor een dunner display en hogere helderheid zorgen. De gebruikte IPS-technologie staat garant voor goede kijkhoeken. Het toestel biedt ondersteuning voor twee nano simkaarten (dualsim) die allebei met 4G-netwerken overweg kunnen. De OnePlus 2 kan overweg met alle Nederlandse 4G-netwerken; iets wat bij de OnePlus One niet het geval is.

Een opvallende beslissing van OnePlus is om de 2-smartphone niet te voorzien van een NFC-chip. NFC staat voor Near Field Communication en stelt je in staat om bijvoorbeeld contactloos te betalen bij de supermarkt en je gegevens van de ene naar de andere smartphone over te zetten. Met de komst van Android M, dat deze herfst verschijnt, wordt NFC nog belangrijker. Vreemd is dan ook dat de OnePlus 2 deze chip mist, ook omdat alle vlaggenschepen het hebben en nieuwe modellen het krijgen. OnePlus noemt de 2-smartphone een ‘2016 flagship killer’, maar dus wel een zonder een NFC-chip – die het bedrijf voor een paar dollar in de telefoon had kunnen zetten. Wellicht gaat dit nog gebeuren, zelf hoop ik van wel.

Alle specificaties van de OnePlus 2 vind je op de officiële  productpagina.

2000641642

Software

De telefoon draait op de meest recente Android-versie: 5.1.1 Lollipop. Hierop heeft OnePlus zijn Oxygen OS-schil gelegd, die visueel nauwelijks afwijkt van vanille Android. Wel heeft het bedrijf verschillende features aan zijn schil toegevoegd, waaronder zaken die Google in de herfst gaat introduceren in Android M. Zo heeft het instellingenmenu een donker thema en kun je per app permissies instellen. Wil je niet dat een simpele zaklamp-app toegang heeft tot je contacten, locatie en belgegevens, dan kun je die permissies eenvoudig uitschakelen. Zo houd je als gebruiker de controle over wat apps van je weten. Ook kun je met Waves MaxxAudio-technologie aan de geluidskwaliteit van de telefoon sleutelen. Het standaard geïnstalleerde Swiftkey-toetsenbord maakt deel uit van een samenwerking tussen OnePlus en Swiftkey, wat mij betreft een goede zaak.

Prijs en beschikbaarheid

De OnePlus 2 is vanaf 11 augustus verkrijgbaar, zowel online als in de fysieke winkels in China. Wie de telefoon via de OnePlus-website wilt bestellen, heeft een invite (uitnodiging) nodig. Deze worden verspreid op social media, het forum en de nieuwsbrief. Ook kun je je inschrijven op de reserveringslijst waar je kans maakt op een ongebruikte invite. Als je je nog niet hebt ingeschreven moet geduld hebben: op moment van schrijven is de wachtrij al enkele honderdduizenden mensen lang. Dat zijn geen grapjes.

De prijzen van de OnePlus 2 zijn als volgt. Het 3GB/16GB-model gaat 340 euro kosten en voor de 4GB/64GB-uitvoering moet je 399 euro neertellen. Maar, alleen die laatste variant is vanaf 11 augustus beschikbaar. Het goedkopere model komt pas ‘later dit jaar’ op de markt. Wat vind jij van de OnePlus 2?

Labels:, ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons