Youtube voor kinderen tips voor veiliger video kijken

Als jonge vader loop je toch tegen problemen aan van de huidige wereld waarin we leven. Youtube. Wat mij betreft een prachtig medium waar heel veel nuttige, leuke en informatieve video’s op staan, maar hoe kan je voorkomen dat je kinderen naar gewelddadige video’s of andere niet-voor-hen-geschikte video’s zitten te kijken. Ik geef je wat tips voor Youtube voor kinderen.

Youtube voor kinderen

In Amerika heeft youtube vorige jaar een app uitgebracht die ouders op weg helpen: Youtube for kids. Helaas is deze app (nog steeds) niet verkrijgbaar in de Nederlandse app stores. Daarnaast was er in Amerika ook wel wat commentaar op deze app, omdat hij nog steeds niet helemaal veilig zou zijn voor kinderen. Het is niet duidelijk of deze app, Youtube voor kinderen, ooit naar Nederland komt. De vraag hebben we wel gesteld aan Youtube, maar we kregen geen antwoord. Gelukkig zijn er wel wat alternatieven.

Een eigen Youtube account

De eerste tip die ik kan geven, is om een eigen youtube account aan te maken voor je kinderen. Vervolgens zorgen dat de apparaten waarop de kinderen filmpjes kijken altijd ingelogd staat op dat account. ikzelf ben een aardige gameliefhebber, dus als ik ingelogd sta op youtube, stelt youtube altijd zulke video’s voor. Dit zijn natuurlijk niet de video’s die ik mijn kinderen van 4 en 6 jaar wil laten zien. Het is even wat moeite maar als je het eenmaal een keer hebt ingesteld hoef je er eigenlijk niet meer op te letten. Een bijkomend voordeel is ook dat je met hun eigen youtube account kunnen abonneren op de favorieten youtubers van je kids. Hiermee zullen ze eerder zulke video’s voorgeschoteld krijgen en staat jouw eigen youtube niet meer vol met MeisjeDjamila of EnzoKnol (overigens af te raden voor kinderen onder de 12, als je het mij vraagt, enzoknol)

Content wat kindvriendelijk is, het vlogkanaal van mijn dochters 😉

Alternatieve website

Er zijn wel wat alternatieven Nederlandse websites die youtube als bron gebruiken, maar zorgen dat er alleen maar kindvriendelijke video’s op staan.  waarvan ik de beste kidsbios.nl vind. Helaas worden er niet dagelijks video’s toegevoegd, maar je weet in ieder geval zeker dat het geschikt is voor kinderen en ze niet per ongeluk doorklikken naar andere ‘foute’ videos. Naast kidsbios heb je nog kindertube.nl, maar die zou ik afraden omdat hun app vele malen beter is!

Koekoek_TV_-_Leukste_kinder_app_voor_tekenfilms__kinderliedjes_en_andere_youtube_filmpjes

Apps

Als je een smartphone of tablet/iPad heb heb je twee goede altenatieven. Namelijk kindertube en koekoek tv. De laatste is wel meer gericht op de echt jonge kinderen (ik zou zeggen tot 4 jaar ongeveer). Kindertube ziet er niet heel erg modern uit, maar functioneel is het wel, dit zelfde geldt voor koekoek tv overigens.

Meer informatie over:

Koekoek TV

Kindertube

Keuze

Mijn ervaring is dat je toch snel uit blijft komen op de youtube app of website en de alternatieven wat eerder links laat liggen. Ik kan dit verklaren door het aanbod. Op youtube heb je altijd het nieuwste, het meeste en het beste aanbod. Dit trekt jou en dus ook jouw kinderen naar Youtube toe. Maak een keuze op welke apparaten jouw kinderen naar youtube mogen kijken en stel dit volledig in op je kind, dan voorkom je misschien niet 100% dat je kinderen weleens een video kijken die ze beter niet hadden kunnen kijken, maar je hebt wel veel controle en je kan altijd terugkijken (via geschiedenis) wat ze hebben gekeken…Youtube voor kinderen blijft lastig…

 

 

Labels:, ,

Trackback van jouw site.

Nathan Okkerse

Ik ben Nathan. Ik schrijf over wat ik tegen kom online, zelf ontdek of gewoon leuk vind. Voornamelijk games, Apple, tips en tricks en andere digidingen.

Reacties (2)

 • Avatar

  Froukje

  |

  Is het mogelijk om filmpjes op het youtubekanaal te blokken. Mijn dochter komtcde hele tijd op elza en superman filmpjes wel gericht op kinderen, maar ik hou hier helemaal niet van

  Reply

 • Avatar

  Nathan Okkerse

  |

  Oh, dat is wel lastig (stiekem zit youtube goed in elkaar om het ‘bingwatchen’ te stimuleren.

  Je kan bepaalde kanaals wel blokkeren en je kan proberen je geschiedenis te wissen om vervolgens mogelijk de ‘aanbevolen video’s te veranderen.

  Nog een tip is om zoveel mogelijk ander soort filmpjes te bekijken zodat die spidermanfilmpjes (ik ken ze… verschrikkelijk…) minder frequent naar voren te laten komen…succes

  Reply

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons