Review: Plantronics backbeat FIT

Sporters met een Bluetooth headset, je ziet het steeds vaker. Reden voor Digimind om ook eens zo’n model te testen, om te kijken of het bevalt.

Ik ging aan de slag met de Plantronics Backbeat FIT, die ik twee weken gebruikt heb met hardlopen. Laten we eens kijken hoe mij dat afging.

Ontwerp

Allereerst het uiterlijk van de headset. Strak, opvallend, licht en dun zijn de woorden die als eerst bij mij opkwamen. De headset weegt minder dan vijftig gram en de nekband is slechts een centimeter dik. Ik heb de geel/zwarte uitvoering getest maar er is ook een blauw/zwarte versie verkrijgbaar. De headset is spatwaterdicht en kan zonder problemen in een regenbui gedragen worden. Ook is ‘ie zweetbestendig, wel zo handig tijdens een flinke workout. De nekband reflecteert in het donker, maar heel veel moet je je hier niet bij voorstellen. Toch is de aanwezigheid fijn: in het kader van de veiligheid is alles beter dan niets.
Er worden geen extra oordopjes meegeleverd want volgens Plantronics passen de dopjes door de ‘FIT draai’ bij nagenoeg iedereen. Dat kan wel kloppen, maar ik vind ze niet erg fijn zitten. Dat zal wel aan mijn oren liggen, want familieleden zijn wel enthousiast. Het lijkt niet de bedoeling om de oordopjes te verwisselen. Bij mij is de hoes na twee keer hardlopen dan ook in de kast beland.

20150521_153252

Het grote voordeel van Bluetooth (3.0 in dit geval) headsets is dat er geen kabels nodig zijn. Je telefoon kan dus gewoon in je broekzak/sportarmband blijven terwijl de BackBeat FIT op je hoofd zit. Wel zo relaxt want je zit niet te klooien met een snoer. Bij de headset wordt ook een hoes meegeleverd. Deze kun je gebruiken als sportarmband voor je smartphone en alhoewel het idee leuk is, zit ‘ie een stuk minder goed dan een ‘echte’ sportarmband.

Koppeling, accu en muziek luisteren

Het koppelen met mijn Android-telefoon en iPhone was een fluitje van een cent en binnen tien seconden gepiept. Volgens Plantronics kun je op een volle accu acht uur onafgebroken muziek luisteren of zes uur bellen. Dat is niet mis en inderdaad: de afgelopen weken heb ik de headset twee keer opgeladen. Dat gaat via de Micro-USB aansluiting die op de headset verstopt zit onder een klepje. Binnen een uurtje is de accu weer vol. Fijn is dat de headset bij een koppeling aangeeft hoe vol de accu is, waarbij er gesproken wordt van high, medium en low. Zo kom je nooit zomaar met een lege accu te zitten.

20150521_153055

De geluidskwaliteit van de Backbeat FIT is helaas niet zo indrukwekkend. Als het volume lager staat, hoor je duidelijk een ruis op de achtergrond. Ook is er relatief veel omgevingsgeluid aanwezig; de oordopjes sluiten – in ieder geval bij mij – niet zo goed af. Het zorgt er wel voor dat ik onbewust blijf opletten tijdens het hardlopen en dat is natuurlijk niet verkeerd. Zet je het volume harder dan hoor je minder omgevingsgeluid, maar de dopjes blijken dan moeite te hebben met lage tonen. Bas ontbreekt nogal en alhoewel je van een sportheadset geen studiokwaliteit mag verwachten, had ik op iets meer gehoopt. Wie niet zoveel geeft om superieur geluid maar gewoon muziek wilt tijdens het sporten, zal zich waarschijnlijk afvragen waar ik mij zo druk om maak.

Bediening via knoppen

De headset is te bedienen met de ingebouwde knoppen. Aan de linkerkant is een play/pauze knop voor de muziek geplaatst. Door twee keer op de knop te drukken start het volgende nummer. Wil je het huidige liedje nog eens horen of teruggaan naar het nummer daarvoor, dan moet je de knop lang ingedrukt houden. Om het volume harder of zachter te zetten, druk je kort of lang op de kleinere knop boven de play/pauze knop.
De rechterkant bevat een grote telefoonknop die je gesprekken laat aannemen en afsluiten. Word je gebeld en heb je geen zin in een gesprek, dan kun je de knop lang ingedrukt houden om het gesprek te negeren. Spreek m’n voicemail maar in, doei hé. Boven de telefoonknop is een kleinere knop geplaatst waarmee je de headset aan en uit kan zetten.

20150521_153230

Het klinkt misschien wat verwarrend, en dat was het de eerste dagen ook. Tijdens het rennen is het vrij lastig om op tast de juiste knop te vinden en dan moet je ook nog de combinaties weten. Maar nu, na twee weken gebruik, ben ik er gewend aan en kan ik zonder problemen nummers doorspoelen, pauzeren, etc.

Bellen

Wanneer je gebeld wordt, stopt de muziek en hoor je de ringtone van je telefoon. Met een druk op de telefoonknop neem je op en kun je een gesprek voeren zoals je dat op je telefoon doet. De headset heeft namelijk een ingebouwde microfoon. De verbinding is stabiel, al moet je wat harder praten dan normaal om goed verstaanbaar te zijn. Om een gesprek te eindigen druk je opnieuw een keer op de telefoonknop, waarna de muziek weer verder speelt. Een doordacht systeem dat goed werkt.

DSC_0002

Conclusie

De Plantronics Backbeat FIT is door zijn lichte en compacte ontwerp uitermate geschikt voor sporters. De headset is kabelvrij, zit goed en heeft een accuduur van acht uur. De bediening gaat via knoppen(combinaties) en dat is even wennen. Heb je het idee door dan werkt het prima, en blijkt de Backbeat veel mogelijkheden te hebben. De meest opvallende is dat je er mee kan bellen, wat goed werkt.

De geluidskwaliteit moet echter niet het belangrijkst element voor je zijn, want op dat vlak scoort de Backbeat FIT niet zo goed als verwacht. Jammer, en ik had voor ruim honderd euro wel iets meer verwacht. Maar, wil je als niet audiofiel gewoon zonder zorgen muziek luisteren tijdens het sporten, dan is dit exemplaar een goede keuze. Meer informatie over de headset vind je op de productpagina van Plantronics. De Backbeat FIT is onder andere hier verkrijgbaar voor 120 euro.

Dit artikel is beschikbaar gesteld door GSMpunt.nl. Naast headsets en sporthoesjes vindt u daar o.a. iPhone 6 hoesjes, Ascend P8 Lite hoesjes en vele andere telefoonhoesjes.

Foto’s

Hier vind je een aantal foto’s van de Plantronics Backbeat FIT.

 

Labels:, , ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons