Review: Alcatel Idol 3

In deze review lees je mijn bevindingen met de Alcatel Idol 3, een 5,5″ smartphone met nette specificaties en een prijskaartje van 280 euro. Kan deze Android-telefoon de felle concurrentie aan of is het een gevalletje van 13 in een dozijn?

Allereerst wat praktische informatie. Alcatel verkoopt de OneTouch Idol 3 in twee formaten: 4,7″ en 5,5″. Niet alleen de schermgrootte is verschillend, ook de hardware is anders. Het 4,7″ model heeft minder krachtige hardware en kost 220 euro, terwijl je voor de betere 5,5″ uitvoering 280 euro betaalt. Laten we eens kijken wat je voor dat geld krijgt.

Belangrijkste specificaties

  • 5,5″ Full-HD scherm
  • Qualcomm Snapdragon 615 processor
  • 2GB werkgeheugen
  • 16GB opslagcapaciteit + Micro-SD slot
  • 8 megapixel webcam
  • 13 megapixel camera
  • 2910 mAh accu
  • Android 5.0.2 Lollipop

Ontwerp

Om met de deur in huis te vallen: de Alcatel Idol 3 zit goed in elkaar. Het toestel heeft een degelijke behuizing en alhoewel die volledig van plastic is, voelt het prima aan. De telefoon is 7,4 millimeter dik en weegt slechts 141 gram. Hij voelt dan ook minder groot aan dan de gemiddelde 5,5″ smartphone, en dat is een compliment. Mijn enige kritiekpunt is dat er wat gekraak te horen is als je hard op de achterkant drukt. Bij normaal gebruik merk je hier niets van en onder de streep is de Idol 3 dan ook een – naar mijn mening – mooi afgewerkte smartphone die goed in de hand ligt.

20150829_155215

Beeldscherm

De telefoon heeft een 5,5″ Full-HD scherm en  over de scherpte valt dan ook niet te klagen. De gebruikte IPS-technologie staat garant voor goede kijkhoeken en ook de kleurweergave is prima. Duurdere smartphones als de Samsung Galaxy S6 hebben een beduidend beter scherm, maar de Idol 3 scoort in zijn prijsklasse ruim voldoende.

Camera’s en geluid

Alcatel heeft aan de achterkant van de telefoon een 13 megapixel camera geplaatst. Deze wordt bijgestaan door een LED-flitser en heeft verschillende softwarematige standen. Zo kun je vanuit de camera-app direct een barcode scannen, timelapse video schieten of jezelf jonger doen ogen met de ‘mooie modus.’ De camera schiet overdag meestal mooie foto’s, maar kan slecht omgaan met licht. Zo zie je dat op onderstaande foto het bierglas niet goed belicht is, waardoor de bovenste helft wegvalt. In het donker zijn de foto’s niet opvallend goed, maar er zijn concurrerende modellen die het slechter doen.

IMG_20150828_132420
Aan de voorkant vind je een 8 megapixel webcam, die ook kan filmen in Full-HD resolutie. Voor selfies en videogesprekken is de kwaliteit bovengemiddeld, al treedt er soms vrij veel ruis op.

Vrij uniek in deze prijsklasse zijn de stereo speakers aan de voorkant, die goed geluid produceren. Het maximale volume is erg hoog en de geluidskwaliteit is prima voor een YouTube filmpje. Onthoud wel dat de kwaliteit niet te vergelijken is met toestellen als de HTC One M8, die met zijn BoomSound-speakers pas echt goed geluid voorbrengt.

20150829_155351

Prestaties

Het kloppend hart van de Idol 3 is een Qualcomm Snapdragon 615 octacore processor. Deze chipset wordt in vrij veel mid-range smartphones gebruikt en werkt bij de Idol 3 samen met 2GB werkgeheugen. Het toestel is over het algemeen snel, al zijn er wel degelijk vertragingen merkbaar. Die vallen vooral op het wisselen van applicaties en het laden van applicaties. Ook het opstarten van de camera gaat langzamer dan bij high-end smartphones. In benchmarktest Antutu behaalde de telefoon dertigduizend punten, iets minder dan de Nexus 5. Geen trage smartphone dus, maar ook geen snelheidsduivel.

Accuduur

De 2910 mAh accu is niet verwisselbaar, maar dat is niet zo’n probleem. De accuduur is voor veruit de meeste gebruikers namelijk goed genoeg om een lange dag mee vooruit te kunnen, al moet de telefoon ‘s nachts wel aan de oplader. Bij normaal gebruik had ik aan het einde van de avond nog zo’n 15% over, met een screen-on-time van bijna 4,5 uur. Wie de Idol 3 minder intensief gebruikt, kan er dan ook twee dagen mee vooruit.

Screenshot_2015-08-26-22-27-51

Software

De Idol 3 draait op Android 5.0.2 Lollipop met hieroverheen de lichte schil van Alcatel. En die schil is niet zo goed. Alcatel levert bijvoorbeeld veel onnodige applicaties mee, waaronder spelletjes. Gelukkig kun je eenvoudig verwijderen, maar het stoort wel. De standaard launcher ziet er lelijk uit, heeft weinig functies en is hier dan ook snel ingewisseld voor Nova launcher. Met wat aanpassingen ziet er telefoon eruit als een Nexus-apparaat en is een goede zaak.

Screenshot_2015-08-18-14-48-20

Conclusie

De Alcatel Idol 3 heeft een goede indruk achtergelaten, en daar had ik vooraf niet op gerekend. Alcatel heeft nergens in negatieve zin op bezuinigd: de telefoon scoort op alle vlakken (bovengemiddeld) goed. Dat zorgt ervoor dat de Idol 3 een smartphone zonder zorgen is, en dat voor een betaalbare 280 euro. Je snapt ‘m al: ik ben enthousiast.

Foto’s

Hieronder vind je de foto’s die ik van de Alcatel Idol 3 (5,5″) gemaakt heb. Ook heb ik testfoto’s en screenshots toegevoegd. Klik op een afbeelding voor een vergroting.

Labels:, , ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons