Review: Tylt Energi+ rugzak

De Energi+ rugtas van TYLT is een model waar je u tegen zegt. Voorzien van een 10.400 mAh accu, NFC-tag en vele opbergmogelijkheden is deze 170 dollar kostende rugtas bijzonder uitgebreid. Ik heb hem nu vijf maanden in gebruik, en mijn ervaringen lees je hier.

Inhoud

De Energi+ wordt geleverd met verschillende accessoires, die ik voor het gemak hieronder voor je opsom.

  • De rugtas, natuurlijk
  • De 10.400mAh accu
  • Een accessoire etui
  • Een handleiding
  • Twee Micro-USB naar USB-kabels
  • Een 30-pin Apple-adapter die omgetoverd kan worden tot een Micro-USB-kabel

De rugtas

De rugtas meet 49 bij 34 bij 30 centimeter en weegt 1,7 kilo. Vrij fors dus, en dat merk je. Stop je dagelijkse zaken als je laptop, tablet, papieren en lunchpakket in de tas dan heb je al aardig wat gewicht op je rug. Een voordeel van de tas is dat hij ruimte biedt aan enorm veel spullen. Er zijn namelijk heel wat vakken aanwezig, in verschillende groottes en bedoeld om allerlei zaken op te bergen. Daar ga ik het zo over hebben, maar eerst even de tas zelf. Hij is alleen verkrijgbaar in de kleur zwart met blauwe accenten. Lekker neutraal, maar misschien wel wat saai. Aan de bovenkant van de tas vind je een zeer stevig handvat. Alle vakken zijn afgesloten met één of twee ritsen, en ook die voelen degelijk aan. TYLT heeft zijn logo alleen klein op de voorkant geplaatst en houdt het ontwerp van de rugtas zo lekker rustig. De tas is gemaakt van polyester, kan tegen een regenbui maar is volgens TYLT niet waterdicht.

20150811_164635

 

Zoals gezegd heeft de Energi+ aan vakken geen gebrek. Allereerst het accessoirevak dat weer verschillende eigen vakken heeft. Drie kleinere ritsvakken, vier elastieken vakken én nog genoeg overige ruimte om spullen als je laptopoplader, broodtrommel en powerbank te huisvesten. De meegeleverde etui – waar je bijna een 7″ tablet in kan doen – is volgens TYLT ook voor dit vak bedoeld. De etui is prima van kwaliteit en kan voor sommige gebruikers een goede accessoire zijn, al heb ik hem alleen de eerste dagen gebruikt. Ik merkte dat ik er eigenlijk niets in deed omdat ik geen pennen en dat soort dingetjes bij me draag.
Aan de voorkant van de tas vind je ook vier kleinere vakken, waarvan er één een binnenkant van velours heeft. Een ander vak heeft een ingebouwde houder voor een flesje drinken, iets wat vrijwel alle goede rugtassen hebben. De twee andere vakken hebben geen bijzondere eigenschap en zijn bedoeld om kleine dingen als een koek in te doen.

Meer aan de bovenkant van de tas is een tabletvak aanwezig waar je een tablet van maximaal 11″ in kan doen. De binnenkant van het vak is van velours zodat het apparaat niet beschadigt. Ook zijn er verschillende bandjes aanwezig waar je je oplaadkabels doorheen kunt doen.
Het grootste vak van de rugtas kan tot de onderkant open, en dat is opvallend ver. Het biedt ruimte aan grotere spullen en heeft aan de achterkant een vak met klittenbandsluiting waar je bijvoorbeeld losse papieren in kan opbergen. De overige ruimte is ideaal voor een laptop (max. 15,6″), ook omdat het vak stevige randen heeft en je laptop dus goed beschermd wordt. De binnenkant van het grote vak is voorzien van bandjes en een houder voor de powerbank.

20150811_165113

De accu

Bij de rugtas wordt namelijk een draagbare accu (powerbank) geleverd. Deze heeft een capaciteit van 10.400 mAh en kan drie apparaten tegelijkertijd opladen. Genoeg stroom om de meeste smartphones drie tot vier keer op te laden. Ook kun je met deze accu je tablet minimaal één keer opladen, kleinere modellen meerdere keren. De accu weegt zo’n driehonderd gram en toont via vijf ledjes hoeveel stroom er nog aanwezig is. Twee poorten laden met 1A en zijn bedoeld voor smartphones, terwijl je tablet aan de 2.1A poort kan. Als de accu (bijna) leeg is, kun je hem opladen via de Micro-USB aansluiting. De accu volledig opladen neemt een zeven á acht uur in beslag.

Verbind via het systeem de oplaadkabels met de powerbank en je apparaten en je bent klaar. Het kabelsysteem zorgt ervoor dat alles netjes is weggewerkt, terwijl de apparaten opgeborgen in je tas zitten.

20150124_121358

Een powerbank is altijd handig om bij je te hebben, maar nog handiger is ‘ie in combinatie met deze rugtas. Je kan de accu in het speciale vak stoppen en de kabels van de apparaten netjes wegwerken. Een doordacht systeem dat in de praktijk goed bevalt.

De rugtas (2)

Helemaal aan de bovenkant van de rugtas vind je een pletbestendig vak dat bedoeld is om breekbare spullen in op te bergen. Het vak – met de naam Protect-Pocket – heeft een binnenkant van velours en ruimte voor twee accessoires, in mijn geval mijn smartphone en zonnebril. Het geïntegreerde kabelsysteem bereikt ook dit vak en dus is je telefoon op te laden terwijl hij veilig zit opgeborgen. In de rechterbovenhoek is een kleine opening voor je oordopjes die handig is als je smartphone in de tas zit en je toch muziek wilt luisteren. Het kabelsysteem zorgt ervoor dat het snoer van de oordopjes niet in de weg zit en werkt goed. Wel moet ik zeggen dat ik het slechts één keer gebruikt heb omdat mijn toestel vrijwel altijd in m’n broekzak zit.

De achterkant heeft twee stevige schouderbanden en zachte kussentjes voor je rug. Er zijn uitsparingen zodat de tas op een trolley te bevestigen is. Dit ziet er op productfoto’s goed uit, maar ik heb het nog niet in de praktijk kunnen testen. De schouderband met het blauwe TYLT-logo bevat een NFC-chip, waarover later meer. Daarnaast vind je in de onderkant van die schouderband een klein ritsvak waar je bijvoorbeeld een bankpas of ID-kaart in kan stoppen.
De rechterzijkant van de rugtas herbergt geen bijzonderheden. De linkerzijkant is voorzien van een wat kleiner ritsvak, al heb ik daar geen gebruik van gemaakt. Niet omdat het een slecht vak is, maar omdat ik het simpelweg niet nodig heb gehad.

20150811_165249

De NFC-tag

Zoals eerder gezegd bevat de rechter schouderband een NFC-tag. NFC staat voor Near Field Communication en biedt acties met één aanraking. De NFC-tag in deze rugzak is in te stellen met de Trigger-app, die beschikbaar is voor Android apparaten. Ik heb de tag gebruikt in combinatie met mijn OnePlus One-smartphone en ingesteld dat bij een aanraking Wifi wordt uitgeschakeld, de schermhelderheid naar vijftig procent gaat en Spotify geopend wordt. Je kan er echter ook voor kiezen om bijvoorbeeld iemand direct te bellen, een andere app te starten of je locatie te delen via Swarm.
De afgelopen maanden heb ik geen enkele keer problemen met de NFC-tag ondervonden en ben ik er zo aan gewend geraakt dat ik het mis op andere rugzakken. Ik vind het een fijne extra, dat mag duidelijk zijn.

20150811_165300

Conclusie

De TYLT Energi+ rugtas is geen model voor iedereen, dat mag duidelijk zijn. De gemiddelde Nederlandse forens en student zal deze tas waarschijnlijk te groot en te uitgebreid vinden, en daar kan ik mij volledig in vinden. TYLT heeft met deze rugtas een wat kleinere, specifieke doelgroep voor ogen. De Energi+ is een uitstekende rugtas voor wie veel spullen veilig en geordend mee wilt nemen. Ook heeft de tas fijne extra features als een vernuftig kabelsysteem dat bij langere reizen van pas komt. De ingebouwde NFC-chip is niet voor iedereen even interessant, maar de liefhebber kan er goed mee uit de voeten.

Dus: wat mij betreft een aanrader, al is het jammer dat ‘ie niet in Nederland verkrijgbaar is. Meer informatie over de TYLT Energi+ rugtas is hier te vinden. Aanschaffen kan via buitenlandse kanalen als Amazon of de Tylt’s Amerikaanse webshop. Inclusief verzendkosten ben je gemiddeld zo’n 160 euro voor de Energi+ rugzak kwijt. Houd er wel rekening mee dat de tas één jaar garantie heeft en hij bij mankementen terug moet naar het buitenland.

Foto’s

Hieronder vind je de foto’s die ik van deze rugzak heb gemaakt. Laat je even weten wat je ervan vindt?

Labels:, , ,

Trackback van jouw site.

Rens Blom

Freelance tech journalist. Studeert aan de SvJ. 1997. www.rens-blom.com

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons