Kinderen op jonge leeftijd al een smartphone

Nederlandse kinderen krijgen op een steeds jongere leeftijd een mobiele telefoon van hun ouders. Uit onderzoek van KPN blijkt dat inmiddels vijf procent van de kinderen van vier jaar oud een mobiele telefoon heeft. De reden is dat ouders het belangrijk vinden om hun kind goed te kunnen bereiken. Toch maken veel ouders zich zorgen en hebben vragen rondom het gebruik van een mobiele telefoon voor hun kind. Hoe ga je als ouder bijvoorbeeld om met digitaal pesten en privacy? Maar ook als het gaat om kosten: geef ik mijn kind een prepaid toestel of een telefoon met abonnement?

Eerste mobiele telefoon

De leeftijd waarop kinderen hun eerste mobiele telefoon krijgen daalt ieder jaar. Kinderen die nu dertien en veertien jaar oud zijn, kregen hun eerste mobiele telefoon op een gemiddelde leeftijd van 11,7 jaar. Ter vergelijking: jongeren die nu zeventien zijn en achttien zijn, kregen hun eerste mobiel op een gemiddelde leeftijd van 13,2 jaar.

Reden van ouders

Ouders geven in het onderzoek aan hun kind een mobiele telefoon te geven om de bereikbaarheid te verhogen. Maar liefst 67 procent van de ouders geeft aan dat dit de voornaamste reden is, gevolgd door het feit dat zij nu ook zelf bereikbaar zijn voor hun kinderen. Andere motieven zijn het bieden van vrijheid (34 procent) en het leren omgaan met technologie (20 procent).

Mobiel abonnement of prepaid abonnement

Wanneer ouders eenmaal hebben besloten dat hun kind oud genoeg is voor een eigen mobiele telefoon, volgt de volgende horde: krijgt zoon- of dochterlief een prepaid toestel of een toestel met een mobiel abonnement? Ruim 38 procent van alle kinderen tussen de vier en achttien jaar heeft een prepaid telefoon, 62 procent heeft een abonnement. Veel jonge kinderen krijgen in eerste instantie een prepaid simkaartje, dit geldt voor 85 procent van de vier- tot achtjarigen. Naarmate de leeftijd toeneemt stappen steeds meer kinderen over op een mobiel abonnement: dit is bij 88 procent van de achttienjarigen het geval.

Is jouw kind klaar voor die eerste eigen mobiele telefoon? Op KPN Beleef vinden ouders meer informatie en tips over hoe je om kunt gaan met het telefoongebruik van je kind.

 

 

Labels:,

Nathan Okkerse

Ik ben Nathan. Ik schrijf over wat ik tegen kom online, zelf ontdek of gewoon leuk vind. Voornamelijk games, Apple, tips en tricks en andere digidingen.

Laat een reactie achter

Heeft u vragen over digimind.nl? Wilt u adverteren? Wilt u dat wij uw product testen? Wilt u een link ruilen? Stuur ons een email
Simple Share Buttons