Review: Smart Style-Up cover voor Sony Xperia Z3 Compact

Er zijn ontelbaar veel hoesjes voor de Sony Xperia Z3 Compact op de markt, wat de keuze er voor jou niet makkelijker op maakt. De afgelopen week heb ik Sony’s officiële smartcover voor de Xperia Z3 Compact getest. Mijn bevindingen met dit dertig euro kostende hoesje lees je hier.

De Smart Style-Up Cover (SCR26)

De cover (met een wel heel lange naam) wordt geleverd met twee boekjes en een bevestigingsklepje zodat je de Xperia Z3 Compact magnetisch kan blijven opladen. Het gaat om een origineel Sony product dat speciaal gemaakt is voor de Z3 Compact, andere smartphones passen er dan ook niet in. De case is gemaakt van leer en hard plastic en voelt goed aan. Niet zo luxe als een volledig lederen hoesje, maar degelijk genoeg. De voor- en achterkant van de telefoon worden door het hoesje beschermd, maar dit geldt niet voor de zijkanten. Je klikt het toestel namelijk niet in een houder, maar plakt hem op de plakstrip aan de binnenkant van de case. Volgens Sony is de plakstrip herbruikbaar en kun je de Xperia Z3 Compact eenvoudig eraf halen en later weer terugplakken. Klinkt fijn, maar mijn ervaringen zijn divers.

20150710_153112

(Productie)foutje, bedankt!

Het eerste hoesje dat GSMpunt.nl ter beschikking stelde, had namelijk een slecht functionerende plakstrip. De telefoon bleef er niet op plakken, en tja: dan is het hoesje onbruikbaar. GSMpunt gaf aan dat zij bekend zijn met dit probleem; er hebben al meerdere mensen geklaagd. De webshop heeft contact opgenomen met Sony, maar die blijft erbij dat dit hoort. Zowel GSMpunt en ik denken van niet, want een plakstrip die niet plakt lijkt me als een horloge zonder tijdsaanduiding. GSMpunt was zo vriendelijk om een tweede exemplaar van het hoesje op te sturen en die werkt wél naar behoren. We houden het dan ook op een – ongelooflijk slechte – productiefout.

Maar goed, terug naar het tweede hoesje. Na enkele minuten goed drukken zit de telefoon goed in het hoesje vast. Ik heb ‘m er eens uitgehaald, dat gaat zonder problemen en de lijm hecht niet aan het toestel. Zoals gezegd worden de zijkanten niet beschermd. Dit zorgt ervoor dat de knoppen goed in te drukken zijn en ook aansluitingen als de Micro-USB poort kun je prima gebruiken. De zijkant is voorzien van een drukknop en in het begin was het een beetje pielen omdat je die dicht moet klikken. Na een dag was ik hier wel aan gewend en het is fijn dat het hoesje stevig vastzit. Wel zorgt de drukknop ervoor dat het hoesje niet plat ligt en dat ziet er niet zo netjes uit. Echt storend wil ik het ook weer niet noemen. De knop bedekt de aan- en uitknop en de volumeknoppen en maakt dat duidelijk met icoontjes. Het indrukken van de knoppen gaat verrassend goed. Ook bellen met het hoesje dicht vormt geen probleem omdat er uitsparingen zijn voor de microfoons en speaker.

20150716_115926

De voor- en achterkant van de telefoon worden door het hoesje beschermd tegen krassen en andere kleine beschadigingen. Bij een valpartij zal het effect van dit Smart Style-Up hoesje echter beperkt zijn, denk ik. Maar oké, de cover richt zich niet op extreme bescherming maar op de softwarematige kant.

Informatieschermpje

Het hoesje is voorzien van een klein schermpje – inclusief plastic laag – dat informatie laat zien. Dit type hoesje kennen we van verschillende fabrikanten, waaronder Samsung. Bij Sony maak je er gebruik van door een speciale app te downloaden. Deze is snel te vinden door je telefoon tegen de NFC-chip van het hoesje te houden. De app installeren is het enige wat je hoeft te doen. Is het hoesje gesloten dan kun je het scherm activeren door de aan- en uitknop in te drukken of tweemaal snel op het display te tikken. Op het schermpje zie je vervolgens de tijd, meldingen en rechtsboven systeeminformatie als de accu. Door naar links te vegen kom je bij je widgets, die je zelf kan instellen. Veeg je naar rechts dan kom je bij de muziekwidget. Met de snelkoppeling onder in het scherm open en gebruik je de camera, wat prima werkt. Al met al is dat schermpje een toffe toevoeging, vooral omdat het geen halfbakken concept is maar gewoon goed werkt. Het enige nadeel van het schermpje is meer te wijten aan het ontwerp van het hoesje. De licht opstaande randen van het schermpje vangen vuil op en dat ziet er wat smoezelig uit.

20150716_115843

Conclusie

De Sony Smart Style-Up Cover (SCR26) wordt geplaagd door een productieprobleem, zo blijkt. De kans bestaat dat je een halfbakken hoesje uit de doos haalt, en dat is een kwalijke zaak. Werkt de plakstrip van de cover wel goed, dan haal je geen slecht product in huis. Alhoewel de cover vrij weinig bescherming biedt, zijn de looks en feel oké en is het informatieschermpje een mooie feature. Dat is dan ook het grootste verkooppunt van dit hoesje, en wie ook zonder schermpje kan leven, is beter af met een normale (en goedkopere) flipcover. Ben je op zoek naar een ‘smart cover’ voor je Xperia Z3 Compact, houd er dan rekening mee dat niet alle exemplaren van dit dertig euro kostende hoesje naar behoren werken.

Foto’s

Alle foto’s die ik van deze case in combinatie met de telefoon gemaakt heb, zijn hier te bekijken.

Het hoesje in deze review is beschikbaar gesteld door GSMpunt.nl. Zij verkopen vele verschillende telefoon accessoires, waaronder Galaxy A5 hoesjes en dus hoesjes voor de Xperia Z3 Compact.

Labels:, , ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons